Vásárhelyi-Bréda kastély - Lökösháza - KASTELYOK.COM

Vásárhelyi-Bréda kastély

1768-1810 tájékán építették. Tervezője nem ismert. Pollach Mihály neve azonban több forrásban feltűnik. A 11 szobás kastélyt a vicenzai Villa Capra (Rotonda) mintájára Vásárhelyi János Arad vármegye alispánja építette. A 11 szobás kastély középpontja egy négyoldalú hasáb. Ezt belül kör alakú, magas, kupolás középterem váltja fel. A kupolateremben emelet magasságban körbefutó erkély volt, melyet a 80-as években még az eredeti főkonzolok tartottak. Kívülről a 4 db timpanont 16 db toszkán oszlop tartja. Az 1840-es években az épületben a két Vásárhelyi testvér, Vásárhelyi János (1800-1843) és Vásárhelyi Albert (1802-?) lakott népes családjával együtt. A két testvér halálát követően 1848-ban az özvegyek Aradra menekültek. A kastély 20 évre lakatlanná vált. Ezt követően többször átalakították. 1860-1870 között báró Bohus Mihály (Vásárhelyi Júlia férje) tette lakhatóvá a kastélyt. 1921-1922 között a kastély mai névadója Bréda Viktor, aki Vásárhelyi Júlia és Bohus Mihály lányát Bohus Ilonát vette feleségül is alakított a kastélyon. Mai formáját ekkor kapta. A kastély mellett állt a Szent Annak kápolna, amelyben 1942. július 16-án nagykállói Kállay Miklós fia Kállay Kristóf és Vásáhelyi Veronika esküdött örök hűséget egymásnak. 1940-től a kastélyt csak nyáron lakták. A kastély utolsó örököse Kovács Sebestyén Miklós volt. 1944 őszén a kastélyt kifosztották, könyvtárát széthordták. Képtárának nyoma veszett. A kastély könyvtárának egyik értékes darabja az Officium Rákócziánum 1794-es kiadása a kevermesi plébániára került. A kastélyt 1945 óta folyamatosan átépítik. 1953-ban a Lőkösházi Állami Gazdaság tulajdonába került. Irodának és üzemi konyhának használták. 1988-ban a kevermesi Lenin Tsz Természetbarát Egyesülete vette át a kastélyt. Forrás: Békéswiki


Saját tapasztalataink

2015 május elején jártunk itt. A kastély magántulajdonban van, távol a világ zajától egy erdő mélyén található, nemrégen teljes felújításon esett át, szép állapotban van. Különleges a külseje, ilyet, hogy mind a 4 oldalán van egy timpanon, nem emlékszem, hogy láttunk volna eddig bárhol is.
Bent különböző gazdagon berendezett kiállításokat találunk gyönyörű körülmények között, interaktív lehetőségek, 3D-s tv-s bemutatók is vannak. Egy hangulatos kis kávézó van az épületen belül, a személyzet segítőkész, kedves. Rengeteg programot találhatunk a kastély saját honlapján, az egyik legkülönlegesebb a minden este megtartott 3D-s épület fényfestés. A parkban még van egy kellemes étterem is, nagyon finom, baráti árú ételekkel.Esküvő megrendezésére alkalmas helyszín

ROMANTIKUS ESKÜVŐ A BRÉDA KASTÉLYBAN

ELEGÁNS. LETISZTULT. MEGHITT!!!

A lökösházi Vásárhelyi-Bréda kastély valamint a kastély elegáns ősparkja kiválóan alkalmas exkluzív és felejthetetlen kis és nagy létszámú esküvők lebonyolítására.

Az apró részletekre ügyelve nem csak a ceremóniát, hanem az azt követő vacsorát is megszervezzük elegáns környezetben.

Kínálatunk:
- ceremónia a romantika jegyében a több száz éves ősfák árnyékában
- esküvői vacsora teljes körű lebonyolítása az étteremben, illetve a 300 fős   elegánsan feldíszített rendezvénysátorban.

Látogasson el hozzánk, ahol személyre szabott ajánlattal állunk a fiatal pár rendelkezésére, hogy az ifjú pár álmai valóra váljanak!

Bővebb információ a kastélyszálló saját honlapján található.Megtekintések száma: 6098