Esterházy-kastély - Majk - KASTELYOK.COM

Esterházy-kastély - Majk - KASTELYOK.COM

Esterházy-kastély

Az új tulajdonos házasodó fia részére minden kényelemmel ellátott otthont rendezett be Majkon. A foresteriát átalakíttatta minden igényt kielégítő kastéllyá, a munkálatokhoz felhasználva a premontrei kolostor még meglévő köveit. A tavakat kitisztították, a kastély alatti tó vizén cölöpökre épült fürdőház szolgálta a strandolás örömeit, amely egészen az első világháborúig használatban volt. A remetelakokba a belső cselédség költözött, a majorsági épületekben kovácsok, lovászok, iparosok rendezkedtek be. A kastély körül a kor divatjának megfelelően ritka és értékes fakülönlegességeket ültettek, illetve különböző dísztárgyakat helyeztek el, kialakítva ezzel egy elegáns angolkertet. A kastély belső udvarán egy reneszánsz stílusú, négyszögletes kávájú kutat helyeztek el, amely még ma is látható. Oldallapjait az Esterházy család címerét tartó angyalok, griffek, rózsák díszítik. A kút 1980-as években történő feltárása során föld alatti folyosórendszer bejáratára bukkantak, amelynek ágai összeköttetésben állnak a cellaházakkal is, kijáratát pedig a kolostoron kívül találták meg. Rendeltetése és eredete egyelőre tisztázatlan, a beomlások miatt feltárása még nem sikerült. A közbiztonság is megszilárdult, az erdőkben erdészek, a faluban az uradalom hajdúja és egy tizedes vigyázta a rendet. A rendházból kialakított kastély az Esterházy család téli lakhelye lett - nyáron csákvári kastélyukban laktak - egészen a második világháború végéig. 1945-ben az előrenyomuló szovjet hadsereg elfoglalta Oroszlányt. Felbiztatták az amúgy is sértett lakosságot, és háromnapi szabad rablást engedélyeztek, maguk pedig ládákban, szekrényekben hordták el a berendezés mozdítható részét. A harcok közepette az épületek súlyos károkat szenvedtek: ekkor égett le a kastély emeleti részének egy oldala is. A sérülések ellenére az épületek viszonylag jó állapotban vészelték át a háború megpróbáltatásait Nyevszkij alezredesnek köszönhető, aki felismerve a kolostor történelmi értékét, csak a környező erdőket lövette.
A majki remeteség és kastély részletesebb történetét forrásunkból ismerheti meg: WikipediaSaját tapasztalataink

2014 júliusában látogattunk először ide. A kastély mellett lévő kolostor látogatható, a kastély még nem, aminek a felújítását most fejezték be éppen, jelenleg a berendezése folyik. Valamikor kora ősszel tervezik a megnyitását a látogatók előtt, reméljük, hogy az elsők között értesíthetjük erről rajongóinkat gyönyörű képek kíséretében.

2014 decemberét írunk és visszatértünk Majkra. Egy különleges lehetőséget kaptunk a Forster Központtól, köszönet érte Hajtun Eszternek és az idegenvezetőnknek, hogy megmutatta, hogy megnézhettük ezt a csodát, hogy a hivatalos megnyitás előtt fényképeket készíthettünk. Az utóbbi időben felújított kastélyok közül ez az egyik legszebben sikerült épület. Nagyon jó minőségűnek tűnik minden, maximálisan törekedtek az eredetiség megőrzésére, a megmutatására. Különleges, érdekes megoldásokkal találkoztunk, ami lenyűgöző.
A kastély megnyitását jövő év első felére tervezik (talán májusra), ahhoz még a kastély külső környezetét kell rendbe tenni (parkoló, odavezető utak, stb). Nagyon reméljük, hogy a kastély megnyitásáról, látogathatóságáról az elsők között tájékoztathatjuk kastélyrajongóinkat, de addig is kérjük nézzék meg galériánkban csodaszép képeinket!Megtekintések száma: 4289