Hoyos-kastély - Lad - KASTELYOK.COM

Hoyos-kastély

A hajdani Magyarlad és Németlad határán, ma a falu közepén található a Hoyos Miksa-féle grófi kastély és az azt övező park. A kétszintes, ötszáz négyzetméteres építmény alatt nagy, kétszáz négyzetméteres pincerendszer is van. A néhai tengerészkapitány egzotikus növényeket is telepített 28 hektáros parkjába, amelyet 1943-ban védetté nyilvánítottak. Rendkívül értékes növényritkaságok teszik egyedülállóvá az épület környékét. Hoyos Miksa, aki megszállott gyűjtő is volt, a kocsányos tölgy és a juhar mellé Kelet-Kínából származó szillevelű gumifát, tiszafát telepített és megtalálhatjuk a fenyőfákat is számtalan örökzöld társaságában. Az egykori Hoyos-kastély, mely angol vadászkastély stílusban épült, kora nevezetes látványossága volt. Az épület az ezredfordulóra sajnos igen leromlott, s jelentős felújítást kellene végrehajtani rajta, hogy ismét régi fényében csillogjon. A kastély egykor négyezer kötetes könyvtárral rendelkezett és biedermeyer bútorzattal volt berendezve. Angolparkjában szobormaradványok és egy régi kolostor emlékei láthatók. Az intézmény a kilencvenes években épült, s több mint százmillió forintba került. Az épület mellé egy szolgálati lakást és tornatermet is felépítettek. Időközben a vállalkozó tönkrement, így a kastély még mindig üresen áll. Az iskola elkészült, azonban az önkormányzatnak évente harmincmillió forintjába kerül a fenntartása. Az intézmény pedagógusai egyébként a hagyományos 1.-8 osztályos iskolarendszerben oktatják a ladi és környékbeli gyerekeket. Lad egyik figyelemre méltó látnivalója a temetőben található.A XIX. században épített kálvária vezet a gondosan karbantartott temetőkápolnához. A temetőkertben lévő mamutfenyő liget is védett. A közútról is látható, és könnyen megközelíthető helyen, a Szabadság tér 18.szám alatt van egy műemlék jellegű istállóépület, mely klasszicista stílusban, a XIX. század első felében épült. Kiemelkedő látnivaló a hajdani Magyarlad és Németlad határán, ma a falu közepén található, Hoyos Miksa féle grófi kastély és az azt övező park. A kétszintes, ötszáz négyzetméteres építmény alatt nagy, kétszáz négyzetméteres pincerendszer is van. A kastély ma egy vállalkozó tulajdona. Az épület közvetlen környezetéhez csatlakozik egy harminchektáros parkerdő, melyet 1943-ban védetté nyilvánítottak. Mivel ez a terület a zselici erdők és a belső-somogyi homokvidék határán fekszik, növényvilága rendkívül gazdag és változatos. A mocsári ciprustól a mamutfenyőig csaknem minden egzóta megtalálható. Hoyos Miksa, aki megszállott gyűjtő is volt, a kocsányos tölgy és a juhar mellé Kelet-Kínából származó szillevelű gumifát, tiszafát telepített és megtalálhatjuk a fenyőfákat is számtalan örökzöld társaságában. A parkban háromszáz évesnél idősebb tölgyek, platánok, hársok és juharok is megszemlélhetők. Forrás: kastelyok-utazas.hu


Saját tapasztalataink

2017 januárjában készítettük képeinket. A kastély egy elhanyagolt, gondozatlan területen áll. A park pedig nagyon szép lehetne, rengeteg ősfával, különleges növénnyel van tele, de lassan egy dzsungelhez hasonlít.
A kastély még aránylag egyben van, de belül régebbi beázások következményeként a plafon több helyen le van szakadva (főleg az emeleten), nyugodtan állítható, hogy életveszélyes állapotban van. Le van zárva, nem látogatható.A kastély eladó

A kétszintes, ötszáz négyzetméteres építmény alatt nagy, kétszáz négyzetméteres pincerendszer is van. A néhai tengerészkapitány egzotikus növényeket is telepített 28 hektáros parkjába, amelyet 1943-ban védetté nyilvánítottak. Rendkívül értékes növényritkaságok teszik egyedülállóvá az épület környékét. Hoyos Miksa, aki megszállott gyűjtő is volt, a kocsányos tölgy és a juhar mellé Kelet-Kínából származó szillevelű gumifát, tiszafát telepített és megtalálhatjuk a fenyőfákat is számtalan örökzöld társaságában. Az egykori Hoyos-kastély, mely angol vadászkastély stílusban épült, kora nevezetes látványossága volt.

Belül annak ellenére, hogy a szocialista időkben iskolaként működött, sok dolog őrzi még a kastély jellegét, ilyenek a lépcsőházi faragott díszkorlátok, eredeti nyílászárók. A 2 hektáros parkjához, megvásárolható még a körülötte lévő többhektáros parkerdő is.
Az ingatlan évek óta használaton kívül van teljes felújításra szorul, azonban falazatán kis repedések sem láthatóak, és a tetőszerkezet is jó állapotban van. Műemlékvédelem alatt áll.

A kastély alapterülete: 2500m2
A hozzá tartozó park területe: 2 hektár

Bővebb információért kérem keressen minket!Megtekintések száma: 8590