Barcsay-kúria  - Ladánybene - KASTELYOK.COM

Barcsay-kúria

A kúria az 1840-es évek környékén épült. Az építőjének kiléte még ismeretlen, ez irányban még kutatás folyik. Az első tulajdonost, kinek nevét megőrizte az emlékezet Simon bárónak hívták. Ő honosította meg az ingatlant körülölelő birtokon a szőlőművelést. Tőle kártyán nyerte el egy erdélyi származású ügyvéd, báró Barcsay Andor. Ő tovább fejlesztette a szőlészetet a környéken. 1912-ben a kúriát felújították, ekkor építették az ingatlan mellé a szent Mihály emlékhelyet. A kúria védőszentje a harcosok és az igazság védelmezője szent Mihály arkangyal, aki néphagyomány szerint, mennybe kíséri a holtakat. Az 1949-es Kommunista hatalomátvételt követően a család külföldre emigrált. Az 1950-es években vörös és fekete fenyőkkel telepítették be a hajdani szőlészetet. A szocializmus idején az épületben 3 család lakott.
Ez a három család adta el egy pesti hölgynek, akitől Tobi Gyuláné vásárolta meg. 2002-ben került tulajdonunkba az ingatlan, melynek felújítását még a megvétel évében elkezdtünk. 2005-ben a kúria felújítása befejeződött. A felújítás során törekedtek az épület eredeti arculatának megtartására, és jellegzetességeinek kidomborítására. Belső elosztása ugyan az, mint az 1840-es években. Gipsz díszítései a térségben egyedülállóak. Forrás: Barcsay-kúriaSaját tapasztalataink

Itt még sajnos nem jártunk.


A kastély eladó

Eladásra kínálunk egy az 1850-es környékén épült barokkos stílusjegyeket magán hordozó földszintes kúriát. A kúriát építtető báró annak idején elkártyázta az épületet, ami így egy ügyvédé lett. 1912-ben felújították, a háború után pedig 3 szükséglakás volt benne. Jelenlegi tulajdonosához 2002-ben került, 2006-ban fejeződött be teljes felújítása. A felújítás során maximálisan törekedtek az eredeti állapot visszaállítására, a szobákban még a kb 160 éves eredeti hajópadló található.

A tehermentes, magántulajdonban lévő ingatlan nem áll műemléki védettség alatt, így szabadon alakítható, Budapesttől kb 60 km-re található, Kecskemét kb 30 km-re van. Az aszfaltos úttól egy télen is tökéletesen járható kb 500 méteres úton közelíthető meg a telek, amely tanya besorolású és egy gyönyörű fenyőerdő veszi körül. Víz és villany van, a fűtés vegyes tüzelésű kazánnal illetve villannyal megoldható. Saját kút is tartozik az épülethez. Az épület elhelyezkedése folytán egy tökéletesen csendes helyen van, ideális helyszín a maximális pihenésre, zavartalan életre.
A ház előtt egy oszlopos külső tornác található, előtte egy kisebb portikusszal.

Az épületben található:
4 szoba
konyha
étkező
kamra
fürdőszoba
külön wc
kamra (vagy spájz)
Az épület teljes alapterülete 250 m².
A telek területe 6200 m².

Bővebb információért keressen minket!Megtekintések száma: 6765