Chernel-Czindery kastély - Ötvöskónyi - KASTELYOK.COM

Chernel-Czindery kastély

Az 1895-ben épült Chernel kastélyban - melynek utolsó tulajdonosa a Novák család volt - 1954-55-től tüdőgyógyintézet működött, majd az 1986-87-es felújítás után új feladatot kapott. Ma a nagyatádi kórház pszichiátriai osztályának rehabilitációs részlege működik az ódon falak között. Az intézmény 80 beteget lát el, van gyógyszeres kezelés, egyéni és csoportos pszichoterápia, valamint foglalkoztató terápia. A gyógykezelés célja, hogy a betegeket hozzásegítse eredeti munkaképességük visszaszerzéséhez, illetve a családi környezetbe való beilleszkedéshez. Az intézmény jelentős foglalkoztató a településen, miután 15 helybélinek biztosítja a megélhetését. Szintén romos, de mégis lakott Ötvösön az 1790 körül épült, copfstílusú volt Szegedy-kastély. A szívszorítóan elhanyagolt épületben szükséglakásokat alakítottak ki, jelenleg öt család él itt.
Forrás: historicgarden.netSaját tapasztalataink

2015 augusztusában jártunk itt. A kastélyból éppen kiköltözik a pszichiátriai osztály, Nagyatádon a kórház területén egy új épületben kaptak elhelyezést. Augusztus 31-el itt megszűnik a betegek ellátása, a kastély további sorsáról semmi terv nincs.
Az épület egyébként kívülről elég rossz állapotú, több helyen ázás miatti omlások tapasztalhatóak, emiatt már az árkádok alá be sem lehetett menni, kordonnal le van zárva. Kár az épületért . . .Megtekintések száma: 7434