Végh-kúria - Tass - KASTELYOK.COM

Végh-kúria

A tassi Végh család Pest vármegye egyik legrégebbi családja volt. Tasson 1565-ben szereztek földeket, nemesi előnevüket is erről a településről nyerték. A birtokjogot III. Károly király 1724-ben megerősítette, a földterületből Végh József még 1944-ben is birtokolt 872 katasztrális holdat.

A település történetében a család mindvégig vezető szerepet játszott. Egyik tagjáról, Végh Istvánról, aki a török időkben élt a következő történet maradt fenn. Végh a bírósági ügyekben illetékes Solt vármegye ítélőszéke helyett a török kádi (bíró) elé vitte lánya ügyét, aki válni akart férjétől, de azt a magyar törvények tiltották. Ezzel a „törökösség” bűnébe esett, ami akkor főbenjáró vétek volt: nemesember létére halálra ítélték és 1675-ben kivégezték. A tassi Végh família több tagja vármegyei táblabíró, főszolgabíró vagy királyi táblai ülnök volt, Végh Bertalan 1848-49-ben honvéd ezredes. Kúriájuk a legtöbb tassi középnemesi rezidenciához hasonlóan a XIX. század első felében épült fel klasszicista stílusban. A XX. század első felében Végh Béla tulajdonában állt az épület. Az államosítás után lebontották a kúria nagyobbik felét, majd lakásként használták az épület megmaradt részét, mely napjainkban is magántulajdonban áll.

A kúriának ma már csak a kisebbik fele van meg, a nagyobbik részét lebontották. Egykor szabadon álló, földszintes, hosszan elnyúló, téglalap alaprajzú épület volt, homlokzatán pillérek által tartott tornác futott végig. Jelenleg L-alakú, a tornácból megmaradt 3 pillér által tartott 4 nyílásos részt beüvegezték.
Forrás: Tassi Helytörténeti EgyesületSaját tapasztalataink

2018 júliusában készítettük képeinket. A kúria magántulajdonban van, nem látogatható.


Megtekintések száma: 2743