Almásy-kúria - Gyöngyöstarján-Fajzatpuszta - KASTELYOK.COM

Almásy-kúria

Az első írásos emlékek Fajzatpusztáról 1328-ból valók, attól kezdve, Fayzad, Feysed néven is szerepelt a forrásokban. Az Aba nemzetség után többször gazdát cserélt, a Tarjáni család birtokolta 1592-ig, majd a Lorántffyak révén protestáns kézre került, de Pázmány Péter 1633-ban visszaszerezte és jezsuitákat telepített a mai Fajzat helyére. A tulajdonos 1773-ban Almásy Pál főispán, koronaőr lett, ő építtetett klasszicista stílusú, földszintes kastélyt, köré pedig angolparkot telepített. A parkban ma is több különleges fát, növényt – óriási vadgesztenye-, feketedió-, és nyárfákat, valamint csertölgyeket és fákká nőtt virginiai borókákat – találunk, de a különleges hangulatú hely virágkorát a 20. század elején élte. Olyan fák is fellelhetőek a helyi védettségű természetvédelmi területen, melyek kerülete meghaladja a három métert.
A kastély mögötti erdőben, egy mesterséges tó szigetén kis kápolna áll, mely egyúttal a korábbi tulajdonosok családi sírboltja is. A kúria egy későbbi tulajdonosa, Skultéty István, az épület mögött található egykori fürdőházat alakíttatta át az említett kápolnává, 1897-ben.

Az épületegyüttes számos alkalommal cserélt gazdát a későbbiekben is. Beházasodás révén voltak francia lakói is, az egyik épp az öt Skultéty lány egyike által került a családhoz. Az örökösnőt egy Perry Amedee nevű francia tengerésztiszt vette feleségül, és bár később elváltak, a francia férj nem mondott le a kúriáról, újra benősült a családba. Később gyermeke, Perry Jean 1939-ben telepedett le Fajzatpusztán és itt élt haláláig, 1973-ig. Azt beszélik nagyon szerették a helyiek, de mivel nem tudták a nevét kimondani, ezért – alacsony termete miatt is – csak „kis franciának” nevezték. Perry Jean imádta az autómobilokat, és szeretett vadászni is, ezért rengeteg trófea díszítette a kastélyt.
Forrás: Utadon.huSaját tapasztalataink

Az épület egy lezárt magánterületen van, nem megközelíthető.


Megtekintések száma: 4282