Prónay-kastély - Acsa - KASTELYOK.COM

Prónay-kastély

A ma álló téglány alaprajzú négysaroktornyos barokk kastély részben alápincézett, kétszintes, manzárd tetos. Bejárati kapuja fölötti címeres kronosztikon szerint 1735-40 között Prónay Gábor és felesége Királyfalvi Róth Éva építtette, egyes feltevések szerint Giovanni Battista Carlone - a közeli Szirákon, Egerben és környékén muködo - , itáliai építész közremuködésével. A kastély minden lakószobáját és közlekedo tereit értékes barokk és klasszicista falképek díszítették, emeleti dísztermének mennyezetét gazdag stukkódíszítés is borítja. Prónay Gábor a 18. század második felében a kastély és a templom között egy földszintes könyvtár épületet építtetett, amelyben a kiemelkedo muveltségu család párját ritkítóan értékes könyvtárát és levéltárát orizték. A 19. század végén a barokk kastélyhoz észak felol toldalékot építettek, majd ezt a 20. század elején megtoldották. Mindkét bovítmény homlokzati architektúrája rendhagyó, de a család mentalitására oly jellemző módon, híven követi a barokk kastélyét. Parkjának jellegzetessége számos kerti építményen kívül egy murom.
Az acsai kastély megjelenése azokat a 17. század folyamán épült felvidéki kastélyokat idézi, ahonnan az építteto család származik. Térrendszere, belso kialakítása nagy értéket képvisel.
Forrás: Prónay-kastélySaját tapasztalataink

2016 szeptemberében jártunk itt. Egy lezárt területen van a kastély, amit őriznek, nem látogatható. Minden év őszén van valami falunap, amikor is megnyitják és meg lehet nézni belülről is. Most is így jutottunk be és készítettük képeinket.
A Forster kezelésében van a kastély, a teljes tetejét kicserélték és elkezdték a lábazatot is rendbe szedni. Belül még semmit nem csináltak, de remélhetőleg előbb-utóbb megújul a kastély, mivel ez is bekerült a nemzeti kastélyprogramba.Megtekintések száma: 11788