Grassalkovich-Károlyi kastély - Kompolt - KASTELYOK.COM

Grassalkovich-Károlyi kastély

A Heves megyei Grassalkovich-, majd Károlyi-kastély az egykor itt álló középkori bencés apátság helyén illetve az apátság pincerészeinek felhasználásával épült a 18. század közepén. Az ekkor megkezdett építkezés teljes egészében csak a század végén fejeződött be.

A kastély építtetője Grassalkovich Antal kamaraelnök volt. Az épületet a 19. század elején bővítették, majd a 20. század elején ismét nagyobb átalakításokat végeztek.

A templom mögött, dombon álló kastély főépülete egyemeletes, utcai épületrésze földszintes, kontyolt nyeregtetős. Homlokzatát faltükrökben elhelyezett szalagkeretes, zárókődíszes ablakok tagolják. A sátortetővel fedett középrizalit emeleti szintjén három füles, kőkeretes ablak nyílik.

Keleti homlokzata előtt öntöttvas oszlopokra támaszkodó, nyugati homlokzatán faszerkezetű, beüvegezett tornác áll. Az épület pincéje a kastély keleti homlokzata előtt álló lapostetős borházból közelíthető meg. Az épület alá benyúló pince falazata vállmagasságig középkori kváderfal, melyre barokk kori téglából rakott dongaboltozat ül. A kastély egytraktusos, oldalfolyosós, a középrizalit kéttraktusos. A díszteremhez kétkarú, orsótér nélküli lépcső vezet, 19. század végi öntöttvas, bábos korláttal. A középrizalit földszinti belső terét nagy, fiókos dongaboltozattal fedték, az emeleti részen teknő- és tükörboltozatok vannak.

Az udvar déli oldalán egyemeletes, nyeregtetővel fedett magtár részben barokk kori, kőkeretes nyílászárói ebből a korszakból valók. Az északi oldalon egy földszintes cselédház tartozik az épületegyütteshez. A háború után Mezőgazdasági Kísérleti Intézet működött benne.

1993-ban felújították, tetőterét beépítették (Hoór Kálmán terve alapján). 1998-ban hatósági kötelezés született a kastély szakértői vizsgálatának elvégzésére, a boltozat dúcolására, mert a lépcsőházi tér boltozata megrepedt, életveszélyessé vált.
Forrás: Utazások.HUSaját tapasztalataink

2022 szeptemberében készültek képeink. A kastély kb 20 éve lakatlan, le van zárva, nem látogatható.


Megtekintések száma: 6765