Rhédey-kastély - Zsáka - KASTELYOK.COM

Rhédey-kastély

A kastély az egyetlen Rhédey-emlékhely Magyarországon, 1858-ban gróf Rhédey Gábor építtetett és birtokolt családjával és leszármazottaival 1945-ig. Bástyaszerű elemekkel díszített formájával hívja fel magára a figyelmet. Rhédey Gábor 1897. április. 21-én bekövetkezett halála után a család férfi örökös nélkül maradt, így Rhédey Erzsébet, férje nevén Paksy Józsefné birtokolta a kastélyt. 1908-ban gróf Almásy Imre vásárolta meg, de 1916 táján már báró Vay László tulajdonában tudjuk. Az első világháború utolsó éveiben hadikórházként működik, majd Vay báró 1926-tól 1944-ig a második házasságával alapított családjával lakott itt. 1944-ben államosítják, a főépületet a pártok, a melléképületeket a helyi földművelő szövetkezet használta. 1950-ben átalakítják, ettől az évtől kezdve iskola működött benne egészen 1984-ig.
A kastélyt hajdanán angolpark és arborétum vette körül, amelynek mára már nyomai sincsenek. Az egykori nyolcholdas parkban ma községi sportpályák, valamint a 99 férőhelyes óvoda található. A park területe elhanyagolt, csak a kastély közvetlen környezete gondozott.
A kastélyban jelenleg könyvtár és kiállítóterem működik. Az épület külső felújítása (vakolása) AVOP forrásból megtörtént. Forrás: Történelmi kertek adattáraSaját tapasztalataink

2014 júniusában jártunk itt. Az épület állaga jó, habár itt-ott már eléggé potyog a vakolat a nemrégiben elvégzett felújítás után. Sajnos nem jutottunk be, mert hétvégén voltunk itt és minden zárva volt. A község honlapján sem találtunk infót a nyitva tartást illetően, de még egy telefonszámot sem. A Közművelődés, kultúra menüpontban viszont megtudhatjuk, hogy éppen milyen kiállítás vagy rendezvény van a kastélyban.


Megtekintések száma: 6935