Nádasdy-kastély - Nádasdladány - KASTELYOK.COM

Nádasdy-kastély

A Nádasdy - kastély Nádasdladány szívében, Fejér megyében helyezkedik el. Eredetileg Nádasdy Lipót kis kúriája állt itt, ami része volt a család jelentős vagyonánank. Lipót halála után fia, Ferenc indítatására kibővítették - átépítették, ez a 1873 - 1880- as évek eljén történt. A kastély Tudor stílusban lett átépítve, Linzbauer István tervei alapján. Az építményt kovácsoltvas csillárok, faragott fabútorok, festett üvegablakok tették díszessé, amik a kor híres mestereinek keze munkája által készültek. A kastély a korszak legmodernebb berendezéseivel lett felszerelve. Légfűtés, gáz majd villany világítás, beszélőcső hálozat, csatorna és föld alatti étel szálító rendszer biztosította a komfortot. Könyvtár és saját kápolna állt a család rendelkezésére. A kastély talán legkiemelkedőbb terme a családi arcképcsarnok, az Ősök csarnoka. Itt őrizték a felmenők egészalakos festményeit, a terem pompás díszítése ma is megcsodálható. A birtokot tájképi jellegű park övezte, mesterséges tóval, vízeséssel, viztoronnyal. Igazi különlegességnek számított a pálmakert és a fácánkeltető. Lipót halála után fia, Ferenc lett a birtok egyedüli örököse. Gróf Nádasdy Ferenc Zichy Ilonát vette feleségül, akivel boldog házasságban éltek. Boldogságuk nem tartott sokáig, mert Ilona 24 éves korában, harmadik gyermekük születése után tragikus hirtelenséggel meghalt. Ferenc nem nősült meg újra, ez is bizonyítja, hogy feleségéhez erős szerelmi kapocs fűzte, senki se léphetett a helyébe. A legenda szerint a Nádasdy család segítette IV. Béla királyt, amikor a nádasban bújkált a tatárok elől, csak ők ismerték a rejtekhelyét, állítólag vadkacsával etették. Ezzel magyarázzák a címerükben szereplő vadkacsás motívum eredetét. Forrás: Nádasdy-kastély


Saját tapasztalataink

2012 júliusában jártunk itt. Várpalotára keveredtünk a város közepén álló várkastélyba és ott volt egy olyan kombinált jegyvásárlási lehetőség, hogy a nádasdladányi kastélyba is érvényes belépőt vegyünk. Mivel nem nagy a távolság a két helyszín között (kb 14 km), ezt a kombinált jegyet vettük meg. A várkastély megtekintése után elmentünk Nádasdladányba, ahol a főút mellett egy hatalmas park közepén megtaláltuk a kastélyt. Szinte semmi forgalom nem volt, rajtunk kívül talán 1 pár volt ott. Előtte nemrégen fejezhették be a felújítást, mert nagyon friss volt minden. (Akkor) kísérő nélkül végig lehetett menni a termeken, mindent meg lehetett érinteni, megcsodálni. A kastély körül van egy hatalmas park, amivel még semmit nem csináltak, elég rendezetlen volt, remélhetőleg előbb-utóbb annak felújítására is jut valamennyi pénz. A belső fényképeken látható, hogy gyönyörű minden helység, minket különösen az "Ősök csarnoka" ragadott meg, de az összes többi szoba is nagyon szép. Szinte minden eredeti, a bútorok és a szőnyegek is. A kastély rendezvényekre kibérelhető, érdeklődni a honlapjukon lehet.

Eltelt 2 év és 2014 augusztusában újból eljöttünk megnézni a kastélyt. A kastélyban semmi nem változott, ugyanazok a termek, helységek látogathatóak, mint 2 évvel ezelőtt. Azóta semmilyen felújítás nem történt, pedig az emeleten talán 1 szoba kivételével minden romokban van még. A kastély parkjáról sem lehet semmilyen fejlődést elmondani, romos, gazos. Ami még a szememet nagyon szúrta, hogy kb 5 éve újították fel kívülről a kastélyt, tényleg csodaszép állapotúra, de a trehány, hanyag munkavégzés itt is fellelhető: ahogy a fényképalbumunk utolsó képén látható, a bástya felső részének az alja már omlik, mind a 4 oldalán rendesen, ez viszont valószínűleg a hanyag bádogosnak köszönhető. Ugyanilyen vakolat omladozás látható az ugyancsak kívülről frissen felújított bajnai Sándor-Metternich kastélynál is.Esküvő megrendezésére alkalmas helyszín

NÖF - RENDEZVÉNYHELYSZÍN

Bálok, vadásztalálkozók, családi ünnepek, előkelő társadalmi vagy magasrangú diplomáciai események – csak néhány példa arra, hogy mi minden zajlott egykor a kastélyok falai között. A nagyváros zajos forgatagából kiszakadva ma sincs előkelőbb helyszín egy céges rendezvény vagy egy családi ünnep számára, mint a kastélyok csendje, eleganciája és időtlensége a reprezentatív társasági terekkel, könyvtárszobákkal, biliárd-, vagy kártyaszalonokkal, vendéglakosztályokkal és festői angolparkokkal.

Céges rendezvényéhez vagy emlékezetes családi eseményekhez, esküvőkhöz, polgári szertartásokhoz gyönyörű környezetet biztosítunk helyszíneinken. Impozáns belső terekkel, termekkel és látványos külső kertekkel, parkokkal, állunk rendelkezésére. Tartsa meg rendezvényét különleges, egyedi helyszíneink egyikén!

Helyszíneink továbbá alkalmasak turisztikai, történelmi jellegű fotózáshoz, vagy egyedi és megismételhetetlen alkalmi portré vagy esküvői felvételek elkészítéséhez. A belső tereink mellett évszázados múlttal rendelkező parkjainkat is ajánljuk figyelmükbe.

AjánlatkérésMegtekintések száma: 12143