Törley pezsgőtúra - Budapest, XXII.ker. Háros utca 2-6. - KASTELYOK.COM

Törley pezsgőtúra

Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont

A Törley pezsgők története majdnem másfél évszázadra nyúlik vissza. Nyitottan az újdonságokra a Törley gyár a századfordulóra az ország legkorszerűbb pezsgőgyára lett, a millenniumi kiállításon pedig már a "császári és királyi udvari szállítók" címet viselte. A rákövetkező évtizedekben a Törley híre és zamata eljutott Párizstól Amerikán át egészen Ausztráliáig, a gyár pedig 1910-re már elérte az évi kétmillió palackos termelést. A sikert végül a második világháború törte meg, amelyet egy nehézségekkel, majd újjászületéssel teli időszak követett. Mindezek ellenére a Törley a mai napig tartja piacvezető pozícióját Magyarországon.

Ezt a sokszínű, időnként nehéz, de egyúttal sikeres 130 évet meséli el nekünk a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont. Korabeli relikviák, feljegyzések segítségével tekinthetünk be a magyar pezsgőzési kultúra születésébe és fejlődésébe. Bemutatásra kerül a Chevaliers Törley Pezsgőrend, 1886-tól a François család relikviái, továbbá az 1955-ben létesült Hungária Pezsgőpincészet is. A gyűjtemény célja, hogy átfogó színtere legyen mindennek, ami a pezsgőzéssel kapcsolatos, egy helyen összegyűjtve az összes érdekességet, egyedi információt.

A gyűjtemény nemcsak tartalmában, de külsejében is valódi különlegességnek számít. A kiállítótérbe lépve máris egy pezsgős dugó belsejében találjuk magunkat, amelyből egy palackba, majd egy pezsgős pohárba sétálhatunk át. Ez a páratlan, újszerű formavilág a tárlatot még egyedibbé és felejthetetlenebbé teszi.
Forrás: Törley MúzeumSaját tapasztalataink

A pezsgőgyár meglátogatása is egy igen érdekes túra. Szakembertől megtudjuk a pezsgőgyártás teljes folyamatát, hogy tulajdonképpen mi az összes pezsgő alapanyaga, hogyan készül a száraz és az édes pezsgő, mi a különbség pezsgő és pezsgő között, meg még rengeteg apró pici titkot, ami e finom nedű előállításához szükséges.

Mivel pincetúráról beszélünk, valamilyen pulóver vagy kiskabát viselése ajánlott, mert a pincében 10-12 fok van csak és a túra majdnem 2 óra hosszú. A végén itt is természetesen finom kóstolókkal fogadnak minket.
Bővebb információ itt olvasható.Megtekintések száma: 6780