Teleki-Zeyk kastély - Kunbaracs - KASTELYOK.COM

Teleki-Zeyk kastély

A falutól északnyugatra, egy majorban áll a közkeletű nevén "Vörös-kastélynak" nevezett épület. A vörös szó nem az építtető vagy tulajdonos családra, hanem az épület egykori vörös cseréptetejére, esetleg az egykor a főhomlokzat közepén elhelyezett - azóta lebontott - vörös téglatoronyra utal. A kastélyt 1920-ban említették először Vörös-kastély néven.) Az épület legrégebbi része, a földszinti boltozatos terem (a Lovagterem), az 1780-as években épülhetett. A körülbelül 400 katasztrális holdat kitevő birtok központjában álló építményt valószínűleg a széki gróf Teleki család gyömrői ágának valamely tagja építtethette, melyre a téglákon talált GTS és T betűk utalnak. A főként erdélyi birtokokkal rendelkező Zeyk hamarosan eladhatta baracspusztai földjeit, a kastély helyét ugyanis az 1872-84-es III. katonai felmérés már Tavaszi-major néven említi. Ekkoriban történhetett az addig gazdasági épületként használt ház emeletráépítéssel való kastéllyá alakítása, melyre a földszinti folyosó falába vésett 1873-as évszám alapján következtethetünk. Az 1910 körül már biztosan dr. Kelemen Béla tulajdonát képező épületen 1920-ban komolyabb átépítést végeztek: átalakították a korábban nyitott, hagymasisakos bejárati tornyot, és két félköríves lépcsőt építettek az új torony két oldalán újonnan kialakított bejárati ajtókhoz. Az épületet 1945 után nem államosították, mivel tulajdonosai paraszti származásúak voltak, és sokat tettek a környékbeli mezőgazdaság fejlesztéséért. Ekkor a kastélyt Schaaf József és felesége, valamint rokonaik, a Michels család lakták. A Michelsek 1948-ban meg is vásárolták az épületet, melyet 1979-ig használtak. Akkor adták el a kunbaracsi Új Tavasz Mgtsz-nek. A termelőszövetkezet anyagi eszközök híján még az állagmegóvást is nehezen tudta megoldani. A kastély kálváriája 1984-ben kezdődött, amikor az Mgtsz (amely időközben egyesült a ladánybenei Rákóczi Szakszövetkezettel) eladta a kastélyt egy vállalkozónak, aki panzióvá akarta átalakítani. Nem sokkal a munkálatok elkezdése után azonban elfogyott a pénze, így továbbadta a tulajdonjogot. Mivel 1991-ben a tetőt is leszedték, az épület állapota egyre gyorsabban romlott. Felújítása az utolsó pillanatban kezdődött el, és 2000 végére be is fejeződött. A tervek szerint idegenforgalmi centrumot, konferencia központot alakítanak majd ki a kastélyban. Az épület kiváló példája annak, hogyan lehet egy összeomlás határán álló műemléket megmenteni. Forrás: Történeti kertek adattára.


Saját tapasztalataink

2014 augusztusában jártunk itt.
A kastély felújítása éppen befejeződött, teljes pompájában csodálhattuk meg. A tulajdonos maga vezetett körbe minket, mutatta meg az épületet és mesélt a történetéről, a felújításáról. A kastély 8 szobájában vendégek, csoportok szállásolása lehetséges, rengeteg szabadidős tevékenység biztosítása mellett. A hely elég közel van Budapesthez és elég távol mindentől, hogy a teljes kikapcsolódást biztosítsa.
A felújítás csodálatosan, nagyon jó minőségben sikerült. Nagyon odafigyeltek a lehetőségekhez képest a minél eredetibb helyreállításra. A bútorok korhűek, nagyon ízlésesen történt a berendezése az épületnek. Le a kalappal a tulajdonos elszántsága, elhivatottsága előtt. A helyet csak ajánlani tudjuk egy esetleges kisebb céges rendezvény helyszíneként vagy kirándulás esetére néhány éjszakára, ahol biztosan jól érezzük magunkat. Bővebb infó, leírás, tudnivalók, képgalériák a kastély saját holnapján találhatóak.Esküvő megrendezésére alkalmas helyszín
Megtekintések száma: 5950