Zichy-kastély - Lengyeltóti - KASTELYOK.COM

Zichy-kastély

A Zichy-kastély és a hozzá tartozó több mint 10 hektáros őspark Lengyeltóti városának szívében, egy kis dombon magasodva helyezkedik el. Megközelítése busszal Balatonboglár, Fonyód és Kaposvár irányából egyaránt lehetséges, vonaton pedig a Kaposvár-Fonyód-vasútvonalon. A kastély a 18. század-ban rokokó stílusban épült, majd többször is kibővítették az évek során. A második világháború után a Marcali kórház használatában állt, pszichiátria rendelőintézetként működött, majd 2007-ben eladásra került, a hozzá tartozó ősparkkal együtt. A tervek szerint négycsillagos kastélyszálló és wellness-központ mellett pezsgőpincészet és borászat lesz a kastély további funkciója, de a projektek az egymilliárd forintos uniós támogatás ellenére évek óta nem valósulnak meg.
Forrás: WikipediaSaját tapasztalataink

2015 augusztusában készítettük képeinket. A kórház egy teljesen lezárt, őrzött területen található, nem látogatható.
A kastély aránylag jó állapotban áll még. A tetőszerkezete rendben van, nem ázik. Hatalmas pincerendszer van alatta, ahol még minden régi szerkezet megtalálható, mint pl kazánok és egyéb gépészeti berendezések. Nagyon érdekes látvány, hogy belül az épületben kb 1,5 méter magasságig "kórház", azaz zöld vagy fehér csempével van leburkolva minden, 1,5 méter felett pedig megmaradtak a kastély jelleget adó díszítések, stukkók. Igaz ezeket jó vastagon fehérre lefestették, több helyen látszik a műemlékesek kutatómunkája, ahol is a lekapart festék alatt az eredeti falfestések még megtalálhatóak.
A folyosókon az eredeti fekete-fehér márványszerű járólapok még hibátlanok az eltelt hosszú idő után is, a különlegesen kiképzett függőlegesen görgőkön mozgó, a tokban ellensúllyal készített ablakok egy ujjal mozgathatóak!
Az őrzésnek köszönhetően a kastélyt "szorgos kezek" nem hordták szét. Remélhetőleg a tervekben szereplő szálloda vagy valami más hasznos dolog elkészül előbb-utóbb ebben a szép épületben. Köszönjük a fényképezési lehetőséget!Megtekintések száma: 8654