Dőry-kastély - Girincs - KASTELYOK.COM

Dőry-kastély

Gróf Dőry Katalin és gróf Buttler János 1791 végén vagy 1792 farsang idején ismerkedett meg egymással. Az ismeretségből nagy szerelem és a 19 éves ifjú gróf sürgetésére 1792 nyarán házasság lett. Valőszínű, hogy a Dőry család nagyon szívesen fogadta az ország egyik leggazdagabb örökségének várományosát, de a házasságot semmiféle fondorlattal nem sürgették, nem kényszerítetteék ki az esküvőt. A házasságkötés Girincsen, a Dőry Ferenc építtette templomban történt, a menyasszony 18, a vőlegény 19 éves volt.
Az okokat nem tudjuk, de már 1796-ban pereskedtek a házastársak. A grófné férjétől nagy összegű tartásdíjakat kapott. Buttler János szabadulni akart ebből a házasságból, és a perek során tanúk idézésével azt hangoztatta, hogy fondorlattal csalták át Körömből Girincsre és erőszakkal tartották ott a házasság megkötéséig.
Ez a furcsa házasság és hosszan tartó, eredménytelen válóper tette ismertté a Dőryeket és a girincsi kastélyt - elsősorban Mikszáth Kálmán irodalmi feldolgozása révén.
A Dőry család jelentős birtoka a reformkortól kezdődően elaprózódott, később a kastélyt is bérbe adták. 1945 után államosították, előbb gyári munkások üdülője, majd sportoló szaktábor és ifjúsági megyei üdülő volt. 1960-tól Gyógypedagógiai Intézet működik az épületben. Kertje védett.
Forrás: Girincs honlapjaSaját tapasztalataink

2017 júliusában készítettük képeinket. Legnagyobb meglepetésünkre a kastélyban nagyon kedvesen fogadtak bennünket, örömmel mutatták meg nekünk az épületet, meséltek a benne folyó oktatásról, nevelésről, a fejlesztésekről. Nagyon ritka, hogy ennyire odaadóan, lelkiismeretesen és örömmel teszik a dolgukat az ott dolgozók, hogy mennyire szívükön viselik a gyermekek nevelését, gyógyítását, a kastély sorsát, annak hangulatának és történetének megőrzését, ez az intézmény vezetőjének és dolgozóinak példaértékű hozzáállását bizonyítja.
Az iskolában folyó munkáról bővebb információ itt található, esetleges kapcsolatfelvételi igény esetén itt talál elérhetőséget az intézményhez.
Mivel fogyatékos gyermekek bentlakásos iskolájanként működik az intézmény, ezért nem látogatható.
Viszont a vele szemben található római katolikus templom is gyönyörű, megtekinthető, a pincéjében található kriptában a kastély egykori tulajdonosai nyugszanak.Megtekintések száma: 6769