Andrássy-vadászkastély - Novákpuszta - KASTELYOK.COM

Andrássy-vadászkastély

A novákpusztai kastély az 1920-as években nyerte el mai alakját az Andrássy grófok vadászkastélyaként. A második világháborúig folyamatosan bővítették, aztán lassú pusztulásnak indult, mivel tulajdonosa menekülni kényszerült. A Mosoni-Duna partján álló épület a hatvanas évektől KISZ-táborként működött, majd a rendszerváltás után egy közalapítvány tulajdonába került.
A közalapítvány, amely évek óta működtette a kastélyt, szolgáltatási szerződést kötött egy kimlei alapítvánnyal. A továbbiakban ők üzemeltették ifjúsági táborként az intézményt. Miután az alapítvány vagyonát, így a nováki kastélyt is értékesítették, megszűntek a kastélyban a programok.
Az alapítvány megszüntetése után a kastély egy magyar tulajdonú cég kezébe került, ám ez nem tartott sokáig, mivel a vállalkozást felszámolták. Ezért az egykori KISZ-tábort újra értékesítették. Így került egy osztrák állampolgárságú magánszemély tulajdonába. Ő jelezte az önkormányzatnak, hogy lovas turizmus kialakítását tervezi az ingatlanon. Sőt, kezdeményezte a rendezési terv módosítását is. Forrás: Kastélyok-Utazás.Hu
Képek forrása: Panoramio - Kiss AttilaSaját tapasztalataink

2016 márciusában jártunk itt. A kastély egy lezárt területen van, nem megközelíthető. Azért a képeken látszik, hogy nagyon elhanyagolt a környezete, az épületet feltörték, valószínűleg kipakolták már.
2022 márciusában visszatértünk, fényképgalériánk utolsó 2 képe akkor készült. Látszólag valami elkezdődött, mintha egy új tetőt kezdtek volna el csinálni, de az félbemaradt. Ráadásul az eredeti formához képest elég meglepően néz ki az újonnan épített rész, reméljük előbb-utóbb befejezik és csodaszép épület lesz belőle.Megtekintések száma: 11450