Batthyány-Wenckheim kastély - Kisbér - KASTELYOK.COM

Batthyány-Wenckheim kastély

A főhomlokzat középtengelyében kosáríves kocsiáthajtó, fölötte, két oszloppár által tartott kovácsoltvas rácsos erkély. Egytraktusos, oldalfolyosós elrendezésű, a kocsiáthajtó és földszinti terek boltozottak, a többi síkmennyezetes. Kétkarú lépcsőház vörös mészkő lépcsőfokokkal és öntöttvas korláttal. Az U száraiban melléklépcsőházak. A terek az új funkciónak megfelelően erősen átalakítva, új burkolatok és nyílászárók.
A kastélyt 1768 körül építtette Batthyány Tivadar. Az 1840-es években átépítették, ekkor épült az É-i toldalékszárny is. 1849-ben elkobozták a Batthyány családtól és a Wenckheim családnak adták. 1853-tól Királyi Katonai Méntelep volt. 1939-ben tiszti kaszinóvá alakították. 1946 óta működött kórházként. Főhomlokzatát 1977-ben újították fel, külsejét 1983-ban tatarozták. A kastély egykori parkjában: a 20. század második felében épült melléképületek és az ún. Kozma-emlékhely. Utcavonalra épített, parkban szabadon álló, eredetileg U alaprajzú, majd egy É-i szárnnyal megnövelt, egyemeletes kastélyépület. Kontytetőjét pala fedi.
A parkban számos melléképület, mind a II. világháború utánról. Ugyancsak a parkban a Kozma-pihenő a Kozma-mellszoborral, utóbbi külön műemléki törzsszámon (9886), de azonos helyrajzi számon. A kastélyon lábazat és egyrészes főpárkány, a földszint és az emelet között ugyancsak egyrészes osztópárkány fut körbe. A főhomlokzat földszintje az ablakok végigfutó vállpárkányának magasságáig kváderes, a vállpárkánytól az osztópárkányig sávos kialakítású, az ablakzáródásokra ráforduló sávokkal. Az emeleti falfelületet csak az ablakok tagolják. A földszint tizenhárom, az emelet tizennégy tengelyes, az ablakok kiosztása barokk (különböző tengelytávolságok), kialakítása klasszicista stílusú. A földszint egyenes záródású, keretezetlen ablakai félköríves záródású, könyöklőpárkányos, a lábazatig lefutó bemélyedő tükrökben helyezkednek el. A középtengelyben lévő kapu széles kosáríves záródású, talpkővel, vállkővel. Előtte két pár dór oszlop tartja a vasrácsos kőerkélyt. Az emeleti, szintén egyenes záródású ablakok megemelt záradékú keretben ülnek, melyet alul könyöklő-, felül szemöldökpárkány zár. A középső kettő erkélyajtó. A többi homlokzat azonos kialakítású, azzal az eltéréssel, hogy a földszinti falfelületek is simák, illetve hogy a földszint magassága a terepviszonyoknak megfelelően változik: a terep a park felé lejt. Az U szárainak külső homlokzatai tizenhárom tengelyesek, a hozzáépített szárny az É-i tengelyszámát kettővel csökkenti. A véghomlokzatok három tengelyesek, az újabb szárnynál kéttengelyes. Az udvari homlokzatoknál megjegyzendők a pinceablakok és -ajtó, valamint az oldalszárnyak egy-egy bejárata, lépcsővel. (forrás:muemlekem.hu) A kórház 2008-ban elköltözött, jövendőbeli funkcióját még nem ismerjük. Forrás: minalunk.huSaját tapasztalataink

2014 augusztusában egy esős napon jártunk itt. A kastélyban már 10 éve nem működik a kórház, kívülről teljesen kihasználatlannak, üresnek tűnt az épület. Az udvarra bejutottam, minden felé szalmabálák voltak, ez a képeinken is látható. Sok helyen az épületen a víznek a nyomai láthatóak erős vakolatomlás formájában, köszönhetően a kb 10 éve gazdátlan létnek, az esetleges állagmegóvási- és javítási munkák elmaradásának. Hogy belül milyen állapotok vannak, nem tudom.
Az épület előtt viszont csodálatos pompában ragyog az egykori királyi lovarda, ami látogatható, nagyon szép, előtte ajánlatos tájékozódni a a honlapjukon. Egyébként aki többet szeretne megtudni a kastélyról, a királyi lovardáról valamint a tiszti kaszinóról, annak ajánlom ezt az oldalt.Megtekintések száma: 7857