Laszkári-kastély - Romhány - KASTELYOK.COM

Laszkári-kastély - Romhány - KASTELYOK.COM

Laszkári-kastély

Klasszicista jellegű épület, a XIX sz. elején épült, a XIX. Század végén átépítették. Földszintes, téglalap alaprajzú épület. A főhomlokzatból négy teljes és négy féloszloppal támasztott  nyitott portikusz ugrik ki, melyet párkánnal, faltükrökkel tagolt timpanon zár le .A timpanon belsejében körmezőben nemesi címerpajzs látható. A falak díszítés nélküliek.A főbejárat nagyobb előcsarnokba nyílik, a helyiségek részben boltozottak. A Prónay kastélyhoz hasonlóan az udvarát kétoldalt cselédházak zárják le.Története: Borovszky szerint a kúriát még Sembery Márton építette 1780-ban. Az építés éve vitatható. 1888-ban az épület leégett, mai formáját a XIX. század végi helyreállításkor nyerte el. Időközben a Laszkári család tulajdonába került. 1945 után a rendőrség épülete volt. 1980-tól mintabolt működött benne. Napjainkban az épület Önkormányzati tulajdon. Forrás: Laszkáry-kastély


Saját tapasztalataink

2016 nyarán jártunk itt. A kastély egy lezárt udvarban áll, nem látogatható. Eléggé romos, omladozó állapotú, a minimális állagmegóvási munkálatokat elvégezték rajta, magyarul nem ázik, állaga annyira nem romlik tovább.


A kastély eladó

Eladásra kínálunk egy 1780 körül klasszicista stílusban épült felújítandó kúriát. Földszintes, téglalap alaprajzú épület, műemléki védettség alatt áll. A főhomlokzatból négy teljes és négy féloszloppal támasztott nyitott portikusz ugrik ki. A timpanon belsejében körmezőben nemesi címerpajzs látható. A falak díszítés nélküliek. A főbejárat egy nagyobb előcsarnokba nyílik, a helyiségek részben boltozottak. Udvarát kétoldalt cselédházak zárják le.

A kúriához tartozó park területe 5450 m2, a főépület alapterülete kb 560 m2. A kúria tetőzete rendben van, körbe új csatornát kapott, az épület nem ázik, a szükséges állagmegóvási munkákat folyamatosan elvégezték rajta. A két oldalsó melléképület területe 300 m2 épületenként.

Bővebb információért kérjük keressen minket!