Európa leggyönyörűbb kastélyai és várai: a mesékben sem látni szebbet2019-09-22Bizonyára sokan elképzelték már, hogy milyen lehet az élet egy csodaszép királyi palotában, ahol sok-sok évvel ezelőtt minden és mindenki az uralkodók kényelmét szolgálta.
Rhédey-múzeumot avattak Erdőszentgyörgyön2019-09-21Az Erdőszentgyörgy szívében álló kastély egykori építője és tulajdonosa után került Rhédey-kastélyként a köztudatba, a neobarokk kastély eddig is érdekes látnivaló volt a turisták számára.
Felújították az árpádhalmi kastély oldalszárnyát2019-09-20Megújult az árpádhalmi Károlyi–Berchtold-kastély egy része. Az oldalszárnyi részben tánctermet, számítógépes tantermet és kézművesszobát alakítottak ki.
Kirabolták az egyik leghíresebb franciaországi kastélyt2019-09-20Mintegy kétmillió eurónyi értéket loptak el csütörtökre virradóra az egyik leghíresebb és legfényűzőbb franciaországi kastélyból, a Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-kastélyból.
Nagycenki Széchenyi-kastély: kiállítás nyílik a Széchenyi-évfordulón2019-09-19Széchenyi-emlékek nyomában Európában címmel nyílik kiállítás a nagycenki Széchenyi-kastélyban a legnagyobb magyar születése évfordulója alkalmából
46 ezer forintért király vagy királynő lehet egy napra2019-09-17Itt a nagy lehetőség, bárki lehet brit arisztokrata egy estére, és be lehet költözni a Downton Abbey világába, ugyanis a sorozatban és a filmben látott kastély felkerül az Airbnb-re.
Októberben rendezik a nemzetközi hárfafesztivált Gödöllőn2019-09-15Számos koncert, hangszerbemutató és kiállítás is várja az érdeklődőket a 21. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztiválon, amelyet október 3. és 6. között rendeznek meg a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Magángyűjtemények alkotásaiból látható kiállítás Gödöllőn2019-09-15Magángyűjteményekben található alkotásokból, köztük neves magyar festőművészek munkáiból látható kiállítás Rejtett remekművek címmel a Gödöllői Királyi Kastélyban vasárnaptól.
Sándorfalva alapításának 140. évfordulóját a Pallavicini-kastély hangulatos parkjában ünnepelték a falubeliek.2019-09-13Pallavicini Sándor őrgróf 1879-ben 173 hektárnyi földet ajánlott fel a szegedi árvízkárosultaknak adományként, innen kapta nevét Sándorfalva. A 140. évfordulót a Pallavicini-kastély hangulatos parkjában ünnepelték a falubeliek.
Csillagászati összegért vett magának mediterrán kastélyt Los Angelesben Magyarország 36. leggazdagabb embere2019-09-12Szekeres Ildikó és Nagy György az Egyesült Államokban, a kaliforniai Bel-Air városnegyedben 6,1 millió dollárért (nagyjából 1,84 milliárd forintért) vásárolt egy mediterrán stílusú kastélyt.
Ez a világ legfélelmetesebb kastélya: Egy nyugodt perced sem lenne benne!2019-09-11Még a legnagyobb horrorrajongók idegeit is felborzolná Írország, sőt, a világ egyik legfélelmetesebb helye. A kastély már kívülről is kísérteties, de ami bent történt és a mai napig történik is, az már minden rémálmon túlmutat.
Valaha gyönyörű borsodi kastély felújítása kezdődik!2019-09-04Visszakaphatja régi fényét az ónodi Török-kastély – a barokk stílusú, 1800-as években készült épület külső felújítása elkezdődik. A Közbeszerzési Értesítő adatai alapján a Novient Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. végezheti az egyemeletes, négytornyú kastély külső rekonstrukcióját.
A magyar kastély, amely csak Versailles-hoz és Schönbrunnhoz mérhető2019-09-01Fertőd leghíresebb látnivalója az Esterházy-kastély, amely Magyarország legnagyobb és legszebb barokk kastélya. Pompája a versailles-i és a schönbrunni egykori uralkodói rezidenciákéhoz mérhető.
Az első magyar árvaházban még selyemhernyó-tenyésztést is tanultak2019-08-30A tallósi kastélyban, 1763-ban nyílt meg az állami intézmény. Mária Terézia királynő lelkiismeretesen karolta fel a lelencházat.
Kastély, ahová Karády csábít – képgalériával2019-08-26A kommunisták szanatóriumként használták, azelőtt egyike volt a Horthy-kor két luxuskastélyszállójának, de reneszánsz múzeumnak is beillik a füzérradványi Károlyi-kastély.
207 éves látványterv: mi valósult meg belőle?2019-08-24A kismartoni Esterházy-kastély és egy izgalmas átépítés története
Bach ritkán játszott világi kantátája szólal meg a Gödöllői Királyi Kastélyban2019-08-21A Barokk Randevú elnevezésű rendezvényen Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változatát mutatják be szombaton a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Történelmi lovasfesztivált rendeznek a keszthelyi Festetics-kastély parkjában2019-08-15A főnemesek szokásaival és a lovakkal kapcsolatos programokat szerveznek péntektől a keszthelyi Festetics-kastélyban történelmi lovasfesztivál keretében - mondta el csütörtöki sajtótájékoztatóján a Helikon Kastélymúzeum igazgatója.
Egyedülálló a péceli Ráday-kastély a fekete-fehér falfestményeivel Magyarországon2019-08-12Írók, költők, tudósok is szívesen látogattak el a Ráday-család birtokára, ahol páratlan gyűjtemények, különleges szobák és egy megszállott gyűjtő, irodalmár fogadta őket. Kalandos történet egy családról és egy kastélyról.
Herbstgold - Őszi fesztivál az Esterházy-kastélyban2019-08-12HATÁROK! HATÁROK? a mottója az idei HERBSTGOLD őszi fesztiválnak a kismartoni Esterházy-kastélyban, melyet szeptember 11-től 22-ig rendeznek meg.
Nekem Magyarország a csodaország2019-08-10Mindössze három napra érkezett húsz évvel ezelőtt a finn Ari Santeri Kupsus Magyarországra. A születésnapját szerette volna Budapesten ünnepelni, aztán utazott volna tovább. Csakhogy közbejött valami: az első napon beleszeretett a fővárosba, és eldöntötte, nem is megy tovább, Magyarországon szeretne lakni.
Családbarát Hely címet kap a Siklósi Vár2019-08-07A négy napos Siklósi Várfesztiválon, szombaton ünnepélyes keretek között adja át a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Csalátbarát Hely címét, amelyet Szentgyörgyváry Péter, a Siklósi vár kapitánya vesz majd át.
Apránként dől romba a Monarchia büszkesége2019-08-03Kihalt laktanyával nem csak Vas megye van tele, a szovjet erők Veszprémben is nagy számban állomásoztak. Többek között Hajmáskéren is, ám az ottani, kastélyszerű katonavárost nem nekik köszönhetjük, hanem még az Osztrák–Magyar Monarchiának, ami a 20. század eleji, nagyszabású fegyverkezési láz indításaként döntött úgy, hogy óriási tüzérlaktanyával erősíti európai pozícióját.
Műanyag hulladékból készült szobrok sokkolnak a Gödöllői Királyi Kastély udvarán2019-08-01A kastély kertjében a Trash Art Magyarország művészeti program látványos kiállítása hívja fel a figyelmet a víz védelmére.
A Festetics-kastély a Balaton legnépszerűbb turistacsalogatója2019-07-27A legnépszerűbb turistahívó a keszthelyi Festetics-kastély. Itt még egy Balaton-alakú medencében is meg lehet mártózni, ha a tó vize va­lamiért nem nyeri el az ember tetszését. A másik hely, amit szívesen látogatnak a turisták, az a Szigligeti vár romjai, hiszen onnan meseszép kilátásban lehet gyönyörködni.
Rejtélyes szobrot találtak egy tatai kőtömbben2019-07-23A kemény burkolat lebontása után Schweiger Antal egy 1800-ban készült barokk szobra bukkant elő az Esterházy-kastély renoválásakor.
A barokk zenének ad otthont a Gödöllői Királyi Kastély2019-07-20A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Markó, Mednyánszky, Munkácsy - kiállítás a kápolnásnyéki Halász-kastélyban2019-07-20A kápolnásnyéki Halász-kastélyban nyitotta meg Dr. Latorcai Csaba az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára Markó, Mednyánszky, Munkácsy… A 19. század magyar festészete Kovács Gábor gyűjteményében című tárlatát.
Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége újítja fel a Zichy-kastély iskolaépületét Zsámbékon2019-07-19Az uniós közbeszerzési értesítő ma megjelent hirdetménye alapján nettó 344,3 millióból újíthatja fel a zsámbéki Zichy-kastély iskolaépületét a Mészáros Lőrinc gyerekeinek tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L. Zrt., és a Magyar Építő Zrt., melynek egyik tulajdonosa a WHB.
Kisvárosi luxuspaloták Magyarországon - 3 milliárdos lenyűgöző otthon2019-07-15Mindenütt jó, de a legjobb otthon. Sokszorosan igaz ez, ha az otthonunk olyan különleges adottságokkal rendelkezik, mint egy kastély, egy okosház vagy egy wellness oázis.
Ritka és értékes lelet: 1000 éves, fából készült várfalakat találtak Csehországban2019-07-14Mintegy ezeréves, fából épített várfalmaradványokat találtak cseh régészek a dél-morvaországi Břeclav városában álló kastély alatti ásatások közben. A régészek szerint rendkívül értékes és ritka leletről van szó.
Az év fája 2019 - Versenyben a Széchényiek legendás körtefája2019-07-09Több megyei fa is versenyben van ˝Az év fája 2019˝ címért. Ezek közül ma a fertőszéplaki körtefát mutatjuk be. A Széchényi-kastély előtt álló fának izgalmas hagyománya van.
A gyömrői Teleki-Kastély parkja2019-07-05Hazánkban számos történeti kert található. Több stíluskorszakból is őrzünk kertépítészeti alkotásokat, azonban fennmaradt kertjeink jelentős százaléka tájképi típusú.
Békéscsaba: Honvéd hagyományőrző fesztivál másodszor2019-07-05Különleges találkozó színhelye volt a Békéscsaba-Gerlai Wenckheim kastély udvara. Az egykori kastélykertben a magyar hadtörténelem elevenedett meg az Árpád-kortól napjainkig.
Beethovennel a szabadban: nyári koncertek Martonvásáron2019-07-03Nem szakad meg a hagyomány. A Nemzeti Filharmonikusok a Brunszvik-kastély parkjában Martonvásáron idén nyáron is Beethoven életművének legszebb, legkülönlegesebb darabjait szólaltatják meg.
A kastély, amelyet szerelemből építettek2019-07-01A második világháború után Sztálin legjobb magyar tanítványai, a rendszerváltást követően pedig még „vámpírok” is használták Magyarország talán legangolosabb kastélyát, amelyet szerelemből építettek.
Már kastélyok is bérelhetők az egyik szállásközvetítő oldalon2019-06-26Az amerikai Airbnb új weboldalán főképpen az Egyesült Államokban, Európában, valamint a Karib-térségben található luxus otthonok érhetőek el szálláshelyként
Összművészeti fesztivált rendeznek Alsóbogáton2019-06-25A programok helyszíne a Festetics-Inkey kastélyt övező húsz hektáros terület lesz. Összművészeti fesztivált rendeznek Alsóbogáton, az eseményre július 5. és 7. között kerül sor a Somogy megyei településen.
Megnyitják a nagyközönség előtt az erdélyi Degenfeld-kastélyt2019-06-25Először nyitják meg a nagyközönség előtt az erdélyi Kutyfalván levő Degenfeld-kastélyt, ahol szombaton egész napos családi rendezvényt tartanak.
Nyári, szabadtéri Képmás-estek a Halász-kastélyban2019-06-24A gyönyörű kastélykertben július 5-én és augusztus 23-án zenei- és táncművészeti élményben és a hozzájuk kapcsolódó tartalmas beszélgetésben lehet részünk.
Kicsiny kastély Budapesten, gyönyörű kerttel2019-06-20Az egykori lőtér jelentős részét beépítik, de a Haris Park tényleg szép lett
Veteránautókkal bővült a keszthelyi hintómúzeum kiállítása2019-06-17Az autógyártás őskorából származó veterán járművekkel gazdagodott a keszthelyi Helikon kastélymúzeum hintómúzeumának gyűjteménye, az új kiállítási tárgyakkal azt mutatják be, hogy miként alakultak át a hintók automobilokká
Barokk kastélycsoda, múzeumok, Balaton-parti idill a kis magyar Weimarban2019-06-16Már többször is jártam Keszthelyen, de minden alkalommal magával ragadott a barokk stílusú épület varázsa. A Festetics-kastély Magyarország egyik legszebb, de mindenképpen a leglátogatottabb kastélya.
Sok téglásinak elege van az álomesküvőkből2019-06-14Egyre több téglási szórja az átkot dühében a közösségi oldalakon és más fórumokon is Degenfeld-Schonburg-kastély felől hallatszó hangos zene miatt.
Kertészt keresnek St Michael’s Mount kastélyába2019-06-05A sziklás terepen igazi kihívás a növények gondozása, de a festői környezet és a világtól távol eső, de családias sziget határozottan az állás mellett szól. Június 7-ig várják a jelentkezéseket.
Budapesti megálló - A pezsgőgyáros kastélya2019-06-05Ezúttal Budapest egyik sokak számára ismeretlen, szinte meseszerű kis zugába kalauzoljuk el a kedves olvasót: a mai Buda déli részére, a XXII. kerületbe, Budafokra látogatunk.
Kastélyi séták és borkóstolás is lesz Tolcsván2019-06-01Négy kastélyt tekinthetnek meg és borkóstolón vehetnek részt az érdeklődők június 9-én, pünkösdvasárnap Tolcsván.
Hamarosan az OLAF vizsgálhatja a fóti gyermekközpont felszámolásának ügyét2019-05-30A kormány megmagyarázni sem tudja, miért ürítenék ki a fóti a kastélyparkot – a botrányos terv most több uniós szerv látókörébe került.
Így lett áruházból szálloda, egykori kastélyból romhalmaz2019-05-29Ha valaki Gyulára utazik, sokszor azt gondolja, miért indult útnak ide a világ végére. Pedig a viharsarok városa sok szép dolgot rejt, amiért megéri órákat autózni, hogy aztán meglepetésekkel és csodás élményekkel térjen vissza.
A Léda című színdarab a gödöllői Kastély Színházban2019-05-26A Gödöllői Királyi Kastélyban tekintheti meg a közönség Pozsgai Zsolt Léda című színdarabját, amely Diósy Ödön és Brüll Adél gödöllői életét mutatja be.
Rózsák között sétálhatunk Eszterházán2019-05-24Létezik-e rózsa tövis nélkül? Aki ennek a dilemmának a végére szeretne járni, több ezer rózsatövet vizsgálhat meg Eszterházán, ugyanis ma nyitja meg ka­puit a fertődi Esterházy-kastély rózsakertje.
Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban2019-05-20Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Hátborzongató fotó készült: Ezt találták a walesi kastélyban2019-05-18Vannak, akik hisznek létezésükben és vannak, akik tagadják, de kutatók szerint szellemek igenis léteznek.
Zenei maratont rendeznek a bonchidai Bánffy-kastélyban2019-05-17Öt órán át tartó klasszikus zenei maratont szerveznek május 25-én a bonchidai Bánffy-kastélyban – közölték pénteken a szervezők.
Kínjukban kezdték kiárusítani omladozó kastélyaikat az olaszok2019-05-14"Csak" 100 ezer eurós általányadót kell fizetnie annak a külföldinek, aki kastélyt vásárol Olaszországban
Világhírű operaénekessel parádézott a Festetich-kastélyban Orbán Viktor2019-05-13Rost Andrea fellépéseinek a menetrendjéből ítélve a miniszterelnök vasárnap részt vett egy zártkörű rendezvényen a Festetics-palotában.
Megvan Tiborcz kastélyának új neve2019-05-10A BOTANIQ Turai Kastély a tervek szerint ősszel nyílik meg, ebből az alkalomból egy történésszel az Ybl Miklós köréből megálmodott épület történetét is megíratják.
Folytatódik a borsi Rákóczi-kastély felújítása2019-05-08A szlovákiai Borsiban befejeződött a Rákóczi-kastély felújítási munkálatainak első üteme. A tavaly szeptemberben kezdett restaurálás a szlovák és a magyar kormány együttműködésében zajlik.
Az arisztokrácia diszkrét bája: arany-WC-n székelhetnek Winston Churchill egykori kastélyában2019-05-06A világ leghíresebb, aranyból készült WC-csészéjét helyezik el a woodstocki Blenheim-kastélyban, közvetlenül Winston Churchill egykori szobája mellé. A tárgy műalkotás ugyan, de lehet majd használni.
Lázár Jánost bízták meg a geszti Tisza-kastély felújításával2019-05-03Egy csütörtöki kormányhatározat szerint Lázár János kormánybiztos feladatai a geszti Tisza-kastély felújítási munkálatainak koordinálásával bővültek.
Folytatódik az Egri vár fejlesztése2019-05-01A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében újabb csaknem kétmilliárd forintból folytatódik az egri vár és erődrendszer turisztikai célú fejlesztése
5 elhagyatott, de gyönyörű kastély Magyarországon2019-04-29Számodra ideális célpontok lehetnek Magyarország ódon, gyönyörű kastélyai, melyeken bizony nyomott hagyott az idő vasfoga, azonban még így is szemet gyönyörködtetőek!
Részlegesen felújították a letenyei Szapáry-Andrássy-kastélyt2019-04-26Mintegy 600 ezer euró (több mint 190 millió forint) ráfordítással, magyar-horvát pályázati forrásból újították fel részlegesen a jelenleg művelődési házként használt Szapáry-Andrássy-kastélyt Letenyén.
Az 5 legszebb kastély Magyarországon – Legalább egyszer élőben is látnod kell2019-04-22Hazánkban szinte minden nagyobb városban található legalább egy kastély vagy vár, de minimum egy nemesi család nyaralója.
Csellel állították helyre a kastélyt Körmenden2019-04-18Egyszerűen átverték az illetékeseket a technikum vezetői. Ritka az olyan klassz idegenvezetés, mint amilyent a körmendi Batthyány-Strattmann-kastélyban kaptunk.
Parksétával is várják a látogatókat a Kastélyok Nyitott Hétvégéjén2019-04-17A Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetsége idén is meghirdette a Kastélyok Nyitott Hétvégéjét. Az érdeklődőket április 26-28. között várják a történelmi falak közé.
Eredeti pompájukban várják a látogatókat Versailles-ban a királynéi lakosztályok2019-04-13Háromévi alapos kutatás és restaurációs munkák után az eredeti finom színárnyalatokkal várják a látogatókat a versailles-i kastélyban a francia királynék híres lakosztályai.
A Bükk mesébe illő kastélya2019-04-09Lillafüred nevét, illetve a Palotaszálló évszázados kastélynak tűnő óriási tömbjét jó eséllyel minden magyar ismeri, de azt nem csak a völgyben fekvő tó, hanem az épület belső szépsége és környezete miatt is lenne okunk ismerni.
Felújítják Horvátországban a bellyei Savoyai-kastélyt2019-04-06Felújítják a drávaszögi Bellyén (Bilje) Savoyai Jenő herceg által építtetett 18. századi kastélyt - erről Eszék-Baranya megye és a Bellyei járás vezetése számolt be pénteken.
Aranyozott ezüstkincsek kerültek vissza a keszthelyi kastélyba2019-04-03Aranyozott ezüsttányérokat és -kelyheket adott át a magyar állam szerdán Keszthelyen; az egykor a Festetics család tulajdonában lévő műkincseket az állam egy tavalyi bécsi árverésen vásárolta.
Csodálatos kastélyok Pest megyében2019-04-02A csodálatos kastélyok és várromok mindig is lenyűgözték az embereket. A koronás fők és nemesemberek lakhelyei mára többnyire romok, vagy rendezvények helyszínei, esetleg múzeum üzemel bennük.
10 csodálatos középkori kastély, amiket muszáj látnod2019-03-30Nemcsak a történelem szerelmeseinek, de azoknak is kiváló kirándulóhelyeket jelentenek a középkori kastélyok, akik csupán az épületek szépségében szeretnének elmerülni.
Kilenc helyszínen kezdődött meg a kivitelezés a kastély- és várprogramban2019-03-27Kilenc helyszínen kezdődött meg a kivitelezés, és a közbeszerzési eljárások lezárulta után 14 további helyen indulnak meg a kivitelezési munkálatok a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében
Elkelt Rod Stewart kastélya2019-03-25Három évig tartó hirdetés után Rod Stewart és felesége végül eladta essexi otthonát. Az eredetileg kért 7,5 millió fontnál jóval kevesebbért, 4,725 millióért sikerült értékesíteni az eppingi, több mint 110 ezer négyzetméteres birtokon lévő házat. Illetve inkább kastély lesz az, nem is akármilyen.
Késik és egyre drágul a kastélyprogram, de a Miniszterelnökség szerint minden rendben van2019-03-18Kormányzati ígéretek szerint jövő év végére kellene megújulnia 39 várnak és kastélynak, de a rekonstrukció még a helyszínek negyedén is alig kezdődött el, viszont a tervezettnél sokkal drágábban.
Íme a legszebb kastélykertek egy nagy tavaszi sétára2019-03-15Barangold be a dégi Festetics-kastély angolparkját, ahol a Kincsem című film egyes jeleneteit forgatták, sétáld körbe a martonvásári Brunszvik-kastély tavát Beethoven nyomában, csodáld meg a növényritkaságokat a keszthelyi Festetics-kastély pálmaházában.
Sajtótörténeti különlegességekkel nyílik kiállítás2019-03-12Március 15-én, 12 órakor nyitja meg az újságmúzeum – az egyik legnagyobb magyarországi gyűjteményből – az első tematikus sajtótörténeti kiállítását Pécelen, a Ráday Kastély területén található Márványistállóban. A tematikus tárlat sorra veszi a nagy magyar történelmi eseményeket (1948, világháborúk, 1956, űrutazás, magyar sportsikerek).
Titkok és csodák porcelánba rejtve2019-03-10Herendi porcelánokból nyílt kiállítás Fehérvárcsurgón, a Károlyi Kastély díszebédlőjében. A lassan hagyománnyá váló Károlyi Gasztro Akadémia kísérőprogramja önálló tárlatként is elbűvöli a látogatókat. A pompás porcelánok március 25-éig láthatók.
Múzeum – Feléled a múlt a gödöllői kastélyban2019-03-07Tavaly a Gödöllői Királyi Kastély közös munkára hívta a fiatalokat. Olyan gyerekek jelentkezését várták, akik vállalták, hogy muzeológusok irányításával felkutatják a kastély titkos életét 1950-től 1990-ig.
Felülvizsgálják az árkosi Szentkereszty-kastély visszaszolgáltatását2019-03-04A galaci törvényszék elrendelte a székelyföldi Árkoson álló Szentkereszty-kastély visszaszolgáltatásáról 2012-ben hozott, jogerős ítélet felülvizsgálatát.
Fehérvárcsurgó, ahol Európa és Magyarország találkozik2019-03-03Harmadszor rendezték meg Fehérvárcsurgón a Károlyi Gasztro Akadémiát a Károlyi-Kastély Hotel & Restaurant szervezésében.
Postakocsis kirándulások Keszthely környékén2019-03-02A budapesti Utazás kiállításon mutatta be a nagyközönségnek a Helikon Kastélymúzeum azt a magyar-szlovén projekt keretében újonnan építtetett postakocsit, amelyen a nyáron induló lovas kocsis túrák során utazhatnak majd az érdeklődők Keszthelyen és környékén
Teljesen megújul a szabadkígyósi Wenckheim-kastély2019-02-27Több mint 3 milliárd forintból újul meg a szabadkígyósi Wenckheim-kastély - hangzott el az alapkőletétel előtti sajtótájékoztatón szerdán Szabadkígyóson
Csodálni való kastély fél órára Budapesttől: még Beethoven is zongorázott az épületben2019-02-25Budapesttől karnyújtásnyira, a Fejér megyei Martonvásáron található az ismert főúri rezidencia, a Brunszvik-kastély, melynek épülete és angolkertje máig gyönyörű állapotban látogatható.
Nemsokára eldőlhet az Esterházy-kincsek sorsa2019-02-23Márciusban hozhat ítéletet a Fővárosi Törvényszék az Esterházy-kincsek tulajdonjogát tisztázó peres eljárásban, amelyet felperesként az osztrák Esterházy Magánalapítvány indított a magyar állammal szemben.
Bezár a fóti gyermekközpont – Vajon ki lesz a kastély új gazdája?2019-02-23A gyerekeket kiköltöztetik a kastélyból és az ország más pontjain lévő gyermekotthonokban helyezik el őket.
Az Andrássyak szerelmi életébe is betekintést nyújt a kastélykiállítás2019-02-14Felvidéken, a Rozsnyói járásban található betléri kastélyban bemutatják az Andrássy család szerelmi viszontagságait, botrányait és házasságait.
A Dél-Tiszántúl természeti kincseivel várják a kirándulókat2019-02-10A Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark központi épületéből kilépve festői kép tárul elénk: a kastélyparkban évszázados fákkal övezett tanösvényeken juthatunk el a Kárpát-medence jellegzetes állataihoz.
Piros betűs zenei ünneppel indítják az Esterházy-kastély idei koncertévadát2019-02-06Az USA-ban harminc évig tanított Frankl Péter zongoraművész Perényi Miklóssal (cselló) és Ittzés Gergellyel (fuvola) lép közönség elé.
Mintegy 5,5 millió látogatót vonzottak tavaly a csehországi kastélyok és várak2019-02-01Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Mintegy 5,5 millió látogató kereste fel tavaly a cseh Nemzeti Műemlékvédelmi Hivatal (NPÚ) kezelésében lévő várakat és kastélyokat
Engedély nélkül vette birtokba Lázár cége az önkormányzati utat2019-01-30Kimérte a földmérő, önkormányzati területet csaptak hozzá a kastélyhoz. A kérdéssel a márciusi közgyűlésen foglalkozik majd Hódmezővásárhely önkormányzata.
Titkos labor működött a Simay–Holczer-kastély pincéjében az 50-es években2019-01-26A Kisfaludon álló, sok viszontagságot megélt szellemkastély romjaiban is impozáns.
Királyi pompa - ezek Európa legszebb kastélyai2019-01-26Nem kell messzire utaznunk, ha Európa legszebb kastélyai közül szeretnénk néhányat fölkeresni. Hiszen hazánk mellett a szomszédos Ausztriában és Erdélyben is több említésre méltó épület látogatható.
Bedőlt az építkezés2019-01-18Kinek kell olyan mesebeli kastély, amelyikből még 587 van a lakóparkban?!
Kiraknák a kastélyokból a fogyatékkal élőket2019-01-17Szociális intézményként működő kastélyok, kúriák szabadulhatnak fel a közeljövőben a fogyatékokkal élőket gondozó intézmények kiürítése nyomán.
Kísértetjárta kastélyt vett Jamie Oliver – fotók2019-01-07Jamie Oliver és családja hamarosan átköltözik abba az essexi kúriába, amelyről az a hír járja, hogy kísértetek laknak benne.
Irgalmatlan összeg: ennyi pénzzel kártalanították a híres magyar családot2019-01-04Évtizedes pereskedés után végül milliárdokat nyert a híres magyar arisztokrata család, a herceg Esterházyak burgenlandi örökségét kezelő Esterházy-cégcsoport.
5 kevésbé ismert, de bakancslistára való magyar kastély2019-01-01Fedezd fel a rózsakertjéről, a vadászati kiállításáról, a különleges interaktív életképekkel berendezett, vagy a világhírű vendégéről híres kastélyokat.
Romjaiban is gyönyörű magyar klasszicista építészet egyik legszebb alkotása, a Cziráky-kastély2018-12-31Lovasberényben a falak még őrzik egykori méltóságát. Nézzétek meg a képeket!
Eladó az ország legpazarabb csodakastélya2018-12-27Eladó Vas megye, ha nem az ország, legpazarabb csodakastélya: 4 kertész, 5 emelet, 41 szoba
Az eredeti költségek közel dupláját verheti el a kormány a szombathelyi Gothard-kastélyra2018-12-19Többször bejelentették, hogy hamarosan készen lesz, most úgy néz ki, 2021-re ez talán be is következik. Csak éppen kétszer annyiba kerül majd, mint gondolták, és a pénz még nem áll rendelkezésre.
A legszebb kastélyok Magyarországon, amiket legalább egyszer élőben is látnod kell2018-12-17Hazánkban szinte minden nagyobb városban található legalább egy kastély vagy vár, de minimum egy nemesi család nyaralója.
Frenetikus koncerthangulat Király Viktorral a fertődi Esterházy-kastélyban2018-12-16Az énekes szavai szerint "királyi" hangulatban adta magából a maximumot.
Csak egy fal maradt a pompás magyar kastélyból: a személyzet szeme láttára égett porrá2018-12-15Szomorú látvány ma az alcsútdobozi Habsburg-kastély, már csak egyetlen fala áll.
Alig 40-en lakják a gyönyörű magyar falut, pedig olyan, mint egy tündérmese2018-12-13A Mecsek gyöngyszeme az apró Püspökszentlászló, ahol még kastély, arborétum és szent kút is van.
Csodálatosan szép, mégis kísértetek járják: a Beckett-kastély legendája2018-12-12Kívülről építészeti remekmű, belülről szellemrezidencia. Ki tudja, talán éppen ezért akar megválni tőle jelenlegi tulajdonosa?
Tiltott kastélyok 3. – Küküllővári Hallerek2018-12-06Filmsorozat az erdélyi történelmi családok jóvátételi harcairól.
A pénz lendületesen fogy, de a kastélyok csak nem akarnak megújulni2018-12-03Hiába a csaknem duplájára emelt keretösszeg, a 39 vár és kastély közül eddig csupán 7 rekonstrukcióját kezdték el, és még eggyel sem végeztek.
Be mernél menni? Ez Európa legfélelmetesebb kastélya2018-12-02Sötét múlt emlékeit őrzik a robosztus falak. Less be, ha mersz!
Advent - Koncertek és betlehemezés a Gödöllői Királyi Kastélyban2018-12-01Koncertek, kézműves foglalkozások és népi betlehemezés is várja az érdeklődőket december 8. és 28. között a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Nyitva van az aranykapu: karácsonyváró Nagytétényben2018-11-30Adventtől vízkeresztig újra nyitva a Nagytétényi Kastély. Azt még nem tudni biztosan, hogy állandóra, kiállításokkal, mikor nyit meg újra a múzeum, de december 2-től január 6-ig a hétfői napok kivételével nyitva lesz, karácsonyfakiállítással, hétvégi programokkal.
Időutazás a szocializmus korába - retró kiállítás nyílt a Gödöllői Kastélyban2018-11-25Milyen volt az élet a szovjet laktanyában, a kastélyban működő szociális otthonban és a tiszti lakásokban? Diákok gyűjtötték össze az emlékeket.
Ennél jobban aligha lehet elkölteni száz eurót2018-11-24Mit csinál egy polgármester, ha az irányítása alatt álló falut az elnéptelenedés veszélye fenyegeti? Fillérekért bérbe adja a település Égi Kastélyát.
Többször is beharangozták a Gothard-kastély felújítását, közben az épület lassan összedől2018-11-222020 előtt aligha készül el a szombathelyi Gothard-kastély felújítása, pedig a politikusok már többször bejelentették, hogy küszöbön az átadás.
Európa legjobb családi vállalkozása: az olaszteleki kastélyszálló2018-11-20Európa legjobb családi vállalkozása díját kapta a Kovászna megyében található olaszteleki kastélyszálló.
Európa legjobbjai között az alsópetényi Prónay Kastély2018-11-19A szlovákiai Chateau Belában rendezett gálesten adták át a The Heritage Hotels of Europe Awards díjakat. A „Host of the Year” kategóriában az alsópetényi Prónay Kastély győzött.
A Semsey Kastélyban tart tárlatvezetést a debreceni költő2018-11-19Balmazújváros - Az NKA 25 év, 25 nap, 25 esemény című kiállításhoz kapcsolódóan vezeti körbe a látogatókat Áfra János.
Az erdőben botlott bele az elhagyatott régi kastélyba. Azt hitte üres, de lefagyott, amikor belépett az ajtón2018-11-17Bob szokatlan hobbival rendelkezik: elhagyatott épületeket derít fel, és belopakodik, felvételeket készít, stb… Más sok különleges házat talált így meg, de ez a mostani egy valóságos rejtett kincs!
A romantikus Brunszvik-kastély parkjában Beethoven is megfordult2018-11-16A különleges növényekkel teli kert minden fája egy-egy izgalmas történetet rejt.
Letették a mosonmagyaróvári vár 1,3 milliárd forintos turisztikai fejlesztésének alapkövét2018-11-10Letették a mosonmagyaróvári vár 1,3 milliárd forintos turisztikai fejlesztésének alapkövét szombaton, a beruházást a nemzeti kastély- és várprogram keretében finanszírozzák.
Abony, a kedves kisváros mára tele van lepusztult, romos kastélyokkal.2018-11-05Mára romokban hevernek a gyönyörű kastélyok: szomorú, hogy a tulajdonosok veszni hagyják az épületeket
Úticél a jó időben: Bory-vár, a szerelem emlékműve2018-11-04Sokan nem is hallottak róla, pedig a székesfehérvári Máriavölgy igazi mesebeli kastélyt rejt, amit Bory Jenő negyven nyáron keresztül épített.
Kastélyok Magyarországon - ismerd meg a 15 legszebbet2018-10-29Az alábbi listánkban összeszedtük a szerintünk 15 legszebb magyar kastélyt, ahol belépve a kapukon feltárul előttünk a letűnt korok ragyogása.
Domborművet kapott Frakk és Labdarózsa Kápolnásnyéken2018-10-27Bálint Ágnes két mesehősének emlékművét a Halász-kastély udvarában helyezték el.
Kísértet-kastélyok, amelyek régen milliókat értek2018-10-20Közel egy évszázadig üresen álló New York-i villától kezdve, tragikus eseménynek otthont adó kastélyon át, egy hátborzongató skót gótikus kúriáig, összegyűjtöttünk 10 elhagyott épületet, amelyeknek leáldozott a csillaguk.
Bontással kezdték Rákóczi születési helyének rekonstrukcióját2018-10-17Egy házasság után nem csak két birtok, de két szomszédos kastély is egyesült
Elragadott aranyedények2018-10-16Puszták aranya címmel a nagyszentmiklósi kincs hiteles másolatairól és László Gyula régésznek a honfoglalás korát bemutató grafikáiból nyílt kiállítás a kápolnásnyéki Halász-kastélyban.
A Luby-kastély körül található Magyarország legnagyobb tematikus, zenélő rózsakertje2018-10-13Nagyar település nevével ma már összeforr a Luby-kastély. A szépen felújított épületet és a körülötte kialakított gyönyörű rózsakertet egyre többen keresik fel.
Hol tart a Kastély- és Várprogram?2018-10-12A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében 39 vár és kastély megújítását jelentették be tavaly, a projektek gazdasági és multiplikatív hatásairól tart előadást Virág Zsolt
Megújul a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély2018-10-04Megújul az egykori istállóépület és környezete, antik bútorokat és a Károlyi családhoz köthető műtárgyakat szereznek be a másfél milliárd forintból megújuló fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban, ahol szerdán tartották a rekonstrukció projektnyitó rendezvényét.
Koncertek októberben a fertődi kastélyban2018-09-26Eszterháza Meets Jazz néven október 13. és 26. között három előadásból álló koncertsorozatot tartanak a fertődi Esterházy-kastély Marionettszínházában.
Elkezdték felújítani a Rákóczi-kastélyt2018-09-26Megkezdődött II. Rákóczi Ferenc szülőhelyének felújítása, a szlovákiai Borsiban található kastély munkálatainak első üteme a magyar kormány 805 millió forintos támogatásával valósul meg.
Erzsébet Magyarország királynéja címmel nyílik kiállítás az észak-olaszországi Monza királyi kastélyban október elsején.2018-09-26A szervezők tájékoztatása szerint a kiállítás a milánói magyar főkonzulátus, a Gödöllői Királyi Kastély, valamint a monzai királyi kastély múzeumainak együttműködésével valósult meg.
Furcsán magabiztosak Lázárék kastélyának új tulajdonosai2018-09-24Hivatalos úton nem lehet kideríteni, ki vásárolta meg a Lázár Jánosék vadászkastélyát tulajdonló cég közel felét, az új tulajdonosok ugyanis nem szerepelnek a részvénykönyvben – derítette ki a 24.hu
Megnyitották Borsodi Zsuzsa keramikusművész kiállítását Nagycenken2018-09-22Borsodi Zsuzsa tűzben égetett és lelket hordozó kerámiáit a Széchenyi-kastélyban nézhetjük meg.
Megtartották a VII. Festetics Trófeaszemlét Keszthelyen2018-09-18Szombaton a Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumának udvarán hetedik alkalommal rendezték meg a Festetics Trófeaszemlét.
Ősbemutatót is kínál a Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál2018-09-16Ősbemutató, kiállítás és koncertek színesítik az idén húszéves Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál programját október 5. és 14. között a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Kastély New York közepén2018-09-16A helyzet az, hogy a New York-i ingatlanárak mellett már egy lakás megvétele is komoly kiadást jelent, pláne a Central Park környékén. Ahol most egyenesen egy egész kastélyt árulnak. Igen, New York közepén.
Taki bácsi és Alma megnézik Tiborcz kastélyát2018-09-14Amikor 1990-ben leforgatták a Szomszédok 74. részét, akkor még nem tudhatta senki, hogy két és fél évtizeddel később Orbán Viktor veje, Tiborcz István teszi majd rá a kezét arra a kastélyra, amelyhez ellátogat Taki bácsi és unokája, Alma.
Kiállítások várják az érdeklődőket a győri Bezerédj-kastélyban2018-09-12Színek és formák a művészetben címmel nyílt csoportos képzőművészeti kiállítás a Bezerédj-kastélyban, kedd délután. A tárlatot Pápai Emese művészettörténész, főmúzeológus nyitotta meg.
Bőséges szaporulat a Festetics-kastély madárparkjában2018-09-10A Festetics családnak, akár más nagy múltú főúri családnak kastélyparkjából nem hiányozhattak az ott sétáló pávák sem, de igen fontos volt a fácános kert is. A pávák mellett más egzotikus madarak is éltek a kastély körül. Ezt a hagyományt élesztette újra a kastély vezetősége.
Vadásznapot rendeznek Gödöllőn2018-09-08Agárfuttatás, lovasíjászat, múzeumpedagógiai foglalkozás és vadászkutya-bemutató is várja az érdeklődőket a Gödöllői Vadásznapon szeptember 16-án a Gödöllői Királyi Kastélyban.
4,5 milliárdból újítják fel a turai kastélyt Tiborcz Istvánék2018-09-04Az 1886-ban az Ybl Miklós nevével fémjelzett építésziroda tervei alapján épült, az elmúlt évtizedekben teljesen leromlott, életveszélyessé vált turai Schossberger-kastély közel 4,5 milliárd forintból újul meg 2019 első negyedévére a BDPST Zrt. beruházásában.
Legendás kastély a Bakony rejtelmes erdeiben: jártál már a Thury-várban?2018-09-03A Veszprém megyei Várpalota központjában magasodik a település egyik fő nevezetessége, a palotai vár, amit Thury- és Újlaky-várként is emlegetnek. A nemrégiben felújított, páratlan szépségű létesítmény megér egy kirándulást, nem beszélve a Bakony csodás környékéről.
Hátborzongató rejtély: továbbra sem tudják, hogy került három fej nélküli csontváz az Almásy-kastély padlója alá2018-08-29A csontvázakat még 2013-ban találták a gyulai kastély felújítása során. Azóta elkészült az antropológiai vizsgálatuk is, de az csak tovább bonyolította az évszázados rejtélyt.
Háború és béke az Esterházy-kastélyban?2018-08-28Szeptember 5-én kezdődik és 16-ig tart a tavalyi évben nagy sikerrel elindított HERBSTGOLD elnevezésű őszi fesztivál a kismartoni Esterházy-kastélyban.
3 nap alatt 5 koncert Fertődön2018-08-28Tizenegyedik alkalommal rendezik meg szeptember 21. és 23. között a Haydn-vonósnégyes Fesztivált a fertődi Esterházy-kastélyban, ahol három nap alatt öt koncertet tartanak
Megmenekült a fóti gyermekváros2018-08-27A portásfülke faliújságjára kitűzött A4-es lapon hirdette ki a fóti Károlyi István Gyermekközpont megbízott intézményvezetője, hogy 2019 nyaráig „nem várható változás” a gyermekváros "feladatellátásában".
Köddé váltak Lázár Jánosék kastélyának tulajdonosai2018-08-24Új, a nyilvánosság elől rejtőzködő tulajdonosai vannak annak a részvénytársaságnak, amely azt a fényűző vadászkastélyt birtokolja, amelyet Lázár János és családja földjei vesznek körbe
Egy budapesti panellakás áráért már kastélyt vehet Erdélyben2018-08-21Bárki kastélytulajdonossá válhat Erdélyben, már amennyiben legalább egy panellakásra való félretett pénzzel rendelkezik.
Idén is megrendezik a Kastély Zenei Napokat Gyulán2018-08-20Négy koncertet kínál a Kastély Zenei Napok elnevezésű rendezvény, amelynek a gyulai Almásy-kastély parkja ad otthont augusztus 24-én és 25-én.
Ennél megrázóbb és különösebb hirdetés idén már nem lesz: eladó egy “szétlopott” kastély maradványa!2018-08-1432,9 millió forintot kell annak fizetnie, aki megmentené a teljes enyészettől az egykori Simay-Holczer-kastélyt. Bár szinte alig maradt valami a műemlékből . . .
Európa nyolc lenyűgöző vára és kastélya2018-08-11Hivatalos királyi rezidencia, egy több ezer hektáros nyári birtok, a legnagyobb középkori gótikus épület és Disneyland ihletője is helyet kapott azon a listán, ami megpróbálja összeválogatni kontinensünk legszebb várait és kastélyait.
Tiltott kastélyok – Marosvécsi Kemények2018-08-09Filmsorozat az erdélyi történelmi családok jóvátételi harcairól.
Magyarország gyönyörű kastélyai2018-08-05Annyi gyönyörű kastélyt találhatunk az országban, hogy úgy éreztük, erre nem volt elegendő egyetlen gyűjtemény, ezért most még több festői helyszínen épült romantikus rezidenciát hoztunk.
Sosem találja ki, ki újítja fel a zsámbéki Zichy-kastélyt!2018-08-02Na jó, talán annyira mégsem nehéz kitalálni. Segítségként: M-mel kezdődik, és észároslőrinccel végződik.
Másfél milliárd forint uniós pénzt költenek a füzérradványi Károlyi-kastélyra2018-07-30Újabb pályázatnál hirdetett eredményt a Nemzeti Kastély- és Várprogramban (NKVP) a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. – ezúttal a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei füzérradványi Károlyi-kastély turisztikai célú fejlesztéséről volt szó.
Szétlopták az egervári kastélyfelújítást, vádat emeltek ellenük2018-07-24A Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt három zalai vállalkozás ügyvezetőjével szemben, mert a három férfi az egervári Nádasdy–Széchenyi-várkastély felújítására kiírt pályázati támogatás elszámolása kapcsán több tízmillió forint vagyoni hátrányt okozott
A vadregényes Kelet-Mecsek egyik völgyében, búvik meg ez az apró falu, amelybe még betonos út sem vezet, de mégis van egy kastélya és egy arborétuma.2018-07-22Márpedig a Kelet-Mecsek több mint szép: az erdők elég vadak, a hegyek elég magasak ahhoz, hogy érezzük a természet erejét és nagyságát, de a táj mégis az emberi mértéken belül marad. Fogalmazhatunk úgy, a Kelet-Mecsek egyféle humanista vadon.
Pesti út, több mint 100 éve2018-07-19Bizony, a Pesti út, az 1910-es évekből, mégpedig a Podmaniczky kastély. Építtetője báró Bujanovszky Elek tábornok volt, Podmaniczky Erzsébet férje.
Nem adta fel Miklósvár grófja2018-07-16Nem igazán érthető, hogy a magánkézben lévő műemlékek miért nem kapnak támogatást európai uniós pénzekből, hiszen magánszemélyeknek különösen nehéz fenntartani egy műemlék épületet, hát még felújítani – mondta lapunknak Kálnoky Tibor gróf.
Klasszikus és crossover produkciók a Barokk Randevú zenei fesztiválon2018-07-14Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Beethovennel Martonvásáron2018-07-11A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar idén lesz 60 éve, hogy Beethoven-sorozatával megörvendezteti a közönséget Martonvásáron, a Brunszvik-kastély parkjában.
A nő, aki a börtönt választotta eszméinek feladása helyett: Teleki Blanka2018-07-08Grófnőként megtehette volna, hogy kastélyában üldögél és teapartikat ad, de ő ennél többre vágyott: a női nem elismertetésére. Így hát belevágott egy kalandos életbe, elvesztette vagyonát és szabadságát, de az álmait és az elveit soha.
Titkos naplót írt egy francia kastély padlólapjain2018-07-07Egy alpesi francia falu kastélyának padlódeszkáira írta titkos naplóját egy 19. századi ács. Az őszinte feljegyzésekből kirajzolódik az egykori falusiak élete.
Megújul a sümegi Püspöki Palota2018-07-06Megújul a sümegi Püspöki Palota. A jövő nyáron befejeződő beruházás keretében kiállító- és külső tereket újítanak fel, valamint rendezvények befogadására is alkalmassá teszik a kastélyt.
Ausztria meseszép kastélyai2018-07-03Közép-Európa legnagyobb várkastélya, 2600 helyiséggel rendelkező épületegyüttes, egy világörökségi helyszín, vagy egy festői vízi kastély? Vajon melyik lehet Ausztria legszebb vára, vagy kastélya?
Básti Juli nagyot álmodott2018-07-02Néhány hét, és kezdőnek a XIX. Keszthelyi Nyári Játékok a Festetics-kastély parkjában, ahol a Centrál Színház művészei, Molnár Ferenc Delila című vígjátékával várják a nézőket július 27-től.
A pillanat, amikor Angelica grófnő álma teljesült2018-07-01Az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok alkalmából egy különleges, „∞” végtelen formájú fapad készült a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély 40 hektáros parkjába. A pad alakját Károlyi Angelica grófnő álmodta meg,
5 eldugott hazai vár, amit legalább egyszer látnod kell2018-06-29Rejtett kincsre bukkanni nemcsak örömteli, hanem hihetetlenül izgalmas is, hazánk pedig számos várat, kastélyt és várromot tartogat a felfedezni vágyóknak. Bárhol járunk is az országban, biztosak lehetünk benne, hogy kis távolságon belül találhatunk olyan látnivalót, ami a régmúlt emlékét őrzi.
1,5 milliárd forint uniós pénzből újítják fel a tatai kastélyt2018-06-22Uniós forrásból közel 1,6 milliárd forintot fordítanak a tatai Esterházy-kastélyegyüttes felújítására, a munkát három cég nyerte el: a Laterex Építő Zrt., a Primofor Kft. és a B&G Építő Kft. – derül ki az eredményhirdetésből.
Szedd magad Fertődön! Levendulaszüret Eszterházán2018-06-18Június 19-én (kedd) megkezdődik a levendula aratása Eszterházán. Délelőtt 10 és este 6 óra között a levendula kedvelői birtokba vehetik a fertődi Esterházy-kastély levendulakertjét.
Szellem ijesztett a fiatalokra egy kísértetjárta kastélyban2018-06-15Szellemeket keresett egy fiatalokból álló csapat a devoni Berry Pomeroy kastélynál, ahol a legenda szerint egy testvérpár kioltotta életét. Úgy tűnik, hogy találtak is.
Csodás rózsaünnep Fertődön2018-06-14Kilencezer rózsa virágzik egy időben a fertődi Esterházy-kastély kertjében. A színpompás kavalkádot ünneplik szombaton többek között gyermekprogramokkal és furulyakoncerttel.
Félelmetes kísértetkastélyok2018-06-12Írd fel a bakancslistádra ezt a hét ódon kastélyt, ha vonzanak a szellemhistóriák! A több évszázaddal ezelőtt épített kastélyokat rengeteg turista keresi fel évről évre, ám a látogatók különféle okok miatt érdeklődhetnek az ódon épületek iránt.
Megbántott zöld asszony kísért a skót kastélyban2018-06-08Legendákat keletkeztető évszázados átok sújtja a skóciai Fyvie kastély ódon falait. A kastély egykori birtokosa, Alexander Seton úgy döntött, hogy mivel nem tudta fiúgyermekkel megajándékozni, megszabadul a feleségétől.
Megújul a gyulai Almásy-kastély cselédszárnya2018-06-06A gyulai Almásy-kastély 2018. június 6-án. A kastélyfelújítás következő ütemében a cselédszárny újul meg - hangzott el az ezen a napon tartott sajtótájékoztatón.
Különleges koronázási hétvégével és múltidéző programokkal várják a közönséget szombaton és vasárnap a Gödöllői Királyi Kastélyban.2018-06-05Ferenc József és Erzsébet királyné 1867. június 8-i koronázásáról emlékeznek meg a hétvégén Gödöllőn, ahol hagyományőrzők idézik fel a koronázás különböző jeleneteit
Nem sokra ment Edelény a kastélyfelújítással2018-06-04Nincsen turisztikai értéke az Edelényi kastélynak, pedig a felújításra nyert uniós pályázat részeként több attrakciót is meg kellett volna valósítani a Borsod megyei városban.
Kastélytervezési megbízás cserébe a kilőtt fogért2018-06-01Pusztuló műemléki védettségű kastélyaink közé tartozik Kégl György csalapusztai neoreneszánsz hajléka is. Még jó évtizede kaszinót, fürdőt és mindenfélét ígért az új, svájci tulajdonos, de azóta sem történt semmi, bár legalább a tetőt megcsináltatta.
Luxusesküvők a közpénzből felújított kastélyban, amit Schmitt Pál lánya vezet2018-05-311,15 milliárd forint közpénzt költöttek a budai Klebelsberg Kastély újjáépítésére azzal, hogy oktatási és kulturális központként fog működni. A pazar kastélyban végül jól menő szállodát üzemeltet egy magáncég, Klebelsberg emlékháza pedig akkor látogatható, ha éppen nincs esküvő.
3 milliárdból újították fel az edelényi kastélyt, most vizesedik, rozsdásodik2018-05-28Így négy év után ismét esedékessé vált az edelényi barokk kastély külső felújítása. A falak nedvesek és penészednek, a vakolat hullik, a vaskaput eszi a rozsda.
Orbán Viktor az "új kordivatokkal" riogatta a cserkészeket2018-05-27A kormány és a Magyar Cserkészszövetség közös értékalapon áll – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a Pest megyei Nagykovácsiban, az országos cserkésznap nyitóeseményén, a felújított Teleki-Tisza-kastély ünnepélyes átadóján.
Ez a kormány egyik befuccsolt terve2018-05-24Tündérkertet álmodott a kormány a fertődi kastélyból, de szinte semmi sem sikerült a tervekből, sőt most az Esterházy-kincstárat is elveszítheti az állam.
Ahol a gőgös labanc tábornok is lakott - Siegbert Heister gróf vélhetően hadvezéri érdemeiért kapta a lovasberényi Cziráky-kastélyt2018-05-23Lovasberény kastélya tovább pusztul, igaz legalább a tetejét már nem hordja el a szél. A szebb napokat is látott épületben gépállomás volt 1950-től és raktárak. Az arányos klasszicista stílusú homlokzat előtt két évszázados hársfa idézi fel az épület régi dicsőségét.
Megnyílnak az erdélyi kastélyok2018-05-22Visszahelyeznék az emberek „mentális térképére” az erdélyi kastélyokat, kastélykerteket azzal a rendezvénysorozattal, amelynek részeként hat helyszínen szerveznek családi napot, pikniket a nagyközönségnek – számolt be a kolozsvári Krónika című napilap.
Shaquille O'Neal 28 millió dollárért eladná a brutális floridai kastélyát2018-05-21A 2880 négyzetméteres palotában 12 hálószoba és 13 fürdő található, és természetesen minden részletet a 2,16 méter magas kosarasra optimalizáltak.
Az egyik legszebb, leggazdagabb magyar falu, ahol alig 600-an élnek: kastély, arborétum és termálfürdő is van2018-05-18Szeleste az ország nyugati csücskében, Vas megye egy festői szépségű vidékén terül el a Kőszegi-hegység előterében. A korábban csak egyetlen utcácskás falu Alsó- és Felsőszeleste egyesüléséből jött létre, ám továbbra is apró maradt.
A kastély, ahol kétszáz éve megállt az idő2018-05-14A keszthelyi Festetics-kastélyban sétálva még azon sem lepődnénk meg, ha egy gróffal találkoznánk a folyosón.
A 7 legszebb magyar kastély2018-05-13A legmutatósabb hazai kastélyok ideális úti célok egy-egy kellemes tavaszi kiránduláshoz. Ráadásul a legtöbbjük közelében remek termálfürdőt is találni. Lássuk, merre induljunk!
Eladja az állam a balatongyöröki Kastély Hotelt2018-05-10A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő árverései között bukkant rá a balatongyöröki Kastély Hotelre, amely korábban kormányüdülőként funkcionált. A több mint 14 ezer négyzetméteres területen található egy 48 szobás főépület, egy olajtároló és 20 darab, blokkokban elhelyezett faház.
Győri festők a kastélyban2018-05-07A sikeres Ferenczy Béni-kiállítás után újra különleges gyűjteményt mutatnak be a kápolnásnyéki Halász-kastélyban. Ezúttal két győri festő, Cziráki Lajos és Tóvári Tóth István képeit csodálhatják meg a látogatók.
A legszebb kastélyszállók Magyarországon 20 ezer forint alatt2018-05-04A városi nyüzsgés után jólesik a falusi nyugalom, mely rövid idő alatt rengeteg energiával tölt fel. Ha pedig nemcsak csendet és békességet keresel, de pihenés közben sem szeretnél lemondani a kényelemről, akkor érdemes a vidéki kastélyszállók közt szétnézni.
Győri festőművészek alkotásaiból nyílik kiállítás a kápolnásnyéki kastélyban2018-05-03Művészetközelben - A festészet győri mesterei címmel nyílik kiállítás szombaton a kápolnásnyéki Halász-kastélyban: Cziráki Lajos (1917-2003) és Tóvári Tóth István (1909-2004) életművéből válogattak képeket - közölték a szervezők az MTI-vel.
Pereskedés indult a szaúdi olajmilliárdos magyar ingatlanvagyonáért2018-05-02Ghaith Pharaon életét is sok rejtély övezte, de úgy tűnik, halálával sem tisztul a kép: több kastélyt, szállót, budai villát is magában foglaló magyarországi vagyontárgyai, úgy tűnik, eljárás alá kerültek.
Gyönyörű kastélykertekkel nyert az év tájépítésze2018-04-27A budapesti Katona József Színházban adták át tegnap a tájépítészszakma egyik legfontosabb elismerését, az Év tájépítésze díjat Szabó Gábornak, a Tér-Team vezetőjének. A rangos címet három történelmi kert – a dégi és a keszthelyi Festetics-kastély parkja, valamint a pesti Múzeumkert – rekonstrukciójával nyerte el.
Visszakerültek az Almásy-kastélyba a családi műkincsek2018-04-25Visszakerült több, egykor a család birtokában lévő festmény és litográfia a gyulai Almásy-kastélyba, az ebből nyílt tárlatot Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg szerdán.
Kortárs művészek bemutatóhelye lesz a gyulai Almásy-kastély Török tornya2018-04-24Új funkciót találtak a gyulai Almásy-kastély Török tornyának, az eddig csak alkalmanként látogatható torony kortárs képzőművészeti tárlatoknak biztosít helyet a jövőben időszaki jelleggel.
Az arisztokrácia terítési szokásait mutatják be a Gödöllői Királyi Kastély legújabb kiállításán2018-04-23Míves porcelántárgyakkal korhűen megterített asztalokat láthat a közönség azon a kiállításon, amely az európai arisztokrácia terítési szokásait mutatja be a Gödöllői Királyi Kastélyban, Terítéken a "fehér arany" - Kastélyok, paloták, porcelánok címmel.
Díjeső a kismartoni kastélyban2018-04-20Félezernél is több pályázatot küldtek be a 8-15 évesek az első országos ESTÖRI-JUNIOR-ra, az Esterházy család történetének, a korszak kultúrájának és életmódjának önálló kutatással történő megismerését célzó ESTÖRI verseny "utánpótlásképzőjére".
Továbbra is bérbeadásra vár a Klebelsberg-kastély2018-04-18redménytelenül zárult a Klebelsberg-kastély bérbeadásáról kiírt pályázat, így a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő újra kiírta azt. Klebelsberg Kunó egykori nyári rezidenciáját 2017 nyarára újította fel az állam 740 millió forintért.
Történeti kertek, kastélyparkok napja először Magyarországon2018-04-16Idén először, a Miniszterelnökség szervezésében megvalósuló Kulturális Örökség Európai Éve 2018 keretében Magyarország is csatlakozik a Randevú a kertben „Rendez-vous aux jardins” európai szintű több napos rendezvényhez a Történeti kertek, kastélyparkok napjával.
Megújul a szedresi speciális gyermekotthon2018-04-12Hamarosan befejeződik a Bezerédj Kastélyterápia Alapítvány alkohol- és drogfüggő fiatalokat gondozó speciális gyermekotthonának felújítása a Tolna megyei Szedresen
Megújul a szabadkígyósi Wenckheim-kastély2018-04-06Több mint kétmilliárd forintból újul meg a szabadkígyósi Wenckheim-kastély, a közbeszerzést e héten kiírták, a kivitelezési munkák várhatóan augusztusban kezdődnek
Felújítják a nádasdladányi Nádasdy-kastélyt2018-04-04Megkezdődik a nádasdladányi Nádasdy-kastély belsejének és parkjának felújítása, az 1,712 milliárd forintos beruházás várhatóan 2020-ra lesz kész - mondta a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos
A dégi Festetics-kastély 2,7 milliárd forintból újul meg2018-04-04A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében születik újjá a dégi Festetics-kastély: a projektre 1,5 milliárd forintnyi uniós és a kormány által biztosított további 1,228 milliárd forint hazai forrást fordítanak
Meseszép kastélyok Magyarországon2018-03-31Szubjektív lista a csodás kastélyokról, amelyeket mindenkinek látnia kellene.
Magyar tudósok a világ minden tájáról Fehérvárcsurgón2018-03-30Magyar tudományos gondolatok, találmányok, műszaki fejlesztések felkarolásáról tanácskoztak magyarországi és külföldön dolgozó magyar tudósok március 27. és 29 között a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban
Megkezdődött a tatai Esterházy-kastély felújítása2018-03-29Megkezdődött a tatai Esterházy-kastély főépületének felújítása 2,3 milliárd forintos beruházással - jelentette be a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos csütörtökön a kastély udvarán.
Felújítaná a kormány a kenderesi Horthy-kastélyt2018-03-28Lázár Jánost kampánykörútján ezúttal Fazekas Sándor kísérte el, a hódmezővásárhelyi tanyavilágban egy régi kúriát látogattak meg, ahol a földművelésügyi miniszter Horthy Miklós nyergét és lovaglópálcáját tekinthette meg.
Megkezdődött a bajnai Sándor-Metternich-kastély felújítása2018-03-28Megkezdődött a bajnai Sándor-Metternich-kastély és a körülötte lévő park felújítása 1,7 milliárd forintos beruházással - jelentette be a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos.
Megújul a füzéri vár és a füzérradványi Károlyi-kastély2018-03-27Összesen 4,5 milliárd forintos kastély- és várfejlesztési program indul a füzéri várban és a füzérradványi Károlyi-kastélyban a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében
Tovább szépül a kamalduli remeteség2018-03-26A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében belül hétfőn elkezdődött az oroszlány–majkpusztai Esterházy-kastély és kamalduli remeteség turisztikai célú fejlesztésének második üteme.
A szocializmusban eltűnt, most pótolták – nagy értékű falikárpittal gazdagodott a keszthelyi Helikon Kastély2018-03-22Ünnepélyes keretek között adta át Latorcai Csaba a keszthelyi Helikon Kastélyban azt a nagy értékű falikárpitot, amelyhez a Magyar Állam árverés útján jutott.
Nem állt le hazánk legszomorúbb mutyija - folytatódik a pszichiátriai betegek kiköltöztetése2018-03-19Hiába a lakossági ellenállás, a szakma tiltakozása, a politikai bukta, tovább erőltetik a kitagolást, azaz a pszichiátriai betegek kiköltöztetését az otthonukként szolgáló kastélyokból, kúriákból.
Török kori holttestek rejtélyére is fény derül Gyulán2018-03-10Rendhagyó tárlatvezetés a Gyulai Várban és az Almásy-kastélyban, boszorkányperek mai szemmel, közvetlen találkozás Erkel Ferenccel, a Himnusz zeneszerzőjének szülőházában: néhány program a Mozaik Múzeumtúra Roadshow 2018 első állomásáról.
A vér szerinti örökösök javára döntött a törvényszék a gyergyószárhegyi Lázár-kastély felosztási perében2018-03-09A vér szerinti örökösök javára döntött jogerős ítéletében a Maros megyei törvényszék abban a perben, amelyet a Lázár-kastély legnagyobb tulajdonrésszel rendelkező dévai Szent Ferenc Alapítvány indított a többi örökös ellen az örökség felosztása ügyében.
Mégis elköltözik két iskola a fóti gyermekváros bezárása miatt2018-03-05Korábban arról volt szó, nem érinti őket a kastély felújítása, de úgy tűnik, változott a helyzet.
A Klebelsberg-kastélytól is megszabadulna a Nemzeti Vagyonkezelő2018-03-03Klebelsberg Kunó egykori nyári rezidenciáját 2017 nyarára újította fel az állam súlyos százmilliókért – a műemlék ingatlant akár tíz évre is birtokba veheti az, akit az MNV Zrt. nyertessé nyilvánít a március 8-án záródó pályázaton.
Rozsdakertből rózsakert2018-03-01A történelem viharai jócskán megtépázták a pompás kastélyparkokat. Elképesztő, hogy hazánk több ezer történeti kertjéből csupán néhány tucat élvez műemléki védettséget.
Vevőre vár a Rubens által megörökített belga kastély2018-02-26Ez az igazi festői környezet. És csak 30 millió forintba kerül – a fenntartása évente. A 17. századi flamand barokk festészet sztárja, Peter Paul Rubens élete utolsó öt évét egy Brüsszeltől fél órányira fekvő kastélyban töltötte, melyet számos képen meg is örökített
Az év európai múzeuma díjra jelölték a Gyulai Almásy-kastélyt és a Sziklakórházat.2018-02-23Két magyarországi múzeum, a gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont és a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum is bekerült Az év európai múzeuma 2018 díj 40 jelöltje közé.
Klasszicista kincsek hét réteg festék mögött2018-02-22A jánoshidai templom titkát a hetvenes években felfedték, most a kastély lepte meg a restaurátorokat.
Vonós varázs a Gödöllői Kastélyban2018-02-20Tavasszal a már jól ismert családi programok mellett idén is nívós koncertek, fesztiválok és színházi előadások várják az érdeklődőket.
Picasso műveiből nyílik kiállítás a pápai Esterházy-kastélyban márciusban2018-02-20Pablo Picasso műveiből nyílik kiállítás a pápai Esterházy-kastélyban. A márciusban nyíló tárlat látogatói több mint száz grafikát, valamint könyvillusztrációt láthatnak.
Titkos alagútnál áll a kastély2018-02-17Több hónapja hirdetik a lakáspiacon Budapest egyetlen olyan kastélyát, amit jelenleg is otthonának használ egy fővárosi család. Megvásárlásához az ötös lottó aktuális főnyereménye is jócskán kevés lenne.
Szerelmi motívumokat őriznek a fertődi Esterházy kastély freskói2018-02-15A fertődi Esrházy kastély legimpozánsabb termének freskói egy igaz szerelem történetét mesélik el.
Teljesen felújítják II. Rákóczi Ferenc szülőházát Borsiban2018-02-14A magyar kormány támogatásából két ütemben, összesen mintegy 1,6 milliárd forintból teljesen megújul II. Rákóczi Ferenc szülőháza, a ma Szlovákiában található borsi kastély
Windsori kastély2018-02-13Ha van épület a világon, ami jelenleg még a Buckingham-palotánál is népszerűbb, akkor az a windsori kastély, ahol köztudott, hogy Harry herceg és menyasszonya, Meghan Markle május közepén kimondja majd a boldogító igent.
Ez itt egy titokzatos luxuskastély, ami nem köthető Lázár Jánoshoz, de Lázár családjának földjeivel van körülvéve2018-02-11Nagyréti Vendégháznak hívják azt az impozáns vadászkastélyt, amelyet a közelmúltban építettek a Hódmezővásárhelyhez tartozó batidai tanyavilág szélén, írja a Magyar Narancs.
Fillérekért bérelhet kastélyt az Orbán-kormány legújabb kegyeltje, és aztán még kap néhány százmilliós kedvezményt2018-02-09A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő a kiírásban eltitkolta, de a felsőpetényi Almásy-kastély üzemeltetési jogát nyerte el Barna Zsolt, az OTP Alapkezelő vezetője – derül ki a Célpont riportjából.
Loire-menti hangulat az Edelényi Kastélyszigeten2018-02-06Az edelényi L’Huillier–Coburg-kastély Magyarország hetedik legnagyobb kastélya, a magyarországi kora barokk építészet kiemelkedő emléke. Építtetője báró L'Huillier Ferenc János, valószínűsíthető, hogy 1715 és 1730 között épült.
Az első borbírálat Fertődön - Cabernet Sauvignon lett Eszterháza bora2018-02-01A fertődi Esterházy-kastély Tiszttartói házában szerdán az Eszterháza borát kiválasztó rendezvényen a Sopron-Fertőmenti Hegyközség tizenegy borászata mérettette meg borait.
Csodálatos: így fest most az elhagyatott kastély - fotók2018-01-29Franciaország – Több mint 7400 ember fogott össze a világ minden tájáról, hogy megvegyenek egy rég elfeledett francia kastélyt, amit lassan elfoglal a természet.
Zseniális földrajzi teszt: felismeritek a magyarországi kastélyokat?2018-01-28Mennyire ismeritek Magyarország kastélyait? Felismeritek őket egyetlen fotó alapján? Itt találjátok a tesztet, ami a kirándulni vágyóknak ötletadó is lehet. Melyik kastélyban jártatok már?
Vonzza a bulizó fiatalokat a balatoni szellemkastély2018-01-23Rémes állapotban van az egykor szebb napokat is látott balatoni kastély. A területet birtokba vette a növényzet, az épület annyira romos, hogy életveszélyes megközelíteni.
A magyar kultúra napján a hatvani Grassalkovich-kastélyban a Misztrál együttes megzenésített versekkel várja a líra szerelmeseit.2018-01-22Az 1997-ben alakult Misztrál együttes a magyarországi zenei élet egyik népszerű formációja. Repertoárjukon magyar és külföldi költők versei, valamint népdal feldolgozások szerepelnek.
Háztetőkön ugrált, ma kastélyokat épít az alezredes2018-01-21Valóságos műremekeket készít egy korábbi pécsi alezredes. Szűcs Pál, miután harminchat évet lehúzott a rendőrségnél, úgy döntött, makettek építésével foglalkozik, és alkotóelemükként gyufaszálakat használ fel.
Január végén indul a koncertszezon a kismartoni Esterházy-kastélyban2018-01-20Jövő szombaton Haydn Az évszakok című oratóriumával indul a koncertszezon a kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastélyban. A classic.Esterhazy idei sorozatában 14 komolyzenei koncert és három gyermekdarab szerepel
Százötvenezren látogatták meg alig két év alatt a gyulai Almásy-kastélyt2018-01-18A gyulai Almásy-kastély százötvenezredik látogatóját köszöntötték csütörtökön. A felújított műemléket kevesebb mint két év alatt látogatták meg ennyien.
Világörökségi központot alakítanak ki a Széchenyi-kastélyban2018-01-14A Fertő-táj önálló turisztikai attrakcióvá válását segítő fejlesztések valósulnak meg jövő nyár közepéig 406 millió forint európai uniós támogatásból a világörökségi terület hat helyszínén.
Kivágták Beethoven fáját Martonvásáron - Ebben is a Fidesz keze lehet?2018-01-12250 éves martonvásári csertölgy, amely már akkor is állt, amikor a zeneszerző 1806-ban ott fejezte be az Appassionatát, és a Brunszvik család kastélyának parkjában élt.
A Nádasdy-kastély minden kövét a szerelem járja át: még a pápa is áldását adta2018-01-11A férj haláláig őrizte korán elhunyt, imádott felesége emlékét. A gazdag, kis település római katolikus temploma mellett kiemelkedő szépségű történelmi emléke a Nádasdy-kastély és a hozzá tartozó park.
Kastély eklektikus ruhában2018-01-09Csak a lovát hívták Naplopónak, mert Sigray Antal kastélyt, vízi erőművet, mintagazdaságot épített, és versenyparipákat is tenyésztett Rába melletti birtokán
Itt él a brit uralkodó - II. Erzsébet királynő palotái és kastélyai2018-01-03Egy igazi uralkodó nem csupán egy vagy két kastéllyal rendelkezik. Nincs ezzel másként az angol királynő, II. Erzsébet sem.
0000-00-00