Széchenyi-kastélyszálló - Rábasebes - KASTELYOK.COM

Széchenyi-kastélyszálló - Rábasebes - KASTELYOK.COM

Széchenyi-kastélyszálló

A rábasebesi kastélypark 4 hektáros területe az alig 50 házból álló kisközség belterületének szélén, a Rába gátja mellett található. Keményfás tölgy-kőris-szil liget erdőmegritkításával kialakult angol stílusú tájképi park. A parkban 150-200 éves kocsányos tölgyek, néhány - 100 év körüli -magas és magyar kőris, mezei és vénic szil, idős hazai nyárak (fekete nyár, szürke nyár) találhatók. A legöregebb lombos egzóták, így a platánok is mintegy 150 évesek. A két világháború közötti ültetésekre több vadgesztenye, nemesnyár-hibrid, szomorú füz és zöld juhar emlékeztet. Néhány erdei- és feketefenyő, valamint örökzöld egzóta is található a parkban. Cserjeszintje a szokásos magas ártéri fajokból áll, különösen sok a mogyoró. Védettségét elsősorban a lágyszárú növényfajok indokolják: medvehagyma, gyöngyvirág, odvas keltike, hóvirág, tavaszi tőzike, erdei szélfű, széleslevelű salamonpecsét. A részletes növény- és állattani feltárás további feladat. A település Sebös (írva: Sebus) alakban a XIII. század óta ismeretes oklevelekből. 1851-ben a község határát, amely 'róna és elég termékeny erdeje, mely tölgy, vadkörte és alma, s szilfákból áll', a soproni káptalan birtokolta. A századfordulón épült mai műemlék jellegű kastély a Magyar Nemzeti Múzeumot és az Országos Széchényi Könyvtárat alapító Széchényi Ferenc unokájáé, Széchényi Jenőé volt eredetileg. A kastélyt és a parkot a két világháború között Vág és Rábasebes főjegyzője, Dobos Gábor gondoztatta, az ő kezdeményezésére telepítették az egzóták egy részét. A II. világháború után államosított terület néhány éve magántulajdonban van, a park csak a tulajdonos engedélyével látogatható. Rábasebesen az elhagyatott neobarokk Széchenyi-kastély a közelmúltban még kastélyszállóként üzemelt. Itt nem csak jelképesen állt meg az idő, de a homlokzati órán is. A kastély egész jó állapotban van, és bár elvileg az ember útját állja egy jelképes sorompó az utca felől, körbe lehet járni az épületet. Az ablakokon bekukucskálva úgy láttam, pár éve szépen felújították: a fürdőszobákban törülközőszárítós radiátorokat látni, az ebédlőben a kovácsoltvas székek között az asztalokon még ott a ropogósra vasalt fehér abrosz. Forrás: historicgarden.net


Saját tapasztalataink

2015 május végén készítettük képeinket. A kastélyszálló jelenleg zárva van, 2014 áprilisa óta van új tulajdonosa, egy ingatlan befektetési Kft. A nem távoli jövőben állítólag újra meg szeretnék nyitni a szállodát. Az épület elég jó állapotúnak tűnik, nem vizes, nem omlik, őrzik. Bővebb információ a kastély saját honlapján található.


A kastély eladó

Egy főúri vadászkastély Magyarország észak-nyugati részén eladó

A Rába folyó bal partján Győrhöz közel eladó egy csodaszép neobarokk vadászkastély. A főúri vadászkastély Magyarország észak-nyugati részén, a Rába bal partján helyezkedik el. A kastély alapterülete 1325 m2, egy 3,5 hektáros ősfás parkban áll. Az ingatlan közművesített.

A parkban egy 1300 m talpmélységű és lágy hévíztartalmú termálkút is van lezárt állapotban (előzetes mérések szerint több mint 60°C-os termálvízzel). Az épület három fő részből: A kastély közös helységei közé tartozik a középső B épületben egy kb 50 fő befogadására is alkalmas terem. Az épület felső szintjén található a vadászterem. Az épületben 22 apartman áll a vendégek rendelkezésére.

A parkban található még egy 254 m2 vízfelületű tó is, amely felújításra szorul.

Az épület alkalmas szállodának, exkluzív vállalati üdülőhelynek, de akár emelt szintű idősek otthonának is.

Bővebb információért kérem keressen minket!