Bethlen-Haller kastély - Küküllővár (Cetatea de Baltă) - KASTELYOK.COM

Bethlen-Haller kastély

Küküllővár régi vára a falun túl, a Küküllő mocsaras árterületén emelkedett, emiatt Mocsárvárnak nevezték. A tatárjáráskor elpusztult vár utódját 1321-ben említik először.

Mátyás király 1462-ben Pongrácz János erdélyi vajdának adományozta, az ő halála után, 1476-ban, hűbérbe adta Ștefan cel Mare, Moldva fejedelmének. 1507-ben Ștefan fiának, Bogdan vajdának kezén volt a vár, de a soron következő vajda Petru RareČ™, I. Ferdinand támogatójaként 1538-ban elvesztette azt, és az erdélyi országgyűlés határozata alapján 1565-ben lerombolták. 1622-ben Bethlen Gábor fejedelem öccse, iktári Bethlen István építtete a ma álló, négyszögletes, sarkain hengeres saroktornyos kastélyt, egy régi udvarház helyére. Több tulajdonos után 1758-ban Bethlen Gábor udvari kancellár vásárolta meg a birtokot a Kincstártól. Tőle 1764-ben csere útján testvéréhez, Miklóshoz jutott, aki lépcsőházat emelt, a külső várfalat lebontotta, kápolnát, lóistálót és egy kaputornyot is építtetett (1972-ben leomlott). Ezekre a munkálatokra emlékeztet az épület mögötti emléktábla az 1773-as évszámmal, hátán egy görbelábú huszárral. 1884-ben a birtok gróf Haller Jenő birtokába került, aki kártyán nyerte el Bethlen Márktól.

Az 1944-es harcokban a kastély falai megsérültek. Használták magtárként, irodaházként, majd a 70-es évektől a Jidvei pezsgőgyár használta a várkastély tágas pincéit.

Tulajdonviszony: A Jidvei tulajdonosa vásárolta meg a kastélyt azzal a feltétellel, hogy felújítja.

Forrás: Kastélyok ErdélybenSaját tapasztalataink

Itt még sajnos nem jártunk.


Megtekintések száma: 308