Solymosy-kastély - Nagylózs - KASTELYOK.COM

Solymosy-kastély

A kastélyt Viczay-kastélynak is szokták hívni. Solymosy (I.) László a Viczay birtok megvásárlása után alapjáig lebontatta a barokk kastélyt, és 1881-ben felépítette a mai, historizáló stílusú, neoreneszánsz formaelemeket tartalmazó kastélyt. Az építkezés munkálatait Handler Nándor soproni építész vezette.
A kastélyt park övezi, az egykori melléképületek egy része átalakított formában ma is áll, így az egykori istálló, és a kocsiszín is. 1951. szeptember 28-án mint Szociális Otthon nyílt meg a rászorulók előtt. 1968-ban, 1976-ban és 1984-ben az intézmény lakói számára új épületeket emeltek a kastélyparkban.
Napjainkban az Időskorúak Otthona 5 gondozási egységgel és a csáfordjánosfai részleggel 250 idős embernek nyújt teljes körű gondozást. Forrás: Nagylózs község honlapjaSaját tapasztalataink

2015 októberében készítettük képeinket. Ebben a kastélyban is idősek otthona működik. A parkba - ami elég szép, tele növényekkel, fákkal - bármikor be lehet menni sétálni, az épületbe nem biztos, hogy bejut a kiránduló. Kívül már néhány helyen látszanak vakolathibák, de belül gyönyörű az épület, ez képeinken is látható!


Megtekintések száma: 5160