Dóra-kastély - Dunaújváros-Pálhalma - KASTELYOK.COM

Dóra-kastély

Dóra Szilárd 1915-ben már biztosan birtokos volt Pálhalmán, birtoka az 1930-as években 611, 1945-ben 713 katasztrális holdat tett ki. Az itteni kastélyt valószínűleg a Dóra család építtette az 1900-as évek táján. Az épület stílusa eklektikus. Említés történt arról is, hogy Dóra Szilárdnak a Dunapentele belterületén lévő Magyar utcában is volt kúriája, melyet a hozzá tartozó földterülettel együtt 1926-27-ben eladott. Azt az épületet lebontották, helyét felparcellázták, és lakóházakat emeltek rajta.
Szabadon álló, L-alaprajzú épület. Középső tömbje emeletes, előtte nyolc pilléren nyugvó, félköríves árkádos tornácsorszerű rész húzódik. Az emeleti rész 3+1 félköríves záródású ablaka előtt mellvédes erkély található. Jobb oldalához nyolc félköríves ablakkal ellátott földszintes szárny csatlakozik. Forrás: Kastélyok Dunaújváros kistérségébenSaját tapasztalataink

2014. decemberében jártunk itt. A kastély nagyon szépen fel van újítva, jelenleg a Pálhalmai Agrospeciál Kft működik benne. Mivel hétvégén voltunk itt, ezért nem tudtunk bejutni, valószínűleg nem látogatható.


Megtekintések száma: 6949