Szepessy-kastély - Berente - KASTELYOK.COM

Szepessy-kastély

A klasszicista stílusú kastélyt a XVII. században építették. Az építmény nagy kertben helyezkedett el, amit magas kőfal vett körül. A főbejáratnál őrszoba volt, s benne állandóan őr, aki a belépni szándékozókat igazoltatta. A kertben aranyhalakkal betelepített halastó volt, a parkban sok-sok virág, és a sétányok mentén somcserje díszlett. Nem messze a kastélytól helyezkedett el a Szepessyek gazdasági udvara, amit szintén kőfal övezett. Az udvarban cselédlakások, istállók, dohánypajta és Berente legmélyebb, mintegy 22-25 méter mély, lóval hajtott kanalas kútja volt. A pajta 1935 nyarán villámcsapás következtében kigyulladt és leégett.
Szintén a kastély tartozéka volt egy nagy gyümölcsöskert. Ennek helyén vannak a Borsodi Hőerőmű V. készenléti lakóépületei. A Szepessy-kastély államosítása után ugyancsak az erőmű vezetői részére alakítottak ki benne szolgálati lakásokat.
A kastély most lakóházként működik, három család lakik benne, valamint itt kapott helyett a Sajószentpéteri Rendőrőrs körzeti megbízottjának irodája is.
Az elhunyt Szepessyeket Berentén a református parókia kertjében épített kriptaszerű sírboltban temették el. A sírbolt hét Szepessy nyughelye volt. Néhány éve a tetemeket exhumálták, és átvitték a református temetőbe a haranglábhoz közeli sírhelyre. Az itt állított síremléken a következő szöveg olvasható: "Négyessy Szepessy család sírboltja. 1853–1955."Saját tapasztalataink

Képeink 2022 áprilisában készültek. Az épületben különböző közösségi intézmények működnek.


Megtekintések száma: 5627