Halász-kastély - Kápolnásnyék - KASTELYOK.COM

Halász-kastély

Kápolnásnyéki Balassa András 1703-ban örök áron eladta nyéki és pettendi birtokait nagygyőri Kutas Istvánnak és Ferenczy Györgynek. A Kutas családnak hét lánya volt, így birtokai hétfelé oszlottak leányági öröklés révén. Így jutottak a chernelházi Chernel, a Telegdi Csanády, a Kazay, a Jablonczay, a Székely, a kenesei Kenessey és a Ravazdy családok egyenként 1000 katasztrális holdnál nagyobb földterületekhez. Ezen családok egyik örököse volt a Saáry família, amelynek Julianna nevű tagja nagysarlói Magyary-Kossa Péter felesége lett. Lányuk, Magyary-Kossa Anna kezével került a Dabasi Halász Sámuel kezére a birtok a 19. század első felében.
A Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyéből származó, rendkívül kiterjedt, 1669-ben nemesi címet nyert Dabasi Halász családnak az előnevet adó Dabas településen nem kevesebb, mint 18 kúriája áll. A família nemesi levelét 1818-ban hirdették ki Fejér vármegyében. Itteni kúriájukat nem tudni mikor emeltették, valószínűleg a 19. század első felében épült, klasszicista stílusban. A házaspár lányát, Antóniát Dabasi Halász Lázár vette feleségül. Az 1848-49-es szabadságharc leverése után Schweidel József tábornok, aradi vértanú lányát Halász Gedeon vette feleségül. (A lányt itt temették el a Pázmánd-forrás melletti - azóta kifosztott- kriptában.) A 19. Század második felében Halász Lázár volt az egyik legnagyobb birtokos Nyéken, gazdaságát 1893-ban már bérlők művelték. Ez olyan jól jövedelmezett, hogy a család 1895-ben már 1235 katasztrális holdat birtokolt, korábbi földjeinek dupláját, és övék volt a legjobban gépesített gazdaság is. Fia, Dabasi Halász Gedeon az 1910-es években építette fel mai formájában a család kápolnásnyéki kastélyát. Az akkor neobarokk stílusban átalakított épületet 1945-ig a Halász família lakta. Az 1945 utáni kollektivizálással termelőszövetkezeti tulajdonba került az épület: a Vörösmarty TSZ irodái működtek a falai között. Az épület ezekben az időkben felújításra nem került, állapota folyamatosan romlott. Forrás: Halász-kastélySaját tapasztalataink

2013 júliusában jártunk itt. Velence felé megálltunk Kápolnásnyéken megnézni a Halász-kastélyt. Ez egy kisebb, földszintes épület, nincs benne semmi különös. Le van zárva, elhagyatott, a kerítés hiányos. Így jutottam be, csináltam néhány képet. be lehetett nézni az ablakon. Ennyi.

2016 júliusában jártunk újra itt és hatalmas a változás: a kastély az utóbbi 2 évben teljes felújításra került, visszaépült az eredeti torony is és mintha most épült volna, olyan szép lett. Az épülettel együtt a kastély parkját is felújították. Képgalériánk utolsó képein látható a 3 évvel ezelőtti állapot!
Jelenleg a Velencei-tavi Kistérségi alapítvány üzemeltetésében van az épület, egy ideiglenes kiállítás van éppen benne, de folyamatosan terveznek különböző kiállításokat, rendezvényeket itt.
Bővebb információ és különböző elérhetőségek a kastély saját honlapján találhatóak.Esküvő megrendezésére alkalmas helyszín

A Halász-kastély és csodálatos parkja ideális helyszíne lehet esküvőknek és esküvői fotózásoknak.
Fotózás: 10.000 Ft

További részletekért keressen bennünket:
E-mail: info@halaszkastely.hu
Telefon: +36 21 292 0471Megtekintések száma: 10320