Hauszmann-Gschwindt kastély - Velence - KASTELYOK.COM

Hauszmann-Gschwindt kastély

A Meszleny család a XVIII. század első felében építette fel Velencén a kúriát, melyet Hauszmann Alajos (magyar eklektika egyik legnagyobb mestere eklektikus, döntően neobarokk elemeket tartalmazó stílusban.) átépítette emeletes, eklektikus kastélynak. 1923-ban készült el. A kastélyt magának építette nyári nyaralónak. A neves építész nem sokáig használta az épületet, ugyanis 1926. július 31-én meghalt. Örökösei a budafoki gyáriparos Gschwind családnak adták el a kastélyt. Az épületet 1954-ben államosították, a dohányipari szakszervezeté lett. Az 1960-as évek óta az ÉDOSZ üdülője. A terület olyan épületcsoportot takar, amelynek legértékesebb eleme ez a kastély. Az épület belsejének egy része máig megmaradt eredeti állapotában: az előcsarnokban neobarokk kandalló áll, a mennyezetet stukkók borítják. Az emeletre szépen faragott falépcső vezet fel. A díszterem mennyezetét is stukkók díszítik, a sarokban az eredeti majolika kályha áll. A területen fellelhető többi épület állapota rossz. A kastélyparkban védett hárs és gesztenyefák találhatóak, de a kertet sajnos benőtte a gaz és egyéb gyom. A park le van zárva. Forrás: Wikipedia


Saját tapasztalataink

2013. júliusában jártunk itt. Velencén a Hauszmann-Gschwindt-kastély a megjelölt koordinátáknál található. A bejutáshoz álljunk be ide: 47.242762, 18.646002, itt egy parkoló van (talán valami kutatóintézet van mögötte), onnan besétálhatunk a kastély parkjába. Kapu kidőlve és az épület is eléggé "bomló" állapotú, de még nem volt feltörve, egyben volt. Valamikor hotelként vagy üdülőként működhetett, a parkban gyönyörű növényeket találunk.

2014 szeptember végén a GÉM és a VHE egyesületnek köszönhetően egyik vasárnap délután a kastélyt 2 órányi időtartamra megnyitották, ezres nagyságrendű érdeklődő vendég volt jelen, akik kíváncsiak voltak a kastély belsejére. Bevallom nekünk nagy csalódás volt, az épületben belül nem sok minden utalt a kastély régi belső énjére. Mint megtudtuk, ez végül egy céges üdülőként működött, "ennek megfelelően" belül átalakítva. A nagy termekből kicsi szobákat fürdőszobákkal alakítottak ki, amik borzalmas világoskék színükkel és zuhanytálcájukkal a régi szocreál stílust idézték. A földszinti egykori ebédlő plafonján még fellelhető volt némi gipsz stukkó a régi díszekből, de azt viszont tönkre vágták a modern, 6 fénycsöves neon armatúrák. Több helyen a kijavított beázások nyomai látszódtak, helyenként le-lepotyogva emiatt a stukatúrnádas plafon. Ami talán még eredeti a régi időkből, az az emeletre felvezető falépcsők és az ebédlőben található cserépkályha és kandalló. Egy kis kiállításként a kastély régi belsejéről készült nagyméretű képeket tekinthettünk meg a falakon.
Összességében statikailag jó állapotú az épület, menthető lenne, ha egy jó befektető rátalálna. Kívülről is nagyon szép a kastély, gyönyörű a parkja. Picit meglepő, hogy az épülettől kb 50 méterre egy szovjet katonai emlékmű áll talán 8 szovjet katona sírjának a közepén.
Mindenesetre dicséretes, hogy valaki (talán a szervező egyesületek?) a parkot teljesen rendbe tették, az épületet kitakarították. Ezen kívül a kastélyt bemutató színes szóróanyagot osztogattak ingyen a bejáratnál, valamint az idegenvezetés is ingyenes volt, köszönjük a lehetőséget!Megtekintések száma: 12031