Rákóczi-Aspremont kúria - Mád - KASTELYOK.COM

Rákóczi-Aspremont kúria

Eredetileg valószínűleg a 16-17 században épült, ekkor még egy egyszintes, egyszerűbb gazdasági épületként funkcionált. Fokozatosan vált egyre jelentősebbé, míg végül főúri kúriává nőtte ki magát és barokk stílusjegyeket kapott. Az épület több felújításon esett át, mire az 1700-as évek elejére elérte mai formáját, mely Rákóczi Juliannának és férjének, Aspremont Ferdinánd Gobert grófnak köszönhető. A házat írásban először az 1755 évi vagyon összeírásban említik, e szerint már elnyerte végleges formáját. Ezután a kúria egyenes ágon öröklődött és mindvégig megtartotta főúri lakási funkcióját. A ház ősi korának megfelelően méteres vastagságú kőfalakból áll, ám a barokk stílus is visszaköszön a falba vájt kályhafülkék, a különleges módon lerakott parketta, a falfestmények, stukkók képében. Ezek érdekes kontrasztot alkotnak a rusztikus elemekkel. Az épületben a Barta borászat központja kapott helyet. Történelmi múltjában, megjelenésében méltó társa az Öreg Király dűlőben elterülő szőlőbirtoknak. Forrás: Barta pince


Saját tapasztalataink

2018 szeptemberében jártunk itt. A kúria nagyon szép állapotban van, 2011-ben újították fel a földszinti részét - ahol borkóstolási lehetőséget is találunk, valamint 2015-ben az emeleti rész épült újjá, ahol 3 gyönyörű lakosztály került kialakításra.

Az épület felújításánál maximálisan törekedtek a legeredetibb, korhű kinézet visszaállítására, ami nagyon jól sikerült. Magának ennek a csehsüveg boltozatnak is van egy varázsa, de az eredeti padlóburkolatok, hajópadlók is olyan érzetet keltenek, mintha itt 2-300 éve megállt volna az idő. Az emeleten több helységben láthatóak pl. eredeti festések, érdekességük a több rétegű különböző mintájú/stílusú festés.

Itt Tokaj környékén minden a szőlőtermesztésről, a borászatról szól. A Barta Pince borászatának központjaként funkciónál a kúria, amely történelmi múltja és megjelenése révén valóban méltó társa az Öreg Király-dűlőben elterülő szőlőbirtoknak. Lehetőség van előzetes egyeztetés után borkóstolásra hétköznap és hétvégén egyaránt, valamint dűlőtúrára a történelmi, első osztályú dűlőben, mely feledhetetlen élményt nyújt. Az emeleti 3 különleges lakosztály valamint a szomszédságukban található vendégház szobái is kivehetőek előzetes bejelentkezés alapján, amelyről a kúria saját honlapján található bővebb információ. Minket lenyűgözött a hely szépsége, nyugalma és nem utolsó sorban a nagyon finom, díjnyertes borok - nagyon javasolt kirándulási célpont!

Fesztiválok, amikor nyitott pincével és programokkal várják a vendégeket: Jó éjszakát Mád! és a Mádi Furmint Ünnep.Esküvő megrendezésére alkalmas helyszín

Kisebb rendezvények – max. 25 főig előzetes bejelentkezés/egyeztetés esetén megoldhatóak (borvacsora). A kúria nyugodt és harmónikus kertje, valamint az impozáns és méltóságteljes Öreg Király-dűlő egyaránt alkalmasak szűk körű szertartások megrendezésére.


Megtekintések száma: 6244