Prónay-kastély - Tóalmás - KASTELYOK.COM

Prónay-kastély

Tóalmás - Régi kastély. A birtokszerző Prónay Gábor 1737 előtt számos szilárd cseréptetejű gazdasági és lakóházat építtetett, özvegye pedig 1759 körül a falu északnyugati részén emeletes kastélyt emelt Ezen kastély az akkori időket figyelembe véve egyedülállóan monumentális alkotás volt. A környék ilyen művészi épülettel nem dicsekedhetett.
Anyagát tekintve teljesen téglából épült, melyet helyben égettek, a tulajdonosok monogramjával ellátva. A képen az utcai homlokzat látható. Az udvar felőli homlokzaton, mivel az épület erősen partoldalra épült, nem látszik a mélyen fekvő, boltíves pincesor. A homlokzaton bemélyedő tornác enyhe rizali tot képezve négy ión oszloppal, címerdíszes timpanonnal emelkedik ki, és mögötte, majd mindkét oldalán három-három, falhoz simuló oszloppal egészül ki.
Az építtető unokatestvére, br. Prónay Gábor sokáig lakott benne, aki 60 kh. terjedelmű páratlan parkot épített tavakkal, fürdőházzal és emlékkövekkel díszítve, az úgynevezett Bócz-kertet. Ezen kastély közel kettőszáz éves fennállása során sok vihart ért meg, és jelenleg romos állapota miatt a műemlék-nyilvántartásból törölték. Az egész nemesi birtok 1892-ig a br. Prónayak kezén volt, amikor az oldalági tulajdonosok örökösök híján a birtokot részben eladták a Pesten lakó Wahrmann Renátának, aki később Beretvás Endrével kötött házasságot. Ezért jegyzi az irodalom a kastélyt Beretvás-kúria néven. A kastélyt és a körülötte lévő birtokot 1910 körül eladták, és a II. világháborúig az Andrássy grófok tulajdona. A kastély építése folyamán (a jelenleg is élő szájhagyomány szerint) annak pincéjéből északkeleti irányba, a templom felé, valamint délnyugati irányba, a borfeldolgozó és tároló nagypince felé alagútrendszer volt kiépítve. Ennek maradványai jelenleg is erre utalnak, feltárását viszont senki nem kezdeményezte.
Forrás: Tóalmás honlapjaSaját tapasztalataink

A kastély nagyon romos állapotú, bemenni életveszélyes!


Megtekintések száma: 4029