Orczy-kastély - Újszász - KASTELYOK.COM

Orczy-kastély

Újszászon 2 Orczy-kastély is található, ezért ezt "kis kastélynak" nevezik a helybéliek.
Az Orczy család egyike Magyarország legrégebbi nemesi családjának, melynek eredete az Árpádok idejéig vezethető vissza. Orczy István 20 évig volt jász-kun kapitány. 1721-ben az erdélyi lázadás leverésének jutalmául a nádortól Újszász-pusztát domícióba kapta. A család eddig kisnemesi származású volt, de Orczy István felesége és gyermekei bárói rangot kaptak 1736-ban. Bár a család tulajdonában volt Újszász-puszta, mégis csupán 100 év múlva költözött ide Orczy György, aki felépítette a klasszicista stílusú kastélyt 1830 körül.
Az egy emeletes kastélyt elölről is és hátulról is 6 db, hosszában vájatolt, dór oszloppal alátámasztott terasz díszíti. Az épülethez tartozó 65 holdnyi erdőt (az egykori kastély angol-kertjét - 1991-ben parkerdő) 1890-ben csatolták Újszászhoz. 1936-ban a kastélyt az Orczy család élvezeti jogon lakta.
A II. világháború alatt német katonai kórházként működött a kastély. 1944 őszén a kastélyt bombatámadás érte, azonban az épületben mégsem esett kár. A front elvonulása után tehát épségben megmaradt a kastély, amely áldozatul esett a környék lakosai fosztogatásának. Az épület az államosítás után teljesen használhatatlanná vált. Ekkor már az Egészségügyi Minisztérium tulajdonát képezte. Az újjáépítést még 1956-ban megkezdték, azonban az október végi forradalmi események félbeszakították. Az újjáépítés folytatására csak 1959-ben került sor.
Intézményünk 1960. június 22-én nyitotta meg kapuit, mint szociális otthon. Ezen a napon fogadta intézményünk az első lakókat. Az intézet beindítása nehéz körülmények között történt. Elektromos áramszolgáltatást csak novembertől kaptunk. A munkamódszerek kialakulatlanok, a dolgozók többsége szakképzetlen volt. Kis létszámú munkacsoport látta el a feladatot. Tapasztalat hiányában kezdetleges módszerekkel és eszközökkel dolgoztak. Lovas kocsival történt az élelmiszerek beszerzése. A betegszállítást is ezzel oldották meg. 1960-ban, a működés kezdetekor a dolgozói létszám 20 fő volt.
A fejlődésre való törekvést igazolja, hogy 1964-ben már újabb 100 férőhely átadására nyílt lehetőség. 1980-ban újabb 37 férőhelyes gondozási egységet alakítottunk ki. Még ebben az évben átadták az akkori elvárásoknak megfelelő 400 adagos konyhaüzemet. Az intézetben a legnagyobb ágylétszám 267 férőhely volt. Az idő múlásával a szakmai elvárások mércéje egyre magasabbra került. Az intézet folyamatosan képeztette dolgozóit. A társadalmi átalakulás következtében a gondozottak összetétele is megváltozott. Már nemcsak a betegeket, fogyatékosokat kell ápolnunk, hanem a szociálisan rászorultakat, káros szenvedélyekkel küzdőket is. Jelenleg az intézmény befogadóképessége: 200 fő. Az épület teljes külső felújítása 2011-ben megtörtént, a képeinket látható, hogy gyönyörű lett a kastély.
Forrás: Zagyvaparti Idősek Otthona
Képeink forrása az intézmény saját képgalériájaSaját tapasztalataink

2015 április elején készítettük képeinket. A kastélyban idősek otthona működik, ezért nem látogatható az épület.


Megtekintések száma: 9992