Habsburg-vadászkastély (nagy kastély) - Hercegszántó-Karapancsa - KASTELYOK.COM

Habsburg-vadászkastély (nagy kastély)

Albrecht 1895-ben bekövetkezett halála után Habsburg Frigyes főhercegre szállt a birtok, aki feleségével, Izabella főhercegasszonnyal (Isabella von Croy-Dülmen hercegnő) együtt fejedelmi vadászatokon látta vendégül a korszak koronás főit. Karapancsán többek között megfordult I. Ferenc József császár és király, II. Vilmos német császár, Ferenc Ferdinánd trónörökös és gróf Széchenyi Zsigmond is. A főhercegasszony - szenvedélyes fotográfus lévén - valódi kordokumentumot hagyott hátra, megörökítve a főhercegi vadászatokat, valamint a mindennapi élet részleteit, a korabeli élő népviseletet és népszokásokat is. Izabella modern, korszerű gondolkodása jól tetten érhető mindazon fényképeinél, ahol dokumentarista eszközökkel - nem beállított módon - az egyszerű emberek munkával teljes mindennapjait örökítette meg.
Ezen a területen már a XIX. században állt egy kastély, amely egyre nehezebben tudott megfelelni a vissza-visszajáró II. Vilmos német császárnak és kíséretének. Éppen ezért a főhercegi házaspár építtetett egy új vadászkastélyt, ezt a Nagykastélyt, mely minden esztétikai és kényelmi szempontnak eleget tett. 1910-ben készült el teljes pompájában és fogadta negyedik, egyben utolsó látogatásán a császárt.
Forrás: Gemenc Zrt. honlapjaSaját tapasztalataink

2017 júliusában jártunk itt. Sajnos nem jutottunk be a Nagykastélyba, mert zárva volt, kívülről nagyon szép állapotban van. Belső képeink forrása a kastély saját honlapja.


Megtekintések száma: 9419