Győry-kastély - Perkáta - KASTELYOK.COM

Győry-kastély

A Győry család birtokában lévő kastély főépülete, a díszudvarral és a nagyméretű parkjával, már az 1700-as évek második felében Perkáta legékesebb kincse volt. A fellelhető források szerint 1758 körül kezdték el építeni a jelenlegi kastély elődjét. Annak, hogy ott uradalmi épület állt, visszamenőleges bizonyítéka van. Amikor ugyanis 1775-ben IV. Győry Ferenc megkapta Mária Teréziától a birtokot, nem kastélyépítésbe kezdett, hanem 1776-1779-ig a katolikus templom újraépítésével foglalkozott. Ez azt jelenti, hogy már állhatott a faluban egy olyan épület, amelyben az uraság megfelelő körülmények között tudott lakni a feleségével és a három gyermekével. Újabb nagyszabású építkezés a kastély történetében 1820-tól kezdődött. A főépületet belül átépítették, külsejét pedig a korszak divatos építészeti stílusának megfelelően a klasszicista formanyelvhez igazították. A hiányzó funkcionális részlegeket - a vendégszárnyat, a korszerű konyhaszárnyat és a cselédek helyiségeit - külön épületekben helyezték el, új kompozíciós egységeket alakítva ki ezáltal a kastélykert területén. Az így létrejövő három különálló épület U-alakban helyezkedik el, és kerítéssel lezárt díszudvart fog közre. A hátsó oldalon - a kor elvárásainak és ízlésének megfelelően - nagyméretű angolkert csatlakozik az épületegyütteshez, benne a kastélyépületektől megfelelő távolságra az istálló-kocsiszín épülettel. A II. világháborút követően a kastélyt államosították, s a főépületben általános iskolát alakítottak ki, melyben egészen 1974-ig - a jelenlegi iskola megépítéséig - folyt az oktatás. A kastélyon legutóbb 1975-1979-ig végeztek nagyobb javításokat, melyet követően beköltözhetett a főépületbe a község művelődési háza és könyvtára. Ezen a helyen működött a két intézmény 2015-ig, a felújítási munkálatok megkezdésé-ig. Itt kapott helyet a közel 22000 kötettel rendelkező könyvtár, az internetterem, számos irodahelyiség, az általános iskola zene- és hitoktatása. Tizenhét civilszervezet és klub rendszeres összejöveteleinek és foglalkozásainak adott otthont. Termeit néptánc és sportfoglalkozások, bemutatók, kézműves foglalkozások, tanfolyamok, kiállítások, előadások, író-olvasó találkozók töltötték meg. A Győry-kastély főépületében a felújítást követően Kínai-Magyar Kulturális Turisztikai Központ jött létre. A II. világháborút követő időszak a perkátai Győry-kastélyt sem kímélte. Hunyady Imre gróf a kastély elhagyására kényszerült, így az épület kegyúr nélkül maradt. A berendezési tárgyak - bútorok, használati eszközök, valamint a család személyes holmijai - barbár fosztogatásnak, pusztításnak estek áldozatul, s alig-alig maradt meg belőlük valami az utókor számára. A megmaradtak részben Budapestre, az Iparművészeti Múzeumba, részben a székesfehérvári (akkori nevén) István Király Múzeumba kerültek. A korabeli archív fotók azonban jól tükrözik, hajdan milyen környezetben éltek a Győry-kastély urai, s azt is, hogy mivé lett az épület az államosítást követően. Forrás: Perkáta.hu


Saját tapasztalataink

2014 augusztusában jártunk itt. A kastély 3 különálló épületből "U" alakban áll. Az egyik oldal szárnyban lakások kerültek kialakításra és ott laknak, a másik oldalsó szárny jelenleg nincs használatban, a középső épületben pedig könyvtár és különböző kiállítások találhatóak.
A főépületbe lehet csak bemenni, belül szép minden, de kívül mindenhol ázás nyomai találhatóak, sok helyen hullik a vakolat, nagyon ráférne az épületre legalább egy külső tatarozás.

2016 augusztusában visszatértünk a kastélyhoz és megdöbbentő a változás: pont 1 évvel ezelőtt kezdték a felújítását és teljesen be is fejezték azt, gyönyörű lett a kastély kívül-belül!
Jelenleg az épületben egy kínai kulturális központ működik, szolgáltatásairól egy rövidebb kivonat:

Kínai-Magyar Kulturális Turisztikai Központ szolgáltatásai

A Kínai-Magyar Kulturális Turisztikai Központ széleskörű szolgáltatásokkal áll az érdeklődők rendelkezésére. Igényes, szépen berendezett termeiben lehetőséget teremt konferenciák, és különböző kulturális és magánrendezvények, esküvői szertartások lebonyolítására. Az állandó kiállítások mellett időszakos kiállításoknak is otthont ad. A kastély pincéjében kialakított tornatermeknek köszönhetően sport programoknak is helyet tud biztosítani a központ. A kastély díszterme és konferenciatermei nagyobb szabású képzések, esküvők és konferenciák befogadására is alkalmas. Kiváló helyszín fotózkodásra, esküvői portrék készítésére, osztálytalálkozók és egyéb kis és közepes létszámú rendezvények ceremóniáinak megtartására.
A központ - ahogy a nevéből is látszódik - a kínai és magyar kultúrával foglalkozik. Saját, nyilvános rendezvényeikre szívesen várják az érdeklődőket. Nyílt napjaik során az állandó kiállításokra ingyenes megtekintést biztosítanak. A Kínai-Magyar Kulturális Turisztikai Központ 2016. szeptember 1-ig hétköznapokon 8 órától 18 óráig tart nyitva, s várja vendégeit.

Több információ erről, valamint a kastélyról a község honlapján található.
Fényképalbumunk végén megtalálhatóak a 2 évvel ezelőtti képeink, amelyen látható, hogy milyen állapotban volt akkor a kastély, de szerencsére egy EU-s pályázati pénznek köszönhetően ez a felújítás megtörténhetett.
Köszönjük a fényképezési lehetőséget és a kapott anyagokat Bogó Anikónak, az intézmény vezetőjének!Esküvő megrendezésére alkalmas helyszín
Megtekintések száma: 14033