Almásy-kastély - Törökszentmiklós-Szenttamás - KASTELYOK.COM

Almásy-kastély

A kastély eklektikus stílusban épült 1860-1890-ben. Az észak-déli hosszanti tengelyű szárnyépületet a korábbi, a főépületet a későbbi építési periódusban emelték. A kettőt faoszlopos folyosó köti össze. A kastély és a hozzá tartozó park egy kétszárnyú kovácsoltvas kapun, illetve egy egyszárnyú gyalogkapun közelíthető meg. A kastélyhoz vezető út bal oldalán látható az 1860 körül elkezdett, észak-déli hosszanti tengelyű szárnyépület. A sarokrizalitos, földszintes épület kertre néző homlokzatának közepén nyitott terasz van, magasított tetőrészét galériás kilátótorony ékesíti. E torony tetőrésze a népies fa haranglábakra emlékeztet. Udvari homlokzata felőli oldalán faoszlopos tornácot építettek, az oszlopok között hajdan mellvéd állt. A kastély a romantikus nyaralóépítészet körébe sorolható, annak ellenére, hogy (a romantikára nem jellemzően) az épület szimmetrikus elrendezésű. A szigorú elrendezés annak köszönhető, hogy a provinciális stílusú szárnyépület főhomlokzatát az Almásy-címer díszíti. A főépület a következő építkezési periódusban épült. A neoreneszánsz és neobarokk stílusjegyeket mutató főépület 1880 és 1890 között épülhetett. A kert felé néző homlokzati rész két végén előreugró rizalittal zárul. A rizalitok földszinti része jobban előreugrik, ezáltal bábos mellvédes teraszt képeznek. Az eredeti kastélyépülethez csatlakozik a keleti szárny, ami egy újabb építkezés során készült. Architektúrája mind a szárnyépülettől, mind a főépülettől különbözik. A főépülethez keleten az 1901-ben épült egyhajós kápolna kapcsolódik, mely a nyolcszög három oldalával záruló szentéllyel készült. Az egyhajós kápolnát később két szintre osztották. A kastélyhoz egy 14 hektáros, 1980 óta természetvédelmi területnek nyilvánított park is tartozik. A kastély mellett angol telivér ménes működik, így 1998-ban a lovassportot megörökítő új falfestmény készült a kastély fogadótermében. A mellette lévő teremben pedig kiállítás látható a ménes nyertes lovainak díjairól, hajtóik kitüntetéseiről. Jelenleg felújítási munkák miatt nem látogatható. Forrás: vendegvaro.utazom.com


Saját tapasztalataink

2015 márciusában jártunk itt.
A kastély Törökszentmiklós után Mezőtúr irányába a 46-os út mellett található. Tavaly építettek egy nagyon szép külső bejáratot a kastélyhoz, azon bejutva még kb 2 kilométerre van a belső bejárat, ami a kastély és parkjának a bejárata.
A bejárat mellett egy hatalmas harangtorony található, amelyben a harang még szól(!) Ez az épület ad helyet a parkot őrző biztonságiaknak is. Beljebb az U alakú kastély jobb szárnya kétszintes, ennek belső felújítása még várat magára, a másik két egyszintes épület belül is szépen fel lett újítva. Az épület maga nagyon szép, a belső udvar úgyszintén. A kastély mellett balra egy nagyobb mesterséges tó van egy kisebb szigettel, ebből az irányból látható az épület főbejárata is.
A parkban rengeteg növény, valamint 3 legalább 300 éves hatalmas fa is megcsodálható. Minden szép, rendezett, igényesen karbantartott. A kastély belső kapuja előtt egy lovardában néhány gyönyörű lovat is tartanak, ezen kívül egy mai működő gazdasághoz illően mindenféle háziállat, mint pl szürkemarhák és birkák is vannak még. A lovarda épülete mellett 5 világhíres versenyló sírja is megtalálható.
A kastély magántulajdon és nem tervezik látogathatóvá tételét. Nagyon szépen köszönjük a tulajdonosnak a fotózási lehetőséget!Megtekintések száma: 21544
  • Megye
  • Jász-Nagykun-Szolnok vármegye
  • Helység
  • Törökszentmiklós-Szenttamás
  • Koordináta
  • 47.1239928, 20.4961509
  • Weboldal
  • tovább a külön weboldalra