Szirmay-kastély - Tarcal-Kishomokos - KASTELYOK.COM

Szirmay-kastély

A Szirmay Magyarország legősibb családjainak egyike. A Szirmay család a zempléni birtokokat házasságkötés útján szerezték az 1640-es években. A birtok alapját a tokaji szőlő biztosította. Bárói, majd grófi címüket 1707-ben kapták I.Lipót királyhoz való hűségükért.
A tarcali birtokon a 19. század végén gróf Szirmay György gazdálkodott, melyet gróf Szirmay Sándor és Ottó örökölt.
A kishomoki kastélyról szinte semmi dokumentum nem maradt fenn, se levéltári, se szájhagyományi. Nem ismert az építés körülménye, a tervezője és az építője sem.
A kishomoki kastélyt valószínűleg a család nem használta állandó jelleggel, mert a közelben lévő nagyhomoki kastély szolgált a család lakhelyéül. A családnak Tokaj-hegyalján több településen is volt kastélya (Tolcsva, Erdőbénye, Tállya).
A II. Világháborút követően a TSZ használta (kapta meg), körülötte gépállomást alakítottak ki, az épületet állattartásra használták. Jelenlegi tulajdonviszonyai nem ismertek.
Forrás:Kastélyok-Utazás.HUSaját tapasztalataink

2017 május végén készítettük képeinket. A kastély egy lezárt magánterületen áll, elég rossz állapotban leledzik, ott létünk alatt megszámlálhatatlan mennyiségű birka ki- és bejárt az épületbe. Messziről nézve még talán menthető lenne a kastély, habár egyik oldalán már meg van rogyva a teteje.


Megtekintések száma: 8307