Bolza-kastély - Szarvas - KASTELYOK.COM

Bolza-kastély

A volt Bolza-kastély Szarvason a Szabadság út 2. szám alatt, Szarvas legszebb pontján, a Holt-Körös bal partján található. A kastélyt az olasz származású, Bécsben testőrködő Bolza József (1780-1862) építtette 1810 körül klasszicista stílusban, miután feleségül vette Batthyány Annát. Az épület földszintes, sávos homlokzatú, az épület homlokzatán a Bolza-Batthyány-címer található. A kastély belső alapterülete 1000 m2. Az épület belsejében ma is eredeti ajtók láthatóak. Az udvar felőli ellipszis alakú teremben márványkandalló áll. Az épület belső kialakítása ma is változatlan, felfedezhető benne az egykori grófi pompa. Az épületet a XIX. század közepén alakították át, és bővítették néhány további lakó- és fogadószobával, valamint házi kápolnával. A keleti és nyugati főbejárat előtt ekkor létesítették a két oszlopcsarnokot. A kastély nyugati homlokzata előtt Romulus és Remust szoptató anyafarkas szobrát Bolza Pál (1861-1947) állíttatta 1911-ben, ezzel utalva a Bolza család olasz eredetére. A kastély közelében Ceres istennő szobra látható, amely eredetileg az 1891-ben fúrt első szarvasi ártézi kutat díszítette. Az épület 1949 óta műemlék, állami tulajdonban van, parkja megyei jelentőségű természetvédelmi terület. A kastély parkjában jelenleg is kb. 50 fajta fa és cserlye található. Ezek Ázsiából, Afrikából, Amerikából és Európából származnak. A park egyik legszebb fája a Ginkgo biloba, amit sokan páfrányfenyőként ismernek. A park talán legöregebb élő fája a mintegy 150 éves vadgesztenye vagy más néven bokrétafa. A kastély hosszú időn át az Öntözési Kutató Intézet, majd 2009. január 1-je óta a Szent István Egyetem Békés megyei karait irányító központ székhelyéül szolgált. Az egyetemi központ azonban megszűnt. A kastély nagy része kihasználatlanul áll. A város vezetői attól félnek, hogy állaga romlani fog. A város polgármestere kérelemmel fordult a Magyar Államkincstárhoz. Kérte, hogy az állami tulajdonú kastélyt adják a városnak. Amennyiben az átadást engedélyezik, akkor az épületet idegenforgalmi célokra, pl. képtárként szeretnék hasznosítani.
Forrás: WikipédiaSaját tapasztalataink

2018 októberében készítettük felvételeinket. A kastélyt a tulajdonos Magyar Állam most 2018 nyarán vagyonkezelésre átadta a Gál Ferenc Főiskolának. Az épület teljes felújítását tervezik, ami talán az utolsó pillanatban történik, mielőtt komolyabb állagromlást szenvedne az épület.
Az épületben mindenhol a cseh süveg boltozatos mennyezetet találjuk, ami nekem például nagyon tetszik. A főbejáraton belépve az előtérben egy gyönyörű kandalló látható, egy szép tükör és néhány nyílászárón különböző kastélyos jellegű díszítések vannak.
Megpróbáljuk nyomon követni és fényképekkel dokumentálni a felújítást, köszönjük a fényképezési lehetőséget!Megtekintések száma: 7593