Esterházy-kastély - Tata - KASTELYOK.COM

Esterházy-kastély

A késő barokk tatai Esterházy-kastély 1763-1765 között épült Fellner Jakab tervei alapján. A két saroktornyos nagy kastélyhoz földszintes mellékszárnyakkal kapcsolódik a kis kastély, egy trapéz alakú belső udvart körbe zárva. A főépület földszintjén és emeletén reprezentatív teremsorok találhatók. A földszinten volt az ebédlő, a díszterem és a grófi lakosztály. Az emeleten kapott helyet a könyvtár, valamint a grófné és a vendégek lakosztálya. A felső szint díszes terme a festett faburkolatú nagyebédlő, amelyet valószínűleg az 1897-es császári és királyi látogatásra alakítottak ki. A kastély 1944-ig az Esterházy családé volt, az államosítás után ideggyógyintézet működött benne. A kórház kiköltözése után évekig állt elhagyatottan. Rekonstrukciója a legutóbbi években a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében valósult meg.
Az épületet 1770-től többször átépítették, korszerűsítették. Kiemelkedő esemény volt 1809-ben I. Ferenc király és Mária Ludovika királyné 3 hónapos itt tartózkodása a Napóleon elleni vesztes csatákat követően. Szintén nagy eseménynek számított 1897-ben az Osztrák-Magyar Monarchia és a Német Császárság által tartott hadgyakorlat, melynek során a kastély vendége volt I. Ferenc József és II. Vilmos császár. Az ő részükre kialakított tereket a főépület máig őrzi.
Forrás: NÖF rendezvényekSaját tapasztalataink

2014 júliusában jártunk először itt. A kastély egy gyönyörű park szélén, a tó partján található. Ritka szép a hely, ezért is meglepő, hogy ezt a kastélyt hagyták így lepusztulni, szinte semmit nem költöttek rá azóta, hogy 1999-ben bezárt az itt lévő egészségügyi intézmény (elmegyógyintézet).

A kastély 2019-től kezdődően egy teljes körű felújításon esett át a Nemzeti Kastélyprogram keretében, ennek hatására gyönyörű lett, talán szebb, mint új korában! 2021.május 26-án megnyitott és látogatható, javasoljuk mindenkinek a megtekintését. Gyönyörű lett, érdemes megnézni. A környék, a tó, a kastély melletti vár valami csoda, megér egy egésznapos kirándulást!
Fényképalbumunk végén néhány fényképet beszúrtunk a felújítás előtti állapotról is. A kastély megtekintése előtt érdemes informálódni a kastély új honlapján!Esküvő megrendezésére alkalmas helyszín

NÖF - RENDEZVÉNYHELYSZÍN

Bálok, vadásztalálkozók, családi ünnepek, előkelő társadalmi vagy magasrangú diplomáciai események – csak néhány példa arra, hogy mi minden zajlott egykor a kastélyok falai között. A nagyváros zajos forgatagából kiszakadva ma sincs előkelőbb helyszín egy céges rendezvény vagy egy családi ünnep számára, mint a kastélyok csendje, eleganciája és időtlensége a reprezentatív társasági terekkel, könyvtárszobákkal, biliárd-, vagy kártyaszalonokkal, vendéglakosztályokkal és festői angolparkokkal.

Céges rendezvényéhez vagy emlékezetes családi eseményekhez, esküvőkhöz, polgári szertartásokhoz gyönyörű környezetet biztosítunk helyszíneinken. Impozáns belső terekkel, termekkel és látványos külső kertekkel, parkokkal, állunk rendelkezésére. Tartsa meg rendezvényét különleges, egyedi helyszíneink egyikén!

Helyszíneink továbbá alkalmasak turisztikai, történelmi jellegű fotózáshoz, vagy egyedi és megismételhetetlen alkalmi portré vagy esküvői felvételek elkészítéséhez. A belső tereink mellett évszázados múlttal rendelkező parkjainkat is ajánljuk figyelmükbe.

AjánlatkérésMegtekintések száma: 6360