Festetics-kastély - Csertő - KASTELYOK.COM

Festetics-kastély

A kastély történetében az első periódus feltehetően a Somssichok birtokszerzésével hozhatjuk kapcsolatba. Ebben az időszakban kisebb késő barokk kúria épült, ahol a Somsichok földszintes lakóhelyét gazdasági épületek egészíthették ki. Az udvarházat az 1782-85 között készült I. katonai felmérés is feltünteti, a mai kastély helyén, a déli és északi szárny előzményeként jelöl épületeket. Csertőt 1834-ben gróf Festetics Antal vásárolta meg. A legkorábban ismert Festeticsek horvát eredetűek, a zágrábi püspökség gazdasági tisztviselőiként tevékenykedtek majd 1625-ben magyar nemességet is kaptak. A kastély második periódusa gróf Festetics Antal birtokszerzése utánra tehető. Gróf Festetics Antal nagy építtető volt. Dégen kastélyát, Pesten a Zrínyi utcában és a Zrínyi és Nádor utca sarkán építtetett házakat Pollack Mihállyal. A csertői kastély tervezőjét nem ismerjük, de a kastélyalaprajzi kialakítása és a homlokzatarchitektúrájának egyszerűsége alapján megállapítható, hogy a tervező elsősorban az építtető kívánságát valósította meg. Az U formájú épület a II. katonai felmérés (1829-66) és a III. katonai felmérés (1872-74) térképein egyaránt megfigyelhető. A kastély harmadik építési periódusa gróf Festetics Imréhez köthető, aki apja halála után 1877-ben nagybátyja: Dénes gróf révén, az általa alapított hitbizományként kapta meg Csertőt. Gróf Festetics Imre 1881-ben építette át a kápolnát, 1886-ban a kastélyt neoreneszánsz stílusban grazi építőmesterekkel, amit a melléklépcsőház pihenőjének ablakfülkéjében elhelyezett építési tábla is bemutat. A kastély volt iskola, postásüdülő, majd 1996-ig gyermekotthon. A tulajdonosváltás után - a tervek szerint - egy üdülőkomplexum központja lesz a műemléki védelem alatt álló épület, a parkja védett. 2006-ban kellett volna megnyílnia benne egy wellness szállodának, de ebből nem lett semmi. Jelenleg sajnos elhanyagolt, romló állapotban van. Forrás: Festetics panzió


Saját tapasztalataink

2016 októberében készítettük első képeinket, ezek a galériánk végén láthatóak. A kastély elég rossz állapotban van, ablakai betörve, kifosztva, de nem ázik, még menthető állapotban lenne.

2020 szeptemberében tértünk ide vissza. 2018-ban az épületnek a hozzá tartozó parkkal együtt új tulajdonosa lett, aki elkezdte annak teljes körű felújítását. A tervek szerint egy emelt szintű nyugdíjasotthon fog benne működni, honlapjuk már elkészült, a kastélyban kialakításra kerülő szobák és apartmanok lefoglalása elkezdődött.
Bővebb információ saját honlajukon található, ami ide kattintva érhető el.Megtekintések száma: 10686