Prónay-kastély - Acsa - KASTELYOK.COM

Prónay-kastély - Acsa - KASTELYOK.COM

Prónay-kastély

A Prónay család Turóc megyéből származik, már IV. Béla király korában, 1279-ben birtokot szereztek. A család tagjai később is kitűntek vitézségükkel, vármegyei és országos hivatalokat viseltek, egészen a XX. századig. A nemzetség több ágra szakadt, Prónay I. Gábor alapította a Pest vármegyei bárói ágat. A bárói címet a család 1770-ben Mária Teréziától nyerte el. A XVI. században áttértek az evangélikus hitre. Ettől kezdve jelentős tevékenységet fejtettek ki az evangélikus egyház és a hitélet szervezésében is. A Prónayak saját maguk is törekedtek a korszerű műveltség, tudás megszerzésére, hazai és külföldi egyetemeken folytattak tanulmányokat és szereztek végzettséget. A család egyik tagja, Prónay III. Gábor 1860-ban a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja lett. A XX. századra a birtok hitbizománnyá alakul, és minthogy a kastélyt így Prónay Dezső lánya nem örökölhette, neki a báró Acsa-Újlakon egy másik kastélyt építtetett (Patay-kastély). Ezt a kastélyt a II. világháború után az állami gazdaság használta, később a Lapkiadó vendégházat üzemeltetett benne, jelenleg állami tulajdon, belekerült a kastélyprogramba, felújítása egy tetőcserével elkezdődött. Forrás: Prónay-kastély


Saját tapasztalataink

2016 szeptemberében jártunk itt. Egy lezárt területen van a kastély, amit őriznek, nem látogatható. Minden év őszén van valami falunap, amikor is megnyitják és meg lehet nézni belülről is. Most is így jutottunk be és készítettük képeinket.
A Forster kezelésében van a kastély, a teljes tetejét kicserélték és elkezdték a lábazatot is rendbe szedni. Belül még semmit nem csináltak, de remélhetőleg előbb-utóbb megújul a kastély, mivel ez is bekerült a nemzeti kastélyprogramba.