Pallavicini-kastély - Ópusztaszer - KASTELYOK.COM

Pallavicini-kastély

A Pallavichini kastély a mai Ópusztaszeren (6767 Ópusztaszer, Tóhajlat 133.) helyezkedik el, a korábbi Sövényházán, Csongrád megyében. A Pallavicini család nem központi kastélyként, hanem inkább vadászlakként, ünnepélyek, fogadások színhelyéül szolgált. A Pallavici család vásárlással jutott a birtokhoz 1803-ban. A kastélyt az 1879-es nagy árvíz idején elpusztult kastély helyett, az1800-as évek végén építették a munkálatokat 1910-ben fejezték be. Az épület egy alagsori, pince részből, egy földszinti és egy emeleti részből áll. Az akkoriban szokásos hintófeljáró is része a kastélynak, de ez ma nem látható, mivel a korábbi rendszerben a közút nem a kastély előtt, hanem az mögött húzódik, így ez a rejtett érték sokak számára rejtett is marad. A kastélyhoz az 1980-as években a modern 4 szintes épületet is csatoltak, amelynek bejárata már a közút irányába mutat, így sem stílusban, sem elhelyezkedésben nincs semmi közös a két épületben. A második világháborút követően teljesen kifosztották. Az 1960-as évektől kezdve a kastély pszichiátriai otthonként funkciónál napjainkban is. A néhány éve elhunyt Pallavicini Károly őrgróf tudomásul vette, hogy nem kaphatja vissza az államtól. Az épülethez tartozó kertben még találhatóak korabeli fák az uradalmi időkből, amely leginkább láthatóak a kívülállók számára, és védettséget is élveznek. Forrás: Wikipedia


Saját tapasztalataink

2017 augusztusában jártunk itt. A kastélyban, valamint a mellette épült 4 szintes épületben a Csongrád Megyei Napsugár Otthon Ópusztaszeri Otthona működik, amely idősek, főleg pszichiátriai betegek valamint fogyatékos személyek gondozását látja el, közel 300 fős befogadóképességgel. Az intézményről, valamint annak elérhetőségéről bővebben a fényképalbumunk utolsó 2 képén található leírásból tájékozódhat, mivel az intézménynek nincs saját honlapja.

A kastély egy gyönyörű, ősfás parkban található, elég hatalmas építmény, kívülről már lassan ráférne egy komolyabb tatarozás. Belül szép, rendezett, de kastélyos jellegéből sokat már nem találunk. Van egy gyönyörű, kovácsoltvas korláttal rendelkező lépcsőház, amiben a lépcső még eredeti, valamint egy megbeszélésekre használt tárgyaló, ahol még némi gipsz stukkó, egyéb díszítések emlékeztetnek a valamikori pompára. A tárgyalóban található egy a grófot és párját ábrázoló olajfestmény is.
Az épület funkciója miatt nem látogatható! Köszönjük a fényképezési lehetőséget!Megtekintések száma: 7482