Esterházy-kastély - Tata - KASTELYOK.COM

Esterházy-kastély

Az 1760-as évek elején Esterházy Miklós gróf (1714-1790) a vár lebontásával, annak helyére nagy szabású új kastély tervének az elkészítésével bízta meg Fellner Jakabot. A négy változatban kidolgozott terv megvalósítását részben Esterházy Miklós halála (1765), részben az elegendő pénz hiánya hiúsította meg. A kastély 1776-ban nyerte el mai formáját. A tatai kastély műemlék együtteséből kiemelkedik a főépület arányosan impozáns tömbje, melynek kéttornyú déli homlokzata az Öreg-tó partján álló Esterházy-sétányra néz. Két oldalt kapukkal csatlakozik a szabálytalan udvart körülvevő udvarrészekhez. Nyugat felől az un. „kiskastély” és a hozzá kapcsolódó melléképületek karéja öleli körül. Ezek kapcsolták a kastélyhoz a Balogh Ferenc jószágkormányzó, Fellner Jakab által 1751-ben épített lakását. Az együttes művészetileg nagyon értékes része még a kocsiszín kis épülete, mely ugyancsak magán viseli Fellner építészeti jegyeinek legjellegzetesebb vonásait.
Forrás: WikipediaSaját tapasztalataink

2014 júliusában jártunk először itt. A kastély egy gyönyörű park szélén, a tó partján található. Ritka szép a hely, ezért is meglepő, hogy ezt a kastélyt hagyták így lepusztulni, szinte semmit nem költöttek rá azóta, hogy 1999-ben bezárt az itt lévő egészségügyi intézmény (elmegyógyintézet).

A kastély 2019-től kezdődően egy teljes körű felújításon esett át a Nemzeti Kastélyprogram keretében, ennek hatására gyönyörű lett, talán szebb, mint új korában! 2021.május 26-án megnyitott és látogatható, javasoljuk mindenkinek a megtekintését. Gyönyörű lett, érdemes megnézni. A környék, a tó, a kastély melletti vár valami csoda, megér egy egésznapos kirándulást!
Fényképalbumunk végén néhány fényképet beszúrtunk a felújítás előtti állapotról is. A kastély megtekintése előtt érdemes informálódni a kastély új honlapján!Megtekintések száma: 5276