Brukenthal-kastély - Felek (Avrig) - KASTELYOK.COM

Brukenthal-kastély

A barokk Brukenthal-kastélyt eredetileg Buccow tábornok építette 1762-ben és 1771 között és később lett báró Samuel von Brukenthal (1721-1803), Erdély kormányzójának nyári rezidenciája 1780 és 1785 között a bécsi Schönbrunn kastély mintájára épült. A barokk stílusú palota U alakú, egy középső résszel és két oldalszárnnyal. a báró itt tartotta annak idején a híres féstménygyűjteményét, amely 212 festményből és 129 metszetből állt, és amelyek jelenleg a szebeni múzeumban láthatóak. Sajnos a báró halála után az épületnek több nemtörődöm gazdája is volt, így annak állapota gyorsan romlott.

Ma már csak a díszes mennyezetek emlékeztetnek a hajdani pompára. A palotához lépcsőzetesen kialakított park is tartozott, amely lejtett az Olt völgye felé. A 20 hektáros terület a francia kertek mintájára volt kialakítva, szökőkutakkal, központi lépcsővel, ahonnan az oldalsétányok indultak, vázákkal, padokkal, kőszobrokkal és melegházzal, ahol datolyát, mandulát, szerecsendiót dinnyét és ananászt termesztettek.

A kertben valószínűleg fácánok jártak szabadon. A holland kertben sokféle virágot, zöldséget és fűszernövényeket neveltek. Az angol kertben nagy füves területek, egyedi fák, vagy facsoportok voltak. A báró 1803-ban meghalt és attól a pillanattól a kert is mély álomba zuhant... A kastély utolsó örököse Wilhelmine Mylius-Brukenthal bárónő eladja a birtokot 1872. Több gazdát vált az utolsó években. Aztán 1908-ban az evangélikus egyház veszi meg és szanatóriumot nyit benne, ezt a funkciót az államosítás után is megőrizte egy ideig. 1999-ben az egyház visszakapta a kastélyt, és a Brukenthal Alapítvány székhelye lett. 2005-ben a szanatóriumot felszámolták és a birtok nyilvános hely lett. A szanatórium bezárása után meglehetősen az előrehaladott főépület romlását az alapítvány által kezdeményezett kiterjedt helyreállítási projekt tárgyát képezi. A narancsliget épületét már felújításra került 2011-2012 folyamán, és vendégközponttá alakult. A barokk épület modern szobákkal van berendezve, hagyományos ételeket kínál az éttermében.Saját tapasztalataink

Itt még sajnos nem jártunk.


Megtekintések száma: 304