Andrássy vadászkastély - Novákpuszta - KASTELYOK.COM

Andrássy vadászkastély - Novákpuszta - KASTELYOK.COM

Andrássy vadászkastély

A novákpusztai kastély az 1920-as években nyerte el mai alakját az Andrássy grófok vadászkastélyaként. A második világháborúig folyamatosan bővítették, aztán lassú pusztulásnak indult, mivel tulajdonosa menekülni kényszerült. A Mosoni-Duna partján álló épület a hatvanas évektől KISZ-táborként működött, majd a rendszerváltás után egy közalapítvány tulajdonába került.
A közalapítvány, amely évek óta működtette a kastélyt, szolgáltatási szerződést kötött egy kimlei alapítvánnyal. A továbbiakban ők üzemeltették ifjúsági táborként az intézményt. Miután az alapítvány vagyonát, így a nováki kastélyt is értékesítették, megszűntek a kastélyban a programok.
Az alapítvány megszüntetése után a kastély egy magyar tulajdonú cég kezébe került, ám ez nem tartott sokáig, mivel a vállalkozást felszámolták. Ezért az egykori KISZ-tábort újra értékesítették. Így került egy osztrák állampolgárságú magánszemély tulajdonába. Ő jelezte az önkormányzatnak, hogy lovas turizmus kialakítását tervezi az ingatlanon. Sőt, kezdeményezte a rendezési terv módosítását is. Forrás: Kastélyok-Utazás.Hu
Képek forrása: Panoramio - Kiss AttilaSaját tapasztalataink

2016 márciusában jártunk itt. A kastély egy lezárt területen van, nem megközelíthető. Azért a képeken látszik, hogy nagyon elhanyagolt a környezete, az épületet feltörték, valószínűleg kipakolták már.


Megtekintések száma: 7292