Vay-kastély - Tiszacsege - KASTELYOK.COM

Vay-kastély

A Vay kastély a XVIII. század legelején épült biedermeier felé hajló empire stílusban. Vay Ádám kuruc generális építette egy magaslatra. Hatezer holdas birtok tartozott hozzá, gulyákkal, ménesekkel. Az épület- együttes az ötszintes főépületből, egy kolostor-épületből és egy lovardából áll. Mivel a Tisza parti városnak, Csegének komp joga volt, itt úri tizedet is lehetett szedni. A báró úr pallos joggal rendelkezett, ezért a kastély alatt egy tömlöcrendszert is építettek. A leghíresebb betyár 'Ződ Marci' volt, aki itt raboskodott. Azért hívták így, mert az asszonyok szerint szép zöld volt a szeme. A Rákóczi-féle szabadságharc bukása után 1711-ben labanc kézre került. A labanc tábornok elég iszákos volt, sőt a kártyát sem vetette meg, így hamar elkártyázta a birtokot. Korábban az egyik debreceni bíróé is volt a kastély. A második világháború után egy Radák nevezetű hölgyé volt a birtok, de mivel nem volt utódja, így az államra szállt a tulajdonjog.
Forrás: Vay-kastélySaját tapasztalataink

A kastély a Máltai lovagrend hivatalos lovagi kastélya volt, amíg Sir Alexander, azaz Fekete Sándor máltai lovag volt a tulajdonosa talán 2013-ig - de ez már a múlté . . .

2014 május elején jártunk itt. Egy magánszemély a kastély új tulajdonosa, jelenleg az épület teljes felújítása folyik, aztán következik a külső. Az albumban található képek régebbiek, most elég leharcolt külseje van a kastélynak. Nem örültek nekünk, fényképeket nem készíthettünk.Megtekintések száma: 9621