Zichy-kastély - Zichyújfalu - KASTELYOK.COM

Zichy-kastély

A Zichy család 1784-ben építette föl kúriáját Újfaluban (ez volt az úgynevezett kis kastély, ami a nagy kastély megépítése után a gazdatiszt lakása lett). A ma is látható nagy kastélyt kastélyt gr. Zichy Nepomuk János építette 1891 és 1894 között eklektikus stílusban.
Főhomlokzata előtt 14 dupla oszlopon nyugvó veranda fut végig, közepén 2 oszlopon nyugvó, csúcsosodó rész lép ki. Jelenleg a Kastélykertnek nevezett településrészt ápolt parkok és több száz éves fák jellemzik. Tervezője a neves építész, Ybl Miklós volt, aki már nem érte meg a kastély elkészültét. Egykoron U-alakú építmény volt, de a jobb oldali szárny a II. világháborúban elpusztult. Régen 28 hektáros park övezte.
Az 1960-as évektől 2003-ig a kastélyban helyi mozi működött színjátszókörrel, itt kapott helyet a községi könyvtár, továbbá itt volt a bálterem is, mivel az épület az Agárd-zichyújfalui Mezőgazdasági Kombinát tulajdonában volt, így a Zichyújfalui Kerületi Gazdasági Iroda is itt működött. Napjainkban a polgármesteri hivatal működik az épületben, a gyógyszertár is itt kapott ideiglenesen helyet, valamint a nyugdíjasklub is itt tartja találkozóját. A könyvtár és a bálterem a 2003-ban átadott művelődési házban kapott helyet. 2008 januárjában költözött át az orvosi rendelő a kastélyból az újonnan felépített orvosi rendelőbe (a faluközpontba), jelenleg gyógyszertár üzemel a helyén. A kastély pályázati forrásokból remélhetőleg hamarosan megújul.
Forrás: WikipédiaSaját tapasztalataink

2014 augusztusában jártunk itt. Az épület kívülről elég rossz állapotban van, helyenként a födém is leszakadva, elég lehangoló látvány, ezt tükrözik képeink is. Nagyon furcsa, hogy ebben az eléggé romos kastélyban működik a mai napig a polgármesteri hivatal meg a községi könyvtár, a nyugdíjasklub is itt tartja összejöveteleit, továbbá egy gyógyszertár is itt kapott helyett, végül pedig a talán legmozgalmasabb helyiség: a bálterem következik, amely lehetőséget ad báli- és egyéb más közösségi összejövetelek megtartására. Állítólag egy 30 milliós összeget sikerült megnyerniük felújításra, de ez olyan sokmindenre nem lesz elég.


Megtekintések száma: 5159