Maillot-kastély - Tállya - KASTELYOK.COM

Maillot-kastély

A kastély a Maillot bárói család lakhelye volt egykor. Feltehetően az 1720-as években épült, de ez az időpont nem teljesen tisztázott. Több forrásanyag eredetileg Rákóczi-kastélynak tartja, azonban az építési ideje a Rákóczi-birtokok elkobzása utáni időszakra tehető.
Az épület barokk stílusban épült, a 19. században többször átalakították és bővítették. A kastély a Rákóczi-kúria mellett áll, L alakú, részben alápincézett, egyemeletes épület padlástérrel. A nyugati oldalán a 19. századból származó kétpilléres portikusz található, vasgerendás sík fedéssel. A déli szárny földszintje fiókos donga- és cseh süvegboltozatos. Az emeleti helyiségek részben boltozott, részben sík fedésűek. A homlokzatot vakolatráépítéssel falsávok és ablakkeretezések tagolják. Lábazata kőlap burkolatú.
Maillot báró a kastélyban számos érdekes és értékes tárgyat gyűjtött össze, melyeknek a kastély mint kiállítótér is helyet adott.A gyűjteményében megtalálható volt három márvány medalion, feltehetően olasz mestertől, egy értékes Mittelmann-kazetta, acélmetszetgyűjtemény, valamint több rézkarc és akvatinta is. Sajnos mára ezek a tárgyak és az egykori bútorok eltűntek, de a kastély mint kiállítási és alkotási helyszín továbbélt a későbbi korokban is. A '90-es években a kastély és az udvara a Tállyán évente megrendezett Közép-európai Művésztelep alkotóinak volt a központja, melyet Kerékgyártó István és művész barátai indítottak el. A művészek minden nyáron a településre költöztek több hétre, és a falu hangulatából, hagyományaiból, az itt élő emberekből inspirálódva hozták létre alkotásaikat. Az épület állandó kiállítása az akkor született munkákat mutatja be. Ezen kívül a kastély hagyományosan a Lavotta János emlékszobának is otthont ad. A Közép-európai Művésztelep pezsgő művészeti élete már évekkel ezelőtt megszűnt Tállyán, és a kastély, a kiállítás is zárva voltak.Saját tapasztalataink

Tállyán az utóbbi időben ide érkező emberek és a velük együttműködő helyi családok és szervezetek összefogásával egy új, összetartó közösség kezd kialakulni. Ennek eredményeként megalakult a TÁLLYÁÉRT EGYESÜLET. A Tállyáért Egyesület célja Tállya gazdasági, szellemi és kulturális fejlődésének elősegítése.Az egyesület támogatja a település hírnevének növelését és történelmi értékeinek ápolását. A tállyai borkultúra fejlesztése is kiemelt jelentőségű az egyesület számára. Ennek a segítéséért alapult meg májusban a Taille Borlovagrend. Az egyesület ezen kívül támogatja a tállyai gyerekek, az óvoda és az iskola életét is. Céljai között szerepel a Maillot-kastély felújítása és művészeti funkciójának a visszaállítása is.
A Tállyáért Egyesület 2014 tavaszán átvette a kastély működtetését és ismét megnyitotta. A kastély megnyitója július 12-én volt. A megnyitóra az állandó kiállítást az egyesület felújította, bővítette és új koncepció alapján rendezte be. A kastély termeinek nevet és funkciót adott. Tállyán az újranyitott Maillot kastélyban július 21. és 26. között zajlott az 1. Tállya ART Alkotótábor: "Maillot-tér: öt szám" nevű művésztelep a Tállyáért Egyesület szervezésében. 15 művész érkezett Tállyára, hogy a falu történeteiből,hagyományaiból és kultúrájából inspirálódva 5 napon keresztül alkossanak, és az új élményeket felhasználva elkészítsék műveiket, melyekben megjelenik Tállya. A művésztelepre jöttek szobrászok, képzőművészek, grafikusok, építészek és ékszerkészítők, akik Tállyán élő alkotókkal is együttműködtek. A TállyaArt Egyesület Facebook oldalán többet megtudhat a legfrissebb programokról, rendezvényekről.

2016 októberében jártunk itt és készítettük képeinket. Sajnos egy rendezvénymentes időpontot sikerült elcsípnünk, de azért bejutottunk a kastélyba. A felújítás nemrég fejeződött be, még minden olyan szép és új illatú. Nagyon szép lett minden, ez képeinken is jól látszik. Különböző időszakos kiállítások valamint közösségi rendezvények megtartására használják az épületet. Köszönjük a fényképezési lehetőséget!Megtekintések száma: 9897