Bozzay-kastély - Szilsárkány - KASTELYOK.COM

Bozzay-kastély

A falu első okleveles említése 1345-ből ismert, amikor is „Sarkan”-ként említették. Ekkor Kapuvárhoz tartozott. A középkor folyamán az Osl család volt a birtokosa. Őket a Nádasdy család s több kisebb birtokos követte. A településen 6 kúria és 1 kastély volt. A Baditz család Veszprém vármenyei eredetű, 1694-ben Baditz Pétert már nemesként említették Szentkirányszabadján, ahonnan a család az előnevet kapta.
A 19.század első felében a kastély tulajdonosa Bozzay Miklós volt, 1830 körül klasszicista stílusban átalakították, valószínű, ekkor épült az I.emelt a kastélyra. A tulajdonos halát követően fia örökölte, a család birtoka 100 hold alá csökkent és elszegényedett, 1930-as években a Baditz család megvásárolta, akik már birtokoltak egy kúriát Szilsárkányban.
A II. világháborút követően a kastély földszintjét államosították és lakásokat alakítottak ki benne. Az emeleten a régi tulajdonos lakott továbbra is.
Forrás: Kastélyok-utazás.huSaját tapasztalataink

2015 május végén jártunk itt. A kastélyt nemrégiben adták el, új tulajdonosa lett, aki szeretné felújítani. Nem látogatható.


Megtekintések száma: 9312