Graefl-kastélyszálló - Poroszló - KASTELYOK.COM

Graefl-kastélyszálló

A jelenleg szállodaként működő - Poroszló belterületén lévő - tornyos kastélyt 1872-ben építtette Graefl Károly, később fia, Jenő megnagyobbíttatta az épületet. A 2. világháború után majorságként, Tsz irodaként funkcionált, és most egy hosszan tartó felújítás után 1995-től szállodaként várja az ide látogatókat. A család birtokában volt egy, a településtől 4 km-re lévő vadászkastély is, amit a XIX. század elején építettek, ám ennek állapota sajnos egyre rosszabb. A helybéliek szerint a két kastélyt alagútrendszer kötötte össze, de a Tsz idején balesetveszély miatt nagy részét betemették.

A Graefl családról: a Graeflek régi német család, melynek tagjai a Lánchíd építésére érkeztek hazánkba Széchenyi István hívására. 1869-ben jelentek meg Poroszlón, majd nemsokára a környék legnagyobb birtokosai lettek. A család tagjai aktív közéleti életet éltek, Graefl József Pest főbírája volt, testvére Károly pedig a kastélyt építtette. Károly egyik fia, Andor országgyűlési képviselő lett, és az ő nevéhez fűződik a vadászkastély megépülése. Károly elsőszülött fia Jenő, apja halála után átvette a család irányítását és országosan ismert gyümölcsfa-telepet hozott létre, illetve ló, juh és szarvasmarha tenyészete is kiemelkedő volt, valamint kibővíttette a poroszlói kastélyt. Horti Miklós 1931-ben kinevezte a felsőház tagjává. Felesége, Paulina Horti István lánya volt. A II. világháború után a család tagjai Svájcba majd Brazíliába emigráltak, később visszatértek Svájcba. Forrás: Poroszló-kastélySaját tapasztalataink

A Tisza-tó Wellness és Konferencia Hotel - kastélyszálló jól megközelíthető helyen van, mindennel fel van szerelve, amire egy pihenni vágyónak szüksége lehet. A szálló parkjában gyerekeknek játszótér, szülőknek minigolf, ping-pong asztal, grillező sarok. Szép, ápolt környezet. Külső-belső medence a fürdeni vágyóknak. Nagyon jó az étterme, baráti áron elég komoly adagokat szolgálnak fel. Kristálytiszta a levegő és a Tisza-tó közelsége rengeteg kirándulási lehetőséget biztosít. További tudnivalókat és elérhetőséget a Szálloda honlapján lehet találni.


Megtekintések száma: 8823