Meller-kastély - Csurgó - KASTELYOK.COM

Meller-kastély

A zsidó származású Meller Henrik (1865-1935) elsőként Gróf Festetics Tasziló vasvári uradalmának 12 ezer holdját bérelte. Itt főként gabonát termelt, de híres volt az állattenyészete is. Lovaira és juhaira Svájcba és Bécsbe is nagy volt a kereslet.

1908-ban Vasvárról költözött Csurgóra, a csurgói és szentai Festetics birtokok 4000 holdjának bérlőjeként, azonban már 1905-ben, Csurgóra költözése előtt 50 koronát küldött a leendő csurgói Kossuth szobor felállítására.

Csurgón 1908-ban, mint nagybirtokon gazdálkodó bérlő építtet magának kastélyt, a Jünker családtól vásárolt beltelken, akkori nevén a „Práter”-ban. A mai Baksay utca 9. szám alatti épülethez egykor nagyobb terület tartozott. A volt orvosi rendelő egész területe, és a Virág utca eleje is a kastély parkjának részét képezte.

A kastélyt az a Weis Oscar Jakab építész tervezete, aki 1912-ben a „Ébredés” Szabadkőműves Páholy székházát, valamint Magyar Nemzeti Bank fiók épületének egyes részeit is tervezte Szombathelyen.

A kastély stílusa eklektikus, főként szecessziós elemekkel díszítve. Az eklektika, ez a sokszor oda nem illő elemeket tartalmazó stílus sokféle elemből áll össze. Melyben a romantikus sarok- és oldaltorony, a szecessziós ajtórácsok és a pécsi szintén szecessziós, eozin mázas falcsempék és járólapok is megjelennek. Az épület homlokzata is vegyes képet mutat, a sokféle nagyságú és formájú ablakokkal, valamint a kissé bohókás, meseszerű képet mutató tetővonal törésekkel és kiszögellésekkel. Belső kialakításában és egykor volt bútorzatában az artdeco elemek is megjelentek.

Korabeli leírások és visszaemlékezések alapján a kastély rendkívül jó ízléssel, elegáns és értékes tárgyakkal volt berendezve. Később, az 1944-es zsidó vagyonok összeírása külön megemlíti özv. Meller Henrikné csurgói, és Dr. Meller János barcsi otthonának elkobzott értékes festményeit, képeit és egyéb javait.

A család kényelmét nagy számú személyzet szolgálta. Visszaemlékezéseikben jó, és barátságos gazdaként írták le a Meller családot. Segítették alkalmazottaikat még a gyermekeik taníttatásában is.
Forrás: Csurgó honlapjaSaját tapasztalataink

Itt még sajnos nem jártunk.


Megtekintések száma: 1978