Brauch-kastély - Ráckeresztúr - KASTELYOK.COM

Brauch-kastély

A Rácszentmiklós néven is emlegetett puszta Közép-Szentmiklóspuszta nevű részén az 1820-as években építtetett kastélyt a szomori és somodori Pázmándy család. A família 1638-ban szerzett címeres nemeslevelet, 1754-55-ben Győr és Komárom vármegyékben voltak birtokosok. A kastély később az alsószatai Petheő család tulajdonába került. A századforduló táján már a Lyka família lakta az épületet, 1933-ban pedig Brauch Károly, egy részvénytársaság vezérigazgatója vásárolta meg a szentmiklóspusztai kastélyt 38 katasztrális holdas birtokkal együtt, ő volt az utolsó tulajdonosa az épületnek. Brauch a Szentsír lovagrend tagjaként 1942-ben kápolnát emeltetett a parkban, mely alatt kripta húzódik. A II. vh alatt megrongálódott a kastély, majd 1949-ben a Lenin TSZ birtokba vette néhány helyiségét. 1961-ben az MTA egyik gazdaságának tulajdonába került, állapotát helyreállították, a parkkal együtt. Társadalmi összejöveteleket, konferenciákat tartottak benne, a hagyomány szerinti vendégkönyvében Fidel Castro és Koszigin neve is szerepelt. Az épület a rendszerváltás után magántulajdonba került, rövid ideig kastély-klubként működött, jelenleg magántulajdonban van, nem látogatható. A kastély parkjában áll még a görögkereszt alaprajzú sírkápolna, melyet a Brauch család építtetett neogót stílusban; az épülethez tartozik egy magtár, egy istálló, egy cselédház, egy víztorony, és egy borospince is.
Szabadon álló, földszintes, téglalap alaprajzú épület. Főhomlokzata 2+3+2 osztású, középen 4 pillér által tartott timpanonos középrész lép ki a fal síkjából. A középrész nyílásai félköríves, a szárnyak ablakai egyenes záródásúak. Az épület eredeti homlokzati díszítése már nincs meg, a portikuszt mellvéddel látták el.
A kastélyt, valamint a parkjában található kápolnát ma látható állapotára az egykori tulajdonos újította fel: Lieskovsky-Belánszky Vladimir, a Szuverén Máltai Lovagrend tagja, amerikai állampolgár. Forrás: Kastélyok Dunaújváros kistérségébenSaját tapasztalataink

2014 szeptemberében jártunk itt. A kastély egy hatalmas, szép parkban található, magántulajdonban van. A parkban rengeteg különleges növény, hatalmas fák találhatóak, olyan, mint egy arborétum, még szabadon szaladgáló pávát is láttunk. Van egy családi kripta is a fák között. A kastély különböző rendezvényekre, pl esküvőkre is kibérelhető. Többet meg lehet tudni a kastélyról a saját honlapjáról. Köszönjük a tulajdonosnak a fényképezési lehetőséget!


Megtekintések száma: 15517