Glaser-kastély - Örményes - KASTELYOK.COM

Glaser-kastély

A Glaser család 1911 és 1925 között vásárolhatta meg az Ehrlich famíliától a kúriát és az uradalmat, ugyanis 1925-ben már Glaser Lajost említették az 1052 katasztrális holdas birtok tulajdonosaként. A kúria utolsó tulajdonosa Glaser Vilmos volt, 1935-ben ő bérelte muraszombathi, széchyszigeti és szapári gróf Szapáry (IV.) József örököseinek törökszentmiklósi birtokát is. Szabadon álló, földszintes, hosszan elnyúló, téglalap alaprajzú épület. Glaser kastélyok.
1953-ban művelődési házat is kialakítottak a kúriában, ahol 1954-től filmvetítéseket is tartottak. Napjainkban az önkormányzati tulajdonban álló épületben varroda, öregek napközi otthona, klubkönyvtár, valamint családsegítő és gyermekjóléti központ található. A park egy része ma is látható, a majorsági épületeket viszont lebontották, csak a kertészlak maradt meg, amely napjainkban lakóházként szolgál.
A klubkönyvtár és a szociális ellátásokat biztosító Alapfokú Gondozási Központ ma is a Glaser kastély épületében működik.Saját tapasztalataink

2019 májusában készítettük képeinket. Az Önkormányzat egy energetikai pályázat megnyerése után felújította az épületet, teljesen új külső szigetelést kapott, ablakcserék és megújuló energia felhasználásával modernizálták azt. Képeink a felújítási munkák utolsó pillanataiban készültek, de albumunkban megtartottunk pár képet a felújítás előtti állapotokról is.


Megtekintések száma: 6147
  • Megye
  • Jász-Nagykun-Szolnok vármegye
  • Helység
  • Örményes
  • Koordináta
  • 47.193660, 20.578280