Rimanóczy-kastély - Zsira - KASTELYOK.COM

Rimanóczy-kastély

Az 1739-ben épült barokk kastélyt Rimanóczy Antal építtette. A kissé előugró középső épületrészt kiemeli a manzárdtetőzet. A tagolt tetőn hangsúlyos elemek a széles kémények. Az épület nemcsak külső, hanem belső kialakítását tekintve is gazdagon díszített.
Az épületnek az évszázadok során több tulajdonosa is volt. 1771-től a Draskovics és Jankovich, 1800-tól a Pejacsevich család tulajdonában volt. 1922-ben Esterházy Mária hercegnő vásárolta meg az addigra leromlott állapotú kastélyt, majd 1923-25 között korszerűsíttette és helyreállíttatta.
A 6 hektáros - ma védett - angolpark helyreállítását Eszterháza (ma Fertőd) főkertésze tervezte. 1934-ben a Legszentebb Üdvözítő Leányai Kongregációja apácarend vásárolja meg a kastélyt. 1951-től a Fővárosi Önkormányzat szociális otthont működtet a kastélyban.
Forrás: Napnyugat Turisztikai EgyesületSaját tapasztalataink

2015 október végén készítettük képeinket. Aznapi kirándulásunk egyik legnagyobb meglepetése volt ez a kastély! Amikor megláttuk a kerítésnél a "Fogyatékosok Otthona" táblát, nem nagyon hittünk benne, hogy bejutunk, de azért megpróbáltuk és akkor legnagyobb meglepetésünkre pár száz forint belépő ellenében vezetéssel egybekötött túra lehetőséget, bemutatót kaptunk a kastélyba! Ilyennel eddig még nem találkoztunk, hogy egy ilyen otthonba így be lehessen jutni.
Magyarország talán egyik legszebb barokk kastélyára találtunk rá, ami lenyűgöző szépségű kívül-belül. Az ott élő ápoltak fel sem fogják, hogy hol élnek, és talán ez a szerencse, hogy Ők élnek ott, mert ahol iskola működik egy ilyen épületben, ott azért az nem marad meg ilyen szép állapotban.
Az idegenvezetőnk egy nagyon kedves hölgy volt, aki a magával hozott cd-s rádióból adta meg a különböző helyszíneken az éppen aktuális információkat, tudnivalókat. Az emeleti díszterem lenyűgöző, csodálatos freskó a plafonon, a kézi faragású egyedi csillár, a velencei tükör, minden részlet, ami épségben megmaradt a régi időkből!
Magáról az otthonról honlapjukon található bővebb információ, habár nem találtam semmi nyomát a látogathatóságnak, de ha a kapunál lévő portásnak szólunk, hogy szeretnénk a kastélyt belülről is megnézni, akkor Ő intézkedik vezető miatt. Aki arrafelé kirándul, annak ezt a kastélyt meg kell néznie, ennek kihagyhatatlan programnak kell lennie! Kifelé jövet illő venni némi ajándéktárgyat abból a szerény készletből, amit az otthon lakói saját kézzel készítettek.Megtekintések száma: 13274