Károlyi kastélyhotel - Nagyhuta - KASTELYOK.COM

Károlyi kastélyhotel

A kastély története szorosan összekapcsolódik az építtető gróf Károlyi család történetével. A család 1686-ban, Károlyi László révén kapta meg királyi adományként a füzéri várhoz tartozó javadalmakat. 1888-ban a Kemence-patak völgyében lévő jelentős erdővagyon jobb kiaknázásának érdekében megépítették a mai Magyarország legrégibb erdei kisvasútját. A Pálháza-Kőkapu közötti 700 mm nyomtávolságú lóüzemű görpálya a pálházi fűrészüzemet szolgálta ki. Az üres kocsikat hegymenetben lovak húzták, a fával megrakott szerelvények pedig önállóan gurultak le.
A kőkapui vadászkastély alatt 1903-ban alagutat (37 m) fúrtak, majd a fővonalat Susulya állomásig vezették tovább. Az első gőzmozdonyt 1902-ben helyezték üzembe, de több erdőtűz után 1906-ban a lóvontatáshoz tértek vissza. 1947-ben állami tulajdonba került, a nyomközt ebben az évben 760 mm-re bővítették. 1948-ban gőz-, 1964-ben dízelvontatásra tértek át. A menetrend szerinti személyszállítás 1958-ban kezdődött. A pályát 1990-ben Kőkaputól a rostallói turistaházig (1 km), 1996-ban pedig Pálháza Iparteleptől Pálházáig hosszabbították meg.

A kastélyt a XIX. és XX. század fordulóján építette a festői környezetben, egy mesterséges tavacska fölé magasodó sziklára - svájci vadászkastélyok mintájára - gróf Károlyi László. Azért is különleges a szépen felújított, ma szállodaként működő épület, mert számtalan praktikát rejt; ma is látható például annak a titkos ajtónak a nyoma, amin át a társalgóból az alatta lévő szoba szekrényébe lehetett jutni. Különlegességnek számít a "toronyszoba", ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a patak völgyének mindkét oldalára. A hagyomány szerint az 1910-es években olyan sok vad élt a környéken, hogy ennek ablakából is lehetett vadászni. Megfordult itt vadászatai alkalmával Horthy Miklós, Bethlen István majd Rákosi Mátyás is.
Forrás: Geocaching
További információk a kastélyhotel saját honlapján találhatóak.Saját tapasztalataink

2018 márciusában készítettük képeinket. A kastélyszálló valami gyönyörű, különleges helyszínen található. Egy tó partján álló szikla tetejére sikerült felépíteni, ráadásul a kastély alatti sziklába fúrt alagúton egy kisvasút halad át! A kastély körüli egykori épületek is már mind a szállodához lettek csatolva, mindegyikben vagy szobák, vagy egyéb kiszolgáló épületek - pl étterem - található.
Valami csodaszép a hely, az épület, a berendezés, a kiszolgálás is! Amit talán még fontos megemlíteni, hogy a tavat és a helyet körbe ölelő hegyek biztosítják a teljes kikapcsolódáshoz szükséges kristálytiszta levegőt valamint a mobilmentes tartózkodás térerőmentességét is!Esküvő megrendezésére alkalmas helyszín

Minden egy helyen a boldogító igenhez. Miért Kőkapu a legmegfelelőbb helyszín az Ön esküvőjéhez?

A Kőkapu Vadászkastély és Hotel*** nem csak egy lakodalmat, hanem egy egész napon át tartó programsorozatot kínál.

Magyarországon egyedülállónak tekinthető a vadászkastély elhelyezkedése, ugyanis már az idevezető úton gyönyörködhetünk a Zempléni-hegység adottságaiban.

Az ifjú pár és vendégeik svájci stílusban épült, napjaink luxusával felszerelt lakosztályokkal rendelkező kastélyában készülhetnek fel a boldogító igen kimondására.

Bővebb információkért kérjük keressen minket!Megtekintések száma: 5723