Zichy-kastély - Nágocs - KASTELYOK.COM

Zichy-kastély

A Zichy család barokk stílusú kastélya 1714-ben épült meg majd az 1830-as években a földbirtokos emeletet építtetett a kúriára, és klasszicista stílusban átalakította. A háború előtt br. Rubido-Zichy Iván volt a kastély tulajdonosa. A kastély értéke volt többek között könyvtára is, amely 1945 után elkallódott, sorsa ismeretlen. Maga az épület is több használó kezébe került. Volt itt iskola, tsz-iroda, orvosi rendelő, gyermekotthon, közben az épület külső és belső állaga egyre romlott.
A parkban több termetes fa található, közülük a legszebbek a fekete diók, a magas kőrisek, a szivarfák, a tiszafák, a platánok és a magas kőrisek, de van itt egy-egy hatalmas gyantás cédrus és mamutfenyő is. A legidősebb fák kora meghaladja a száztíz évet.
A Zichy-kastély főkapujánál áll Nepomuki Szent János 1787-ben készült késő barokk szobra.
Forrás: GeocachingSaját tapasztalataink

2014 augusztus elején jártunk itt.
Ez megint egy ritka példája annak, hogy egy magánember helyreállít egy kastélyt. A kastély ugyan állami tulajdonban van, de ez a vállalkozó 60 évre vagyonkezelői jogot kapott rá, (magyarul saját pénzen szépítheti és rendbe hozhatja a kastélyt, ezért cserébe addig lakhat benne). Ráadásul ez a magánember gróf Zichy László, aki családja régi kastélyát "kapta vissza". Le a kalappal!

Ottjártunkkor először a kastély "őrével", a fekete pulikutyával Zsigával találkoztunk és barátkoztunk össze. Majd legnagyobb meglepetésünkre maga Zichy László úr nyitott ajtót és nagyon kedvesen fogadott bennünket, kedves vendéglátásban volt részünk. Kaptunk egy röpke félórás, de annál tartalmasabb történelem leckét a Zichy családról, valamint részesei lehettünk a kastély nagytermében - aminek ritka csodálatos akusztikája van - a tulajdonos saját előadású kis koncertjének, ami szenzációs volt!

A kastély felújítása teljes erőből folyik. Először kívül az épület keleti sarkának megsüllyedését speciális "acélvarrással" javították ki (ez főképünkön is látszik). Most a belső munkák vannak soron. Tervben van egy kb 10 szobás kis szálló kialakítása valamint egy tréningközpont létrehozása is. Többet részletesebben megtudni a tervekről valamint Zichy grófról itt lehet.

Köszönjük a kastély bemutatását, a fényképezési lehetőséget, a rögtönzött koncertet és minden mást is:)Megtekintések száma: 12378