Sándor-Metternich kastély - Bajna - KASTELYOK.COM

Sándor-Metternich kastély

A bajnai Sándor-Metternich-kastély mai formájában egy klasszicista épület képét mutatja, ám a kutatások során bizonyossá vált, hogy több építési periódusa volt. A mai épület helyén már a 15. század végén, a 16. század elején egy nemesi udvarház állt.

Bajna és a falu közepén elterülő kastély több évszázadon keresztül adott otthont a Sándor családnak. A régészeti feltárások során több helyen előkerült a reneszánsz épület egykori padlóburkolata, amely halszálka mintában lerakott téglákból állt, és az is bizonyossá vált, hogy az épület legtöbb helyisége fafödémes volt, talán az épület délkeleti oldalán azonosított „nagyterem” lehetett egyedül boltozott. A tekintélyes udvarház körül védelemi rendszer, kerítésfal nem került elő, így a török hadjáratoknak könnyen áldozatul eshetett.

A bajnai birtokot 1696-ban vásárolta meg Sándor Menyhért, aki Esztergom vármegye alispánja volt. A földesúr 1720 táján kastélyt építtetett a birtokra. Sándor Móric édesapja halálakor örökölte meg az uradalmat. Az átépítés és a bővítés terveit Hild József építész készítette el, aki egy klasszicista stílusú, főszárnyán téglalap alaprajzú, egyemeletes, mellékszárnyain földszintes épületet tervezett. Az épület bejárati részét úgy emelte ki, hogy a homlokzaton görög mintára négy oszlopos portikuszt tervezett. A kastély földszintjén ebédlőterem, biliárdterem, dohányzó, kártyaszoba, télikert és házikápolna volt, az emeleten pedig a grófi és grófnői lakosztályok sorakoztak. Ugyancsak az emeleten kapott helyet a gróf fegyver- és képgyűjteménye, a könyvtár és a vadásztrófeák. A klasszicista átépítéssel egyidőben a kastély belső díszítése is megújult. Ennek alkotója Alessandro Sanquirico, a milánói Scala díszlettervezője volt, akivel Sándor Móric 1833-as itáliai útján találkozott. Sanquirico munkásságát elsősorban a két emeleti nagyterem dekorációjában lehet tetten érni. A Raffaello-terem mennyezetéhez Raffaello vatikáni loggiájának groteszkjei, illetve a római Titus-fürdők festészete szolgáltak ihletőül, az etruszk terem díszítéséhez pedig etruszk vázák mintáit vette alapul. A terem mennyezetének stukkódíszét Mario Piazza stukkátor készítette. A bútorok színezése és mérete a díszítőfestéshez alkalmazkodott, egy részüket Sanquirico tervezte, más részüket Sándor gróf Angliából hozatta, bútorvásárlásaiban szintén Sanquirico segítette. A kovácsoltvas elemeket bécsi mesterek készítették. Az egykori vadászparkból angolpark lett, benne kazánfűtéses, egzotikus növényekkel teleültetett pálmaházzal. A gróf világhírű lovai fűthető uradalmi istállóban pihentek.

A II. világháború a kastély teljes lepusztulását hozta. Először tábori kórház lett belőle, majd szükséglakások kaptak helyet falai között. A szocializmusban a helyi termelőszövetkezet irodája volt itt, később pedig gépállomás.

Az 1980-as évek közepén műemléki felügyelet alá került a kastély, és megkezdődtek a kutatási-felmérési munkák. Az első érdemi munkára az 1990-es évekig kellett várni, ekkor a tető- és födémcserével, valamint a szerkezeterősítő munkákkal legalább az összeomlástól megvédték a kastélyt. 2016-ra Bajna díszéből egy kívül-belül elhanyagolt, omladozó, életveszélyes állapotú váz lett – ekkor kezdődtek meg azok a tervezői és kutatói munkák, amelyek alapján 2018 és 2021 között újjávarázsolták ezt a hazai viszonylatban is ritka klasszicista remekművet.

Forrás: Bajnai kastélySaját tapasztalataink

A kastélyt gyönyörűen felújították és 2021-ben meg is nyitották. Szép lett, stílusos lett a berendezés is és a kiállítás mindent elmond a kastélyt történetéről valamint tulajdonosának életéről is. A jegy mellék kellő mennyiségű és érdekességű dokumentációt is kapunk. Sétánk végén egy kis kávézóban ki is pihenhetjük fáradalmainkat.
A kastély látogathatóságáról, a kiállításról, egyéb szolgáltatásokról honlapjukról lehet tájékozódni.
Fényképgalériánk végére betettünk pár képet 2015-ből, amikor az épület még romos állapotban volt.Esküvő megrendezésére alkalmas helyszín

NÖF - RENDEZVÉNYHELYSZÍN

Bálok, vadásztalálkozók, családi ünnepek, előkelő társadalmi vagy magasrangú diplomáciai események – csak néhány példa arra, hogy mi minden zajlott egykor a kastélyok falai között. A nagyváros zajos forgatagából kiszakadva ma sincs előkelőbb helyszín egy céges rendezvény vagy egy családi ünnep számára, mint a kastélyok csendje, eleganciája és időtlensége a reprezentatív társasági terekkel, könyvtárszobákkal, biliárd-, vagy kártyaszalonokkal, vendéglakosztályokkal és festői angolparkokkal.

Céges rendezvényéhez vagy emlékezetes családi eseményekhez, esküvőkhöz, polgári szertartásokhoz gyönyörű környezetet biztosítunk helyszíneinken. Impozáns belső terekkel, termekkel és látványos külső kertekkel, parkokkal, állunk rendelkezésére. Tartsa meg rendezvényét különleges, egyedi helyszíneink egyikén!

Helyszíneink továbbá alkalmasak turisztikai, történelmi jellegű fotózáshoz, vagy egyedi és megismételhetetlen alkalmi portré vagy esküvői felvételek elkészítéséhez. A belső tereink mellett évszázados múlttal rendelkező parkjainkat is ajánljuk figyelmükbe.

AjánlatkérésMegtekintések száma: 6530