Romjaiból születik újjá a kastély Abaújszántón2021-05-15Még az idén megkezdődik Abaújszántó cekeházi városrészében a Patay-kastély felújításának első szakasza, erre magyar-szlovák együttműködésben 140 millió forintot fordítanak – hangzott el a romos műemlék előtt tartott sajtótájékoztatón május 15-én.
Megkezdődött a Benczúr-kúria rekonstrukciója2021-05-142021. május 14-én rendezték meg a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében a szécsény-benczúrfalvi Benczúr-kúriában kezdődő fejlesztési munkálatok ünnepélyes alapkőletételét.
Pusztuló reneszánsz kastélyok2021-05-13A múlt héten bemutatott megújuló borsi Rákóczi-kastélyon kívül számos reneszánsz kastély várja sorsa jobbra fordulását a Kárpát-medencében. A legtöbb sajnos a végpusztulás szélén.
Kastélyfelügyelőt keresnek Szent Mihály-hegyére2021-05-12Csodaszép helyen van, de vannak kényelmetlenségek is. Bentlakó kastélyfelügyelőt keresnek a Cornwall partjai közelében lévő Szent Mihály-hegy történelmi szigetére. Olyanok jelentkezését várják, akik legalább heti öt éjszakát eltöltenének a várban, és el tudják látni a karbantartási feladatokat.
Végveszélyben Debrecen egyetlen kastélya2021-05-10Visszanyeri-e még valaha eredeti állapotát a debreceni Vértessy-kastély? Vagy szép lassan az a kevés is eltűnik belőle, ami még megmaradt? Úgy tűnik, jelenleg ez utóbbi a valószínű, ha csak nem történik fordulat az ügyben.
Látogatható a fertődi Esterházy-kastély és a nagycenki Széchényi-mauzóleum2021-05-06Újra fogadnak látogatókat az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. örökséghelyszínei, a fertődi Esterházy-kastély, a nagycenki Széchényi-mauzóleum.
Közép-Európa legnagyobb angolparkját újították fel Dégen2021-05-01Közép-Európa egyik legjelentősebb kertművészeti alkotása Dégen, gyönyörűen felújítva, most is várja a látogatókat. A Nemzeti Kastélyprogram keretén belül restaurálás alatt álló klasszicista kastély parkja egyedülálló élményt nyújt.
Cári palotaként jelenik meg a keszthelyi kastély a Netflix új sorozatában2021-04-27A keszthelyi Festetics-kastély cári palotaként lett fő forgatási helyszíne a Netflix napokban bemutatott új, nagyköltségvetésű sorozatának. A fantasy szériáját szinte teljes egészében Magyarországon készíti a streaming-szolgáltató.
Különleges növények virágoznak a fertődi Esterházy-kastély parkjában2021-04-26A tavaszi rügybontást követően virágba borult a fertődi Esterházy-kastély parkja, amely szabadon és biztonságosan látogatható. Kibontotta leveleit a látványos lomkoronájú szomorú japánakác és a tulipánfa is.
Felújítják a királyi kápolnát és a király sarokszobáját a versailles-i kastélyban2021-04-22Felújítják a királyi kápolnát és a király dolgozószobáját Versailles-ban: a kastélynak az eredeti színeit visszanyert két gyöngyszeme a Bourbon uralkodók fennségességébe, illetve magánéletébe nyújt bepillantást.
Legendás hely, mégis alig ismerjük: Íme a Blenheim kastély titkai 2021-04-19A kastély kevésbé ismert történelme a titkos helyiségeken át egészen a személyzet furcsa szerepéig.
100 éve még luxusban éltek itt a leggazdagabb magyarok: ez lett mára a vidéki kastélyokból2021-04-16Újabb vidéki kastélyok nyomába eredtünk, pusztulásban is megejtően szép palotákat hozunk, amikre talán egyszer még szebb idők is várnak, ugyanis nem egy köztük eladó!
Felújítják a tolcsvai Rákóczi-kastélyt2021-04-14Az encsi székhelyű Polgári Kft. végzi a Rákóczi-kastély felújítását nettó 187,4 millió forintért. Az április 14-i Közbeszerzési Értesítő szerint a Kossuth Lajos utcai kastély földszinti szobáiban, helyiségeiben új kiállítótereket, enteriőröket hoznak létre.
Ettől leesik az álla: ezek Európa leggyönyörűbb kastélyai2021-04-11Monumentális gótikus épület, barokk palota és királyi székhelyek is szerepelnek a legszebb kastélyok sorában.
Ha egy kis pompára vágytok: mesebeli magyar kastélyok2021-04-10Mutatjuk, hova vezessen első utatok, ha szeretnétek visszarepülni az időben.
Tiborcz üzlettársának cége 5 milliárdért újíthatja fel a geszti Tisza-kastélyt2021-04-09Nettó 4,9 milliárd forintos ajánlattal a győri West Hungária Bau (WHB) Építőipari Kft. és a budapesti BUILD IT Mérnökiroda Kft. kettőse nyerte el a geszti Tisza-kastély rekonstrukciójára kiírt közbeszerzést.
27 milliárd forintért megvehető a Keresztapa-filmek ikonikus kastélya2021-04-06A komoly történelemmel bíró Los Angeles-i kastély tulajdonosa csődöt jelentett, így az 1972-es „A keresztapa” című filmmel legendássá váló ingatlan eredeti árához képest 105 millió dollárral olcsóbban eladó.
A herceg, aki újjáélesztette a fertődi Esterházy-kastélyt2021-04-06Százegy éve, 1920. április 6-án hunyt el Esterházy IV. Miklós, aki feleségével, Cziráky Margit grófnővel a XIX. és a XX. század fordulóján újból életre keltette a fertődi Esterházy-kastélyt.
Nem csoda, hogy megihlette Disney-t: Neuschwanstein kastély igazi ékszerdoboza Európának2021-04-02A németországi Neuschwanstein kastély mesekönyvbe illő épület.
15 milliárd forintért árulják az alsópetényi Prónay-kastélyt2021-03-29Közel 50 millió dollárért, vagyis 15 milliárd forintért hirdetik a 2010-ben felújított, alsópetényi Prónay-kastélyt. Korábban 60 millió dollárért is kínálták, ezek szerint akkor nem jártak sikerrel.
Máig sok a rejtély a leghíresebb magyar luxusprostituált meggyilkolása körül2021-03-28A Kiscelli kastély milliomos ura és az általa kitartott Mágnás Elza celebsztorija száz éve valóságos tömeghisztériát váltott ki.
Csipkerózsika kastélya gyönyörű a valóságban: hatalmas hegyek ölelik körbe a Neuschwansteint2021-03-24A Neuschwanstein kastély és a mellette fekvő Füssen gyönyörű kis ékszerdobozai Európának.
Fedezd fel a Dél-Dunántúlt, töltődj élményekkel a Fried Kastélyszállóban2021-03-20A Dél-Dunántúl rendkívül gazdag történelmi emlékekben, változatos természeti adottságokban, és a gasztronómiája is kiemelkedő. Egy rejtett kincse Simontornya, amely Budapestről mindössze 1,5 óra alatt megközelíthető.
Nyitásra kész a gyulai Almásy-kastély Stefánia-szárnya2021-03-20Befejeződött a gyulai Almásy-kastély Stefánia-szárnyának felújítása, jelenleg az épületrész berendezése zajlik; amint a járványhelyzet engedi, meg is nyílik a látogatók előtt
Nézze meg a Wenckheim-kastély grófnőjének fürdőkádját!2021-03-19Elkészült a szabadkígyósi Wenckheim-kastély grófnői fürdőkádjának a rekonstrukciója – írta az Octogon a munkálatokat felügyelő Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. közösségi oldala alapján.
Grófok kastélya, kúria saját kápolnával: el se hinnéd, mi minden eladó Magyarországon - Ingatlanturmix2021-03-19Elképesztő miket talál az ember, ha körbenéz az ingatlanpiaci hirdetések között. A napokban olyan hirdetésekbe botlottunk, melyek nem egészen hétköznapinak mondhatók.
Együtt népszerűsíti a kastélyokat és a várakat az MTÜ és a NÖF2021-03-18Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a kölcsönös marketingtámogatás, a kastélyok, várak minősítési rendszerének közös kidolgozása érdekében.
Nem csak Petőfiék nászágyát őrzi: ilyen gyönyörű a felújított Teleki-kastély2021-03-15Teleki Sándor gróf kastélyában töltötte mézesheteit Petőfi Sándor és Szendrey Júlia, és itt született a magyar irodalom egyik legszebb szerelmes verse.
Nem lett szellemtanya: milliárdokból pofozták ki a közel 300 éves főúri kastélyt Gyulán2021-03-14Március 18-án lesz öt éve, hogy megnyitották a felújított gyulai Almásy-kastélyt, amelynek azóta már több mint 360 ezer látogatója volt.
5+1 mesébe illő francia kastély a csodálatos Loire-völgyből2021-03-13Több, mint száz kastély található a Loire és mellékfolyói, a Cher, az Indre, a Loir és a Vienne mentén.
Karácsony Gergely árulja a főváros kastélyait2021-03-12A főváros tulajdonában álló tokodi, kéthelyi és szőlőskerti kastélyt is megpróbálják idén értékesíteni
5 elhagyatott, de gyönyörű kastély Magyarországon2021-03-08Szívesen jársz-kelsz belföldön és fedezel fel csodaszép helyeket? Akkor számodra ideális célpontok lehetnek Magyarország ódon, gyönyörű kastélyai.
Híres magyar kastélyok kvíze: felismered, melyik épület látható a képen?2021-03-07A szép hazai kastélyok kedvelt úti célok. A kvízben képek alapján kell beazonosítani őket.
Leégett kastélyból lesz Batman háza?2021-03-03Érdekes fordulatot vesz egy 16. században épült angliai kastély sorsa.
Kész horror, mi lett a vidéki luxusból: újabb elherdált kastélyok, amikért fájhat a szívünk2021-03-01Újabb gyöngyszemeket válogattunk, pusztulásban is megejtően szép vidéki kastélyokat hozunk, amikre talán egyszer még szebb idők várnak, ugyanis nem egy köztük eladó!
Ünnepel a híres magyar barokk kastély: musical estet is szerveznek2021-02-27A születésnapi ünnepséget - amennyiben az aktuális szabályozás erre lehetőséget ad - a történelmi-turisztikai helyszín hivatalos megnyitójának évfordulóján, augusztus 15-én tartják.
Feltárták I. Ferenc francia király teniszpályáját2021-02-25A múlt számos emlékét megtalálták a Párizshoz közeli Villers-Cotterets hajdani királyi kastélyában.
Visszakerült a családhoz a Nicsovics-kúria2021-02-21Sokáig állt szinte gazdátlanul, elhanyagolva Csanádalberti határában a Nicsovics-kastély. Az államosításkor elvett ingatlan tavaly nyáron visszakerült az építtető család leszármazottjaihoz.
Évszázadokon át épült a szlovén Robin Hood bevehetetlen erődítménye2021-02-20Szlovénia méltán híres természeti kincseiről és épített örökségéről is. Egészen egyedülálló erődítmény tud azonban megszületni akkor, ha mindez évszázados kitartással párosul. A Postojnától kilenc kilométerre található Predjama Európa egyik legkülönlegesebb kastélya.
Eladó a Schitt’s Creek kastély - drága, de ízléstelen2021-02-19A sorozat pilotjában szereplő hatalmas kastély egy valódi ingatlan, ami most ráadásul eladó, közel 12 millió dollárért. Kivételesen a helyszín nem Kalifornia, hanem Toronto, Kanadában.
Ez lett a főúri luxusból: kísértetek sem járnak ezekben a vidéki kastélyokban2021-02-17Pusztulásban is csodás vidéki kastélyokat hozunk, amikre talán egyszer még szebb idők várnak, ugyanis nem egy köztük eladó!
5 különleges történetű hazai kastély a bakancslistádra2021-02-17Mátyás király minden luxussal felszerelt lakhelye, hazánk legnagyobb angolparkja és egy reneszánsz várkastély is felfedezésre csábít.
Különleges diorámák a keszthelyi Vadászati Múzeumban2021-02-13A Helikon Kastélymúzeum a Nemzeti Kastély- és Várprogram jóvoltából bővíthette vadászati kiállítását. A 2008-ban megnyílt intézmény két új szárnnyal bővül az egykori honvédségi terület irányában.
Újra régi pompájában várja a látogatókat a borsi Rákóczi-várkastély2021-02-12Magyar és szlovák forrásokból felújították a szlovákiai borsi Rákóczi-várkastélyt, II. Rákóczi Ferenc szülőhelyét – közölte a Teleki László Alapítvány. A közlemény szerint jelenleg már a kastély környezetének, valamint a kastélyban helyet kapó turisztikai látványosságok kivitelezése, fejlesztése folyik.
Döntött a francia bíróság: le kell bontani a brit milliomos 21 milliárd forintot érő kastélyát2021-02-0715 év után véget ért a jogi vita: Patrick Diternek le kell bontania a provence-i hegyeken álló 32 ezer négyzetméteres ingatlanját.
Kastélyként áll a város közepén a Központi Zálogház százhúsz éves épülete2021-02-07Az óriást nemsokára a Károli Gáspár Református Egyetem hallgatói töltik meg élettel, ám egyelőre még üresen áll. Fotók a ritkán látható belsőből.
Mintegy 4,3 milliárd forintból fejlesztik a fertődi Esterházy-kastélyt2021-02-05Lerakták a fertődi Esterházy-kastély 4 milliárd 252 millió forintos, részben európai uniós, részben hazai forrásból 2022 őszéig megvalósuló turisztikai célú fejlesztésének alapkövét pénteken.
Tesztutca a schönbrunni kastélynál2021-02-04Mától akár császári kulisszák között is teszteltethetik magukat koronavírus-fertőzésre a bécsiek. A schönbrunni kastélynál nyílt meg ugyanis az osztrák főváros hatodik tesztutcája.
Ablaktárlat nyílik az Almásy-kastély télikertjében2021-02-01A pandémiához alkalmazkodva ablaktárlat formájában mutatják be a gyulai múzeumok ritkán vagy sosem látott műtárgyait az Almásy-kastély télikertjében és az Erkel Ferenc Emlékház bejáratánál
Kivételes emlékezetű épületet adtak át Nagycenken a Széchenyi-kastélynál2021-01-28Átadták a nagycenki Remetekápolnát, amelyet eredeti helyétől nem messze, a Széchenyi-kastélyhoz közelebb építettek újjá egy 300 millió forint értékű, a Fertő táj világörökségi térség több helyszínen megvalósuló fejlesztési csomag részeként.
Történelmi jelentőségű és léptékű fejlesztések előtt áll a nagycenki Széchenyi-kastély2021-01-222021. január 22-én rendezték meg „A nagycenki Széchenyi-kastély turisztikai célú fejlesztése” elnevezésű projekt ünnepélyes alapkőletételét.
A Cseh Köztársaságból nyílik a Pokol bejárata egy különös kastély alatt2021-01-17Az épület a korszak egyik leginkább épen maradt kastélya, található benne egy gótikus kápolna, egy zöld terem tele késő gótikus festményekkel, és a legendák szerint a Pokol bejárata is innen nyílik. Igaz turistacsalogató hely.
Folytatódik a hazai kastélyok és várak rekonstrukciója, több megújult létesítmény is megnyílik 2021-ben.2021-01-17A jelenleg is tartó felújítási munkálatok és az épületekben lévő kiállítások kialakítása mellett idén megkezdődhetnek a történelmi épületek átadásai is a nagyközönség számára.
Eredeti barokk pompájában fog tündökölni Ráckeve büszkesége2021-01-12Fél évszázad után megújul a ráckevei Savoyai-kastély – jelentette be Vereckei Zoltán a település polgármestere, aki arról számolt be, hogy idén még elkészülnek a felújítás tervei.
Kelta lakóházak rejtőztek a kastély kertjében2021-01-10A római kort idéző játszóteret, fűszerkertet építenek a Paks melletti Lussoniumnál, a bölcskei Szent András kastély területén kelta emlékhely épül, és felújították a 19. századi műemlék kápolnáját is egy térségi turisztikai fejlesztés részeként.
DK: Lázárék bekebelezik a Gödöllői Királyi Kastélyt is2021-01-06„Február elsejétől a Szent István Egyetem alapítványi fenntartásban működik tovább”, adta ki a DK közleményét az MTI-OS. És ha mindez nem lenne elég, egy, a fideszesek által áttolt törvény alapján az egyetemet fenntartó alapítvány kisajátítja a Gödöllői Királyi Kastélyt is”
Terv szerint halad a borsi Rákóczi-kastély teljes körű megújítása2020-12-31Elkészült a Toronyiránt elnevezésű telefonos alkalmazás, amely először a dél-erdélyi szórványterület legszebb középkori templomait mutatja be – emelte ki Diószegi László.
Káel Csaba készítheti elő a fertődi Esterházy-kastély felújítását2020-12-30A fertőd-eszterházai Esterházy-kastély és környezete hosszútávú fejlesztéséről, az „ESZTERHÁZA Turisztikai Beruházás” előkészítéséről döntött a kormány, és ehhez csaknem negyedmilliárd forintot is átcsoportosítanak a feladatra, még az idei költségvetésből.
Romos állapotában is méltóságteljes a szép napokat és háborús időket is megélt Kégl-kastély2020-12-27Építtetője, Kégl György mintagazdaságot üzemeltetett, volt országgyűlési képviselő, adománnyal segítette a kórházépítést és a helyi iskola működését is.
Titokzatos elhagyatott kastélyok és villák Budapest szívében2020-12-26Tudtad, hogy a Kincsem-villa még ma is a belváros szívében áll, elhagyatva? És azt, hogy Kodály Zoltán melyik kastélyban töltötte legszívesebben a napjait, amíg tehette? Budapest legérdekesebb és legszebb elhagyatott villáit mutatjuk meg nektek.
Magyarország legnagyobb angolparkja a dégi Festetics-kastély ékessége2020-12-24Az egyik legszebb része a szigeten álló Hollandi ház, amelyben nem véletlenül volt istálló és lakosztály is.
A kastély- és várprogramban eddig három kastély és egy vár felújításával végeztek, de még ezek sem látogathatók2020-12-22Egy évvel meghosszabbította a Nemzeti Kastély- és Várprogramot a kormány, a felújításokra eddig kiírt 25 közbeszerzés közül legalább 13 esetében lehet kapcsolatot találni kormányközeli szereplőkkel.
II. Erzsébet készen áll a karácsonyra: teljes pompában a Windsori-kastély2020-12-19Lassan mindannyiunknál elérkezik a perc, hogy szívmelengető dekorációval díszítsük ki az otthonainkat. Nincs ez másképp a brit uralkodónál sem.
Közel 3,2 milliárdért újítja fel a fertődi Esterházy-kastély egy részét a ZÁÉV és a FÉSZ2020-12-14A fertődi Eszterházy-kastély múzeumi tömbjének belső felújítását az F-Z Esterházy-kastély Konzorcium, vagyis a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. (FÉSZ), valamint a ZÁÉV Zrt. fogja végezni nettó 3,198 milliárd forintért.
Megkapja Lipótmezőt a NER elitiskolája, Lázár viszont nem kap kastélyt2020-12-10A volt pszichiátriai intézet területét kapja meg a Közép-európai Oktatási Alapítvány közpénzből induló tandíjas középiskolája. Egy másik ingatlanról is döntöttek: a gödöllői egyetemé lesz a királyi kastély.
Megújul az egyik csodálatos Esterházy-kastély - videó2020-12-08Ismét régi fényében ragyoghat majd a győri Esterházy-kastély, a műemléképület fejlesztésének célja a meglévő kulturális funkció bővítése, a pinceszinten található közösségi terek felújításával, átalakításával.
Visszakapja régi fényét a csodálatos Benczúr kastély Szécsényben2020-12-03Nagyszabású turisztikai beruházás indul el a Nógrád megyei Szécsényen, már kiválasztották a Nemzeti Vár- és Kastélyprogramban megújuló Benczúr-kúria projektjének kivitelezőjét is.
Kétszáz éve senki nem mer hozzányúlni egy kastély padlásán fekvő bábuhoz2020-11-29A dán legenda szerint ha valaki megmozdítaná, akkor a neki otthont adó, vízen álló kastély is elsüllyedne.
3500 éves sírokat találtak a tiszadobi Andrássy-kastély udvarán2020-11-28A sírokra a vízvezeték új nyomvonalának kialakításakor bukkantak. AJÁNLOM Körülbelül 3000-3500 éves, a bronzkorból származó sírokat tártak fel a Jósa András Múzeum régészei a tiszadobi Andrássy-kastély udvarán – írja az MTI.
Két kastély kap támogatást2020-11-26A gödöllői és a keszthelyi kastély összesen közel 700 millió forint támogatást kapott a kormánytól, a koronavírus-világjárvány negatív hatásainak kompenzálására.
Múltunk, jelen időben: ismét számos vár és kastély születik újjá2020-11-25Kezd beérni a gyümölcse a 2016-ban elindult Nemzeti Kastélyprogramnak és Nemzeti Várprogramnak: decemberre teljesen elkészül a felújított tatai Esterházy-kastély kiállításainak berendezése.
Jócskán megdrágult a fertődi Esterházy-kastély fejlesztése2020-11-20Mintegy 1,442 milliárd forinttal növeli a kormány a fertődi Esterházy-kastély turisztikai fejlesztésére elkülönített uniós támogatás keretösszegét – derült ki a Magyar Közlönyből.
Átfogó stratégiai program az erdélyi kastélyok megsegítésére2020-11-18Kastély Erdélyben címmel indított átfogó stratégiai programot a kolozsvári PONT Csoport még 2015 tavaszán. Az elmúlt öt év alatt egy háromnyelvű honlapot hoztak létre az erdélyi kastélyok és kúriák részletes leírásával . . .
Kiürítették a dobai kastélyban működő pszichiátriai intézetet2020-11-17A Veszprém megyei Dobán október 31-én végleg bezárta kapuit a pszichiátriai intézet, hivatalos nevén a Csolnoky Ferenc Kórház Rendelőintézet Pszichiátriai Rehabilitációs és Szocioterápiás Osztálya.
A vad gróf és a költő: megújult Koltón a Petőfire is emlékező Teleki-kastély2020-11-16Megújult és ismét látogatható a koltói Teleki-kastély, ahol a néhai gróf barátja, Petőfi Sándor is többször megfordult. Amíg magyar él, e kis falu mindig geográfiai nevezetesség lesz
Újabb kastélyfelújítás érkezik 1,2 milliárdért2020-11-15A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély turisztikai célú fejlesztését a bonyhádi Stabil Konstrukt Építőipari és Szolgáltató Kft., valamint a budakalászi Stylos Építőipari Kft. végezheti, nettó 1 milliárd 240 millió forintért.
Lázár János felügyelete alá kerülhet a milliárdokból felújított békési kastély2020-11-12Szakképzési és kulturális célokra hasznosítaná a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt a mezőhegyesi állami tangazdaság, ha a törvényjavaslatot megszavazzák a parlamentben.
Paranormális: kísértetkastély a Balaton partján – sikoltozó falak2020-11-07Paranormális? Az emberek képzeletében élénkek az ódon kastélyokról és a bennük “lakó” kísértetekről alkotott képek, éppen ezért nem meglepő, hogy a titokzatos eseményekkel teli balatonedericsi kastélyt kísértettanyaként emlegetik.
Csaknem 2 milliárdból újul meg a Károlyi-kastély2020-11-05A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram részeként folytatódik a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély turisztikai fejlesztése: az egykori istállóépület megújítására 1,9 milliárd forintot fordítanak.
Szépségverseny Sisi kedvenc kastélyában2020-11-02A Gödöllői Királyi Kastély ad otthont december 12-én a 30. Miss Hungary szépségverseny döntőjének. A rendezvényen meghatározó lesz az évfordulót jelző 30-as: hazánk legrégebbi szépségversenyén 30 hölgy mutatkozik be
Látogatói rekordokat értek el a hazai kastélyok és várak a nyáron2020-10-30Közel ötven százalékkal többen látogatták meg az idén augusztusban a hazai kastélyokat és várakat, mint az előző év hasonló időszakában, nem törte meg a járvány a belföldi turisztikai látogatókedvet a júniusi újranyitás óta
76 milliós állami támogatásból előzik meg a szombathelyi Gothard-kastély további állagromlását2020-10-29A pénzből kijavítják a tetőszerkezetet, az ereszcsatornákat, kicserélik a kör alakú torony bádogburkolatát. A bejárat feletti erkélynél kijavítják a tetőszerkezetet, cserélik a padlózatot és újravakolják az erkély falait.
Az egykor pompás Zichy-kastély ma szomorú látvány: fénykorában az angol lovagvárakra hasonlított2020-10-24Zichy Manó somlószőlősi kastélya mára romos állapotban várja megmentőjét.
Kastély a tó partján2020-10-23Hamarosan a nagyközönség számára is látogatható lesz a Nemzeti kastélyprogram és Nemzeti várprogram keretében immár kívül-belül megújult tatai Esterházy-kastély. Az Öreg-tó partján álló épületet számos koronás fő látogatta, és így megannyi fontos diplomáciai esemény színhelyéül szolgált.
Október hosszú hétvégéjén irány: Tállya!2020-10-20A Tokaji Borlovagrend (Confrérie de Tokaj) elmúlt tíz évében végbement megújulásának egyik fontos bizonyítéka az az éves csúcstalálkozó, melyet idén Tokaji Szüret néven, Tállyán, a Maillot Kastélyban rendeznek meg, tállyai borászatok közreműködésével.
Debreceni cég újíthatja fel az alsózsolcai kastélyt2020-10-19Eredménnyel zárult az alsózsolcai önkormányzat által kiírt közbeszerzés: a Deberép Kft. újíthatja fel a Vay-kastélyt. A debreceni vállalkozás 220,8 millió forint értékben végezheti a munkálatokat.
Örök rejtély marad? A mai napig nem tudja senki, hogyan épült a különleges kastély2020-10-18Egy mérnöki csoda, melynek titkát tervezője magával vitte a sírba.
Teszteld tudásod: melyik híres magyar kastélyt látod a képen?2020-10-17Magyarország telis-tele van gyönyörű kastélyokkal. A kvízben képek alapján kell őket felismerni.
Mit keresett hat tehén a kastélyban? – A parkok és tájképi kertek aranykora2020-10-17Milyen szép tájba épült ez a kastély! – gondoljuk, és talán fel sem merül bennünk, hogy a természetesnek tűnő, festői környezet éppúgy gondos tervezőmunka eredménye, mint az épület.
Újabb tevékenységekkel bővül a Klebelsberg Kastély működése2020-10-16Az intézmény új feladatokkal gazdagodhat, a célok szerint hazai és nemzetközi kutatásokat indítanak, kiállításokat szerveznek, archívumukból online tudásbázist hoznak létre, de az oktatási tevékenységen keresztül a tehetséggondozásban is aktív szerepet vállalhatnak.
Itt tart a bonchidai Bánffy-kastély felújítása2020-10-15A felújítás során a Transylvania Trust Alapítvány 4.3 millió eurót költött a rezidenciára, és becslésük szerint még nagyjából ugyanennyi hiányzik – tudósít a Maszol.ro.
Uniós pénzből megújul a nagycenki Széchenyi-kastély2020-10-12A nagycenki Széchenyi-kastély turisztikai célú fejlesztését a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. és a ZÁÉV Építőipari Zrt. végezheti, nettó 2 milliárd 189 millió forintért.
Újabb, hatalmas fejlesztések lesznek a tiszadobi Andrássy-kastélynál2020-10-09Pénteken helyeztek el időkapszulát a tiszadobi Andrássy-kastélynál, amivel megkezdődött a kastély új állandó kiállításának fejlesztése, amely várhatóan 2021 végén fejeződik be.
Ismét lesz vadászfegyver-kiállítás a kápolnásnyéki Halász-kastélyban2020-10-07A tavaly megkezdett, nagy sikert hozó Vadászfegyverek / Fegyvervadászok című rendezvénysorozat idén is folytatódik a kápolnásnyéki Halász-kastélyban: a sorozat nevét is viselő kiállítás idén a Magyar Nemzeti Múzeummal együttműködésben valósul meg.
A mesebeli tiszadobi Andrássy-kastély – mintha a Loire-völgyben járnál2020-10-04A szájhagyomány úgy tartja, hogy a tiszadobi Andrássy-kastély Erzsébet magyar királyné tiszteletére, a francia Loire folyó mentén épült középkori lovagi várkastélyok mintájára készült 1880-ban.
Lázár János kormánybiztos lett, rögtön kétszeresen is2020-10-01Az egyik kormánybiztosi pozícióban a feladatkörébe tartozik a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság állami feladatainak koordinálása, és emellett a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztossal együttműködve a geszti Tisza-kastély felújításai munkálatainak koordinálása
Megnyílt a dísznövény és kertművészeti napok Fehérvárcsurgón2020-09-26Megnyitották és hétvégén látogatható a 16. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok a fehérvárcsurgói Károlyi kastélyban, ahol szakmai előadások, kiállítások, hangversenyek szerepelnek a programban és számos kiállító vesz részt.
Hatvanmilliárd forintot fordít a kormány kastélyok és várak felújítására2020-09-25A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) mintegy 60 milliárd forintot fordít a kormány kastélyok és várak megújítására - közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a komlódtótfalui Becsky-Kossuth-kúria 643 millió forintból megvalósuló felújításának pénteki alapkőletételi ünnepségén.
Csillagászati napokat rendeznek a hétvégén Gyulán2020-09-23Csillagászati napokat rendez szombaton és vasárnap a Magyar Napfizikai Alapítvány a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközponttal közösen. Az eseményen szakcsillagászok osztják meg a legfrissebb napfizikai ismereteket, és az érdeklődők profi távcsővel figyelhetik meg a bolygókat.
Sörwellness is lesz a Felcsút mellett 15 milliárdból megújuló kastélyban2020-09-21Megújul a Felcsúthoz közeli Vál híres kastélya, amely ha kész lesz, úszni fog a sörben: sörkert, sörfőzde és sörwellness is helyet kap – írja a Privátbankár.
Esküvői helyszínné varázsolja a recski munkatábor szomszédságában álló romos kastélyt a Miss Universe Hungary udvarhölgye – fotók2020-09-20Az egykori impozáns, mára inkább romos épületet Kozma Klaudia (29), a 2016-os Miss Universe Hungary második udvarhölgye és ügyvédként dolgozó férje, Gáll Szabolcs (47) vásárolta meg, és be is költöztek a Mátra oldalában fekvő birtokra.
Újraszentelték a kondorosi Batthyány-Geist-kastély felújított kápolnáját2020-09-20Az ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök levelét tolmácsoló Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár azt mondta, hogy a múlt értékeinek megbecsülése nélkül egyetlen nemzetnek sem lehet sikeres jövője.
Nem nyelte el a mocsár, mégis az elmúlás felé tart a Süllyedő kastély2020-09-16A lábakon álló, egykor díszes rákoscsabai épület előbb állami kézbe került, majd kívül-belül lecsupaszították.
Tudja, hol található a legtöbb vár és kastély a világon?2020-09-11A világon sehol másutt nincs annyi vár és kastély, mint Németországban. Nem is tudják pontosan, hány ilyen építmény található az országban, de egyes becslések szerint számuk a 25 ezret is meghaladhatja.
Kastélyszálló biobirtokkal és víztoronnyal2020-09-10Egy fiatal lány először az idegenvezetésbe szeret bele, amit nosztalgiával emleget, ma is elmosolyodik, ha életének erről a korszakáról beszél. Egy mesébe illő igaz történet . . .
A szerelem köveiből épült a legszebb magyar kastély, Angelina Jolie is kinézte magának2020-09-06Újra teljes pompájában ragyog a pár évvel ezelőtt elbontásra ítélt turai kastély.
Amint meglátod, beleszeretsz ebben a fára épített kastélyba! Aztán megnézed belülről...2020-09-03Minden gyerek szeretne magának fára épített házikót, aztán akad közülük olyan, aki felnő, és egész kastélyt varázsol a lombok közé.
Martonvásár: látogasd meg a kastélyt, ahol Beethoven szerelmes lett!2020-09-01Budapesttől alig egy órányi autóútra található Martonvásár, amely többek között a gyönyörű Brunszvik-kastélyról, valamint a hozzá tartozó angolparkról híres. Akár kisgyerekes családként, akár barátokkal vagy a párunkkal látogatnánk el ide, nem fogunk csalódni.
Öt gyönyörű kastély, ahova virtuálisan is ellátogathatunk2020-08-23A „virtuális vakációk” egyre népszerűbbek a koronavírus miatti utazási korlátozások miatt. A jelenlegi helyzetre tekintettel több angol és skót kastély vezetősége is felajánlotta a virtuális túra lehetőségét.
Népszerű a Kastélykártya program2020-08-18Népszerű a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. Kastélykártya programja a kulturális kikapcsolódást kereső, várak és kastélyokat látogatók között, a július elején elindított kedvezményre jogosító kártyát már több mint kétezren váltották ki – közölte a NÖF.
Járj be egy lenyűgöző elhagyatott olasz kastélyt - Galéria2020-08-17Ezt a 100 éves kastélyt Olaszország északnyugati részén, Piemont régióban találjuk. Egyszerűen hihetelten, hogy több évtizede üresen áll.
Különleges produkciókkal búcsúznak a nyártól a keszthelyi Festetics-kastély parkjában2020-08-14Két különleges zenés színházi produkció látható augusztus végén a keszthelyi Festetics-kastély parkjában a Magyar Teátrumi Társaság, a Helikon Kastélymúzeum, a Budapesti Operettszínház és a Musical Neked Produkció jóvoltából – tájékoztatták a szervezők pénteken az MTI-t.
Mintha csak Franciaországban járnánk: Ezt a pompás kastélyt mindenképp látnod kell!2020-08-12Amikor a következő úti célunkon gondolkodunk, hajlamosak vagyunk elfelejteni, mennyi felfedezetlen táj és épület vár még ránk hazánkban. Piciny országunk kisebb települései tartogatnak még meglepetéseket.
Ilyen csodás látványt nyújt a virágokba borult Windsor-kastély2020-08-07Chris Jackson évek óta a brit királyi családnak dolgozik fotográfusként, az ő Instagramján fedeztük fel, hogy épp a windsori kastélyban dolgozott a napokban. Elment lefotózni a kastély keleti szárnya előtti rózsakertet, melyet 40 év után először fognak megnyitni a látogatók számára.
Így látják a madarak: káprázatos kastélyparkok a magasból2020-08-04Egy kastélyba ellátogatni mindig nagy élmény, viszont keveseknek van alkalmuk arra, hogy a most következő perspaktívából lássák a gondosan ápolt kastélykerteket.
5 mesés magyarországi kastély, amit látnod kell2020-07-30Nem kell messzire utaznod, hogy csodás kastélyokat láss! Magyarországon is van néhány nagyon figyelemméltó épület, ami történelmével, külalakjával és lakói történetével elvarázsol téged is.
Kísértetjárás: lefejezett királyné szelleme riogatja egy szálloda vendégeit2020-07-28Anglia keleti részén számos olyan kastély, katedrális, vagy éppen szálloda található, amelyek egytől egyig izgalmas, ám sokszor hátborzongató történetekkel bírnak.
Hajdanán gyönyörűek voltak, ma elhagyatva tengődnek: magyar kastélyok, amik többet érdemelnének2020-07-28Az idő vasfoga meglátszik ezeken a hajdanán gyönyörű, elhagyatott magyar kastélyokon.
A természet orchideás réteket varázsolt az őrjegi lápra, az érsek kastélyt a királynőnek2020-07-25Hajós település méltán büszke kastélyára. A szóbeszéd szerint az építtető gróf Patachich Gábor kalocsai érsek úgy értesült, Mária Terézia ellátogat majd az egyházmegyébe, márpedig akkor méltó szállást kell őfelségének biztosítani.
Romosan árválkodik a mecseknádasdi püspöki kastély, ahol Liszt Ferenc is megszállt2020-07-24Elhagyott kastély Baranya megyében. Nem egyedi történet az övé. A Püspöki-kastély vagy Barokk kastély Mecseknádasdon kalandos történetre tekinthet vissza.
Ötvenöt hektárnyi vidéki luxus – Ilyen a Hertelendy Kastély2020-07-16Van egy mesés hely Somogy közepén, kívül téren és időn, ezért tökéletesen alkalmas arra, hogy magunk mögött hagyjuk a világ minden zaját. Mert ez a világ most nagyon hangos, de a Hertelendyben ebből semmi sem érződik.
Lesz pénz befejezni a Rákóczi-kastély felújítását2020-07-15A Borsiban található épületegyüttest jövő tavasszal adhatják át. Bruttó 865 millió forint többletforrást biztosít a kormány a szlovákiai Borsiban található Rákóczi-kastély felújításának harmadik ütemére.
Több mint százezer forint egy éjszaka egy párnak Tiborcz új szállodájában2020-07-15A 20 százalékos nyitási kedvezménnyel is Magyarország egyik legdrágább, ha nem a legdrágább szálláshelye lett Tiborcz István, a miniszterelnök vejének 19 szobás turai kastélyszállója
Hajós: Itt van Európa legnagyobb pincefaluja, mellette egy legendákat őrző kastély és egy csodatevő Szűz Mária szobor2020-07-12Titkos alagút, gyönyörű kert, romantikus zegzugos utcácskák, gasztronómiai kalandok, nyugalom és testi-lelki feltöltődés vár Bács-Kiskun megyében.
Egy teljesen üres luxuskastélyt kapott meg karanténnak egy fiatal pár2020-07-06Kinek ilyen a karantén, kinek olyan: nekik egy nyolcszáz éves luxus kastélyszállóban telik.
Így néztek ki a legszebb hazai kastélyok fénykorukban2020-07-04Merengtél már azon, hogyan nézhettek ki a mára múzeummá avanzsált kastélyok? Milyenek lehettek eredeti pompájukban, tulajdonosaik bútoraival berendezve?
Összeomlott a Bay-kastély az erdélyi Ördögkúton2020-07-02Az elmúlt napok esőzései nyomán összeomlott a Bay-kastély az erdélyi Ördögkúton – közölte csütörtökön az Agerpres hírügynökség.
A világ legfélelmetesebb kastélya: Hátborzongató múltja van az épületnek2020-06-29Az angliai Chillingham-kastély lenyűgöző és egyben fenséges épülete 1344-ben nyitotta meg kapuit Northumberland vidékén, és noha az erődöt lágy, derűs és zöld dombok, valamint csodálatos kertek veszik körbe, a vár maga rengeteg sötét titkot őriz, amely az egész területre hatással van.
Zichy Pál: ne hagyjuk elpusztulni értékeinket!2020-06-28Virágzik az omladozó kastélyok, romos nemesi kúriák körüli katasztrofaturizmus. Sorra alakulnak az olyan Facebook-csoportok itthon is, ahol az a cél, hogy a kirándulók szellemépületeket fotózzanak.
Az örökösöké marad a székelyföldi, árkosi Szentkereszty-kastély2020-06-27A román legfelsőbb bíróság visszavonhatatlan ítélete értelmében az egykori tulajdonos örököseinek, a Jankovich-Bésán testvéreknek a tulajdonában marad az árkosi, Sepsiszentgyörgy szomszédságában lévő Szentkereszty-kastély.
A szombathelyi Gothard-kastély állagmegóvására használhatja fel az önkormányzat a 76 milliós állami támogatást2020-06-25Az önkormányzati tulajdonban lévő épületet a Modern Városok programjában akarták felújítani , el is készült egy tanulmányterv. Már ez a tanulmány is figyelmeztetett, hogy kevés lesz a keretben szereplő 1,8 milliárd forint, a felújításhoz legalább még egy milliárd kellene .
Félig már elkészült a szabadkígyósi Wenckheim-kastély felújítása2020-06-25Megvalósul a kastély teljes külső rekonstrukciója, a tető, a külső nyílászárók cseréje, a teraszok újraszigetelése, a földszinti részt pedig történelmi pompájában állítják helyre.
A Balatonedericsi Fekete kastély átka: három tulajdonosa dobta el az életét2020-06-20A fákkal, bozóttal körbenőtt épület olyan észrevétlenül rejtőzik a forgalmas út mellett, mint Csipkerózsika elvarázsolt palotája. Csak épp ennek a kastélynak egykori lakóira nem százesztendős álmot, hanem inkább átkot bocsátott valamilyen sötét erő.
Újabb kastélyok és egy múzeum is megnyitja kapuit a látogatók előtt2020-06-19Szombaton újranyit a koronavírus-járvány miatt ideiglenesen bezárt fertődi Esterházy-kastély, a nagycenki Széchenyi-kastély és a Soproni Múzeum.
Hétvégétől lehet levendulát szedni a fertődi Esterházy-kastély kertjében2020-06-18Pénteken nyit a fertődi Esterházy-kastély levendulakertje. A jellegzetes illatú növényből nemcsak szedni lehet, hanem tematikus programok is lesznek.
A legendák és a szerelem kastélya2020-06-16A nádasdladányi kastélyt 1873-ban építette a Nádasdy-család – a legendák és a szerelem kastélyának is nevezik. Neogótikus, ezen belül Tudor-stílusban épült – ezért is érezhetjük magunkat úgy a kastély kertjében, mintha Angliában járnánk.
Másfél milliárd forintból felújítják a sümegi várat2020-06-12A Nemzeti kastélyprogram és a Nemzeti várprogram keretében egy éven belül megújul a sümegi vár. A több mint másfél milliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően helyreállítják a keleti épületrészt és új kiállítást rendeznek be – mondta a két program közös miniszteri biztosa.
Felújítják az Esterházy-kastélyt2020-06-12Megújul Balatonfüred egyik legrégebbi épülete. Az évekig használaton kívül álló Eszterházy-kastély a jövőben látogatóközpontként és kiállítótérként működik majd.
Saját kastélyát robbanttatta fel a márki, aki meg akarta úszni a vagyonadót2020-06-10Az illegálisan szerzett jövedelmekkel rendelkezőket, illetve a nagy vagyonnal bírókat a világ számos országában vagyonadóval sújtják, amit az állampolgárok nem a jövedelmeikből, hanem a felhalmozott megtakarításokból
1,364 milliárdos uniós támogatásból, lovas szabadidőközpont készül a fenékpusztai majorságban2020-06-06A Festeticsek egykori ménesét és a lótartást bemutató szabadidőközpontként születik újjá Keszthely határában a fenékpusztai majorság – közölte a működtető Helikon Kastélymúzeum.
5 menő kastélyhotel, ha igazi romantikus vagy2020-06-05Igazi hercegnőként fogod érezni magad, ha ellátogatsz valamelyik kastélyszállóba!
Tudományos kutatások alapján újul meg Nagycenken a Széchenyi-kastély2020-06-03A 270 éves épületegyüttest a turisztikai célokat is figyelembe véve fejlesztik, egy gazdaságosan és biztonságosan üzemeltethető komplexumot kialakítva.
Egy lengyel kastély alá áshatták el a nácik a több milliárd eurót érő kincseiket2020-06-02Akár 28 tonna náci arany is lapulhat valahol egy 16. századi lengyel kastély alatt, írja a Live Science a The First News (TFN) nevű lengyel lapra hivatkozva.
Megújul a várpalotai Zichy-kastély és a Trianon Múzeum2020-05-29A lapnak Virág Zsolt, a fejlesztésekért felelős miniszteri biztos gy nyilatkozott: a napokban három helyszínen: a tatai Esterházy-kastélynál, a bajnai Sándor–Metternich-kastélynál és a nádasdladányi Nádasdy-kastélynál fejezik be a munkálatokat.
Mutatjuk! Ezek a kastélyok tündökölhetnek hamarosan régi fényükben2020-05-28A lapnak Virág Zsolt, a fejlesztésekért felelős miniszteri biztos így nyilatkozott: a napokban három helyszínen: a tatai Esterházy-kastélynál, a bajnai Sándor–Metternich-kastélynál és a nádasdladányi Nádasdy-kastélynál fejezik be a munkálatokat.
Különös karantén – Szellemkastélyban ragadt a zenekar2020-05-26Otthonuktól közel tíz­ezer kilométerre, egy német kastélyban próbálja átvészelni a koronavírus-járványt egy bolíviai zenekar.
Újra várja látogatóit a fertődi Esterházy-kastély parkja2020-05-22Ismét kinyitja kapuit a látogatók előtt a lélegzetelállító fertődi Esterházy-kastély! Noha a belső tér a járványhelyzet miatt továbbra is zárva tart, május 21-től a kastély vezetett parktúrákkal várja az érdeklődőket, sőt, már a Cziráky Margit Rózsakert is újra látogatható.
Ámulatbaejtő a szépségük: 8 mesébe illő kastély Szlovéniában2020-05-21Igazi kis ékkövek a hegyek oldalában, erdőkkel körülvett kastélyok, amiket Szlovénia gazdag történelme teljes mértékben átjár. Bár nem nagy ország, mégis rengeteg ilyen építményt látni: több mint ötszáz kastély található Szlovéniában, vagyis 24 kilométerenként találni egyet!
Ismét látogatható a keszthelyi Festetics-kastély madárparkja2020-05-20Szerdától ismét látogatható a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum madárparkja, amely új madárfajokkal is bővült. Idén nyolc új fajjal gazdagodott a madárpark, többek között emukat és egzotikus kislibákat is simogathatnak a látogatók, de kézből etethetik is a szárnyasokat.
Csodás épület, ám megannyi titkot rejt: 9 hihetetlen tény a Versailles-i kastélyól2020-05-16A Versailles-i kastély méltán híres fényűző szobáiról, extravagáns kertjéről, valamint a francia forradalomban játszott szerepéről. A gyönyörű palotát, amit eredetileg XIV. Lajos, a Napkirály számára építettek 1623-ban.
Jövőre nyílhat meg a szabadkígyósi Wenckheim-kastély2020-05-14A tervek szerint 2021-ben nyitják meg a nagyközönség előtt a felújítás alatt álló szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt, ahol jelenleg csaknem ötvenszázalékos a készültség
Megújul az ördöglovas és a félmeztelenül párbajozó grófnő kastélya2020-05-11A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, 1,5 milliárd forintos uniós támogatással a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nkft. beruházásában zajló rekonstrukciónak is az az egyik nem titkolt célja, hogy „eladhatóvá”, és ezzel önfenntartóvá tegye a megújult épületeket.
Virtuális turizmus: fedezd fel a Hohenzollern-kastély titkait online2020-05-10A koronavírus-járvány olyan kényszermegoldásokat szült, mint a virtuális turizmus, aminek segítségével a világ bármely pontját töviről hegyire bejárhatjuk, saját fotelünk kényelméből.
Virtuális sétákat és időutazást kínál Gyula a járvány idején2020-05-08Gyulai vár, Almásy-kastély, Erkel Ferenc szülőháza, vagy a polgári Ladics-ház - ezeket most mind felfedezhetjük a fotelunk kényelméből. Ez a cikk Virtuális sétákat és időutazást kínál Gyula a járvány idején.
Szentkirályi Alexandra a Bory-várat és az Andrássy-kastélyt mutatja be2020-05-05A kormányszóvivő Székesfehérváron és Tiszadobon kalauzol minket közösségi oldala segítségével.
Kiadó a Lipótmező! Avagy egy romantikus kastély havi 4 millióért.2020-05-01Ahogy korábban megírtuk, 2 milliárd forintért kínálták megvételre az egykori elmegyógyintézet patinás épületét. Az értékesítés most kiadással folytatódik.
Május végén megnyílnak a csehországi műemlékek2020-04-30Május 25-én újra megnyílnak a nagyközönség előtt a csehországi várak és kastélyok.
Megújulnak a fertődi Esterházy-kastély parkjai2020-04-30Az Esterházy-kastély vezetése már az újranyitás pillanatára gondol: arra, hogy amint az lehetséges lesz, méltó körülmények fogadják a nevezetes műemlékegyüttes látogatóit.
Még egy kastély tetejéről is viszik a vörösréz bádogot2020-04-28Miután berendezéseit az elmúlt 10 évben szinte teljesen szétlopták vagy elszállították, most elkezdték széthordani az egykor milliárdokat érő seregélyesi kastélyszálló épületét is.
Újabb 522 millió a kastélyprogramra2020-04-25Három kastély felújításához dobtak hozzá több mint félmilliárdot, de a diósgyőri várat inkább nem fejlesztik.
Májusban megnyitják a schönbrunni kastélyt és az állatkertet is2020-04-24Bécs új modern művészeti múzeumának a márciusban elhalasztott megnyitását is bepótolják május végén.
Virtuális túrák a legszebb magyar kastélyokba: 9 tárlat, amiről nem szabad lemaradni2020-04-24A magyar kastélyok és a múzeumok is kitárták a virtuális kapukat.
Horribilis áron kelt el a világ legfényűzőbb otthona – A csodapalota ötletét a versailles-i kastély ihlette2020-04-21Megdöntötte a rekordot: a Párizs melletti XIV. Lajos-kastély lett a világ legdrágább ingatlana.
Tizenkét dj játszik online a Gödöllői Kastélyból most szombaton2020-04-20Élvonalbeli dj-k játszanak online szombaton a Gödöllői Királyi Kastély díszudvaráról jótékony céllal.
Körpanorámás látogatásra hívják a nagycenki Széchenyi-kastélykápolnába2020-04-13Húsvétra a 2016-ban helyreállított kastélykápolna körpanorámást felvételét tették közzé az örökséghelyszín közösségi oldalain. Széchenyi István születésének 225. évfordulóján avatták fel és áldották meg a Széchenyi-kastélykápolnát, amely az épületegyüttes keleti szárnyában található.
Elhagyott kastélyok szépsége2020-04-08Dimitri Bourriau francia fotós grafikus dizájnernek tanult, de mindig is vonzotta a történelem és a romok. Nyugat-Európát bejárva elhagyott kastélyokra vadászott.
Legendás hely, mégis alig ismerjük: Íme a Blenheim kastély titkai2020-04-04A kastély kevésbé ismert történelme a titkos helyiségeken át egészen a személyzet furcsa szerepéig.
A versailles-i kastély a karanténban rekedt diákokat segíti2020-04-02A kastély a virtuális valóság lehetőségeit kihasználva segíti a karanténban ülő történelemtanuló diákokat.
Ilyen hihetetlenül nézhetett ki hét európai kastély, mielőtt elpusztultak2020-03-31Bár a koroanvírus-járvány miatt a külföldi utazásokról sajnos le kell mondanunk egy időre, de az Internet segítségével számtalan távoli helyet megcsodálhatunk.
Fillérekért vehetsz most kastélyt vidéken: itt a példa, mennyiért újíthatod fel2020-03-28A helyi nevezetességek és tájegységek mellett a vidék kétség kívül legszebb, és gyakran legszomorúbb tájelemei azok a kastélyok, kúriák, régi birtokos családok palotái, amelyek országszerte fel-felbukkannak az egykori uradalmak területén.
Esterházy-kastély: elindultak a körpanorámás virtuális kastélytúrák, online tárlatvezetés is lesz2020-03-21Körpanorámás virtuális sétát tehet a fertődi Esterházy-kastély csodaszép múzeumi tereiben.
Otthonról is bekukucskálhatunk a gyulai várba és az Almásy-kastélyba2020-03-20Online tárlatvezetés indul a gyulai várban és az Almásy-kastélyban, a kiállítóhelyek a kezdeményezéssel a #maradjotthon akcióhoz csatlakoznak
Megújuló kastély és pihenőpark Fertőszéplakon2020-03-13A Sopron-Fertő kiemelt turisztikai térség világörökségi helyszínein megvalósuló idegenforgalmi célú fejlesztések egyik leglátványosabb eleme a fertőszéplaki Széchényi-kastély és a mellette lévő templomdomb
Négy koncertet kínál tavasszal a fertődi Esterházy-kastély2020-03-10Négy koncertet tartanak április 18. és június 27. között a fertődi Esterházy-kastély Marionettszínházában és a Haydn-teremben. a tavaszi koncertsorozat keretében
Ő volt a magyar ördöglovas, aki kastélyok emeleteiről ugrálgatott le a lovával2020-03-08A korabeli beszámolók szerint a gróf még a bajnai kastélyában is lóval közlekedett.
8 elhanyagolt, lerobbant magyar kastély, amit gyönyörűen felújítottak: hamarosan látogathatók lesznek2020-03-06Az európai uniós és hazai forrásokból elindult Nemzeti Kastély és Nemzeti Várprogram hivatalosan az idei évvel véget ér, ám a legtöbb helyen még javában tartanak a felújítási munkálatok.
Rengeteg kincs van Somogyban, csak ki kéne találni, mi legyen vele2020-02-28A megyei főlevéltáros szívén viseli a csaknem 200, ott található kastélyépület sorsát. Vagyis inkább viselné.
A Békés megyei pósteleki kastélyromnál vesznek fel jeleneteket.2020-02-25A pósteleki Wenckheim-kastély romjainál forgatás zajlik a napokban. A Békéscsabához tartozó ősfás helyszínen a Netflix forgat.
Emlékezetes Bálint-nap a fertődi Esterházy-kastélyban – galéria2020-02-16A legmaradandóbb ajándékot, az együttlét emlékezetes élményét kapták Bálint-napon mindazok, akik szerelmükkel a fertődi Esterházy-kastély lenyűgözően szép környezetét választották összetartozásuk ünneplésére.
E falak között élte napjait Vlad Tepes, a valóban élt Drakula gróf2020-02-15Romániában ma is magaslik a kastély, melynek falai közt egykor III. Vlad Tepes, havasalföldi fejedelem (1431-1476) élt, az uralkodó, akit Drakula grófként is emleget a világ.
Kiemelt beruházás lett az 1,5 milliárdos EU-pénzből megújuló szabadkígyósi kastély2020-02-14Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a kormány az 1,5 milliárd forintos EU-s és 1,5 milliárd forintos magyar kormányzati támogatásból újjászülető szabadkígyósi Wenckheim-kastély és park rekonstrukcióját.
Még mindig nem tudják, miért lopták el a kastély festményeit2020-02-13Visszakerültek korábbi helyükre, a gothai Friedenstein-kastély falára a 40 éve ellopott és tavaly megkerült értékes festmények, 14-18. századi mesterek, köztük Frans Hals és idősebb Hans Holbein munkái.
Rendhagyó komoly- és népzenei koncert a Gödöllői Királyi Kastélyban2020-02-12A Gödöllői Királyi Kastélyban ad koncertet vasárnap a Duna Szimfonikus Zenekar és a Muzsikás Együttes Gál Tamás vezényletével, Petrás Mária vendégművész közreműködésével.
Lélegzetelállító műtárgyak kerülnek két magyar kastélyba - galéria2020-02-09Március végére rekonstruálják azokat a bútorműtárgyakat, amelyeket a dégi és a sümegi kastélyban állítanak majd ki.
Titkolja a kormány, mégis kiüríthetik a dobai kastélyban működő pszichiátriát2020-02-06„Szélnek eresztik a pszichiátriai betegeket. Vajon kinek kell a dobai kastély?” – ezt Rig Lajos, a Jobbik parlamenti képviselője posztolta ki a Facebookon.
3 gyönyörű kastély Budapest mellett: eldugott kis csodák2020-02-01Szerte az országban népszerű úti célt jelentenek nagy múltú, gyönyörűen felújított kastélyaink, nincs ez másként a főváros közelében sem.
Két ütemben újul meg az Andrássy-kastély Tiszadobon2020-01-28Az első ütem a műemlék kertrendezési, kertépítési és a parkban lévő melléképületek bontási munkálatait foglalja magába, a második ütemben a kastély belsőépítészeti munkálatait végzik el.
Régi fényében pompázhat a Lónyay-kastély2020-01-23A pilisi székhelyű Építő Bázis 2012 Kft. végzi a kastéllyal kapcsolatos állagmegóvi munkálatokat nettó 86,6 millió forintért.
Az 5 legszebb kastély Magyarországon, szerintünk 2020-01-22Hazánkban szinte minden nagyobb városban található legalább egy kastély vagy vár, de minimum egy nemesi család nyaralója.
Visszakerültek a gothai kastély falára a negyven éve ellopott festmények2020-01-21Visszakerültek hétfőn korábbi helyükre, a gothai Friedenstein-kastély falára a 40 éve ellopott és tavaly megkerült értékes festmények, 14-18. századi mesterek, köztük Frans Hals és idősebb Hans Holbein munkái.
Láthatóak lesznek Eszterháza kék-fehér falfestményei, a chinoiserie2020-01-20A fertődi Esterházy-kastély fénykorát már megelőző időszak különleges művészeti értékeit bemutató kastélybelső nyílik meg az érdeklődők előtt a Magyar Kultúra Napján és válik ezt követően a vezetett kastélylátogatások útvonala részévé.
4 különleges sorsú magyar kastély, melyekhez érdekes történetek is fűződnek2020-01-19Az egyik erkélyéről ugrott le az Ördöglovas, egy másik az irodalmi élet központja lett, és volt amelyikben titkos labor működött.
Főúri hotelt építenek az Esterházyak2020-01-16A tervek szerint több mint 75 millió eurót - 23 milliárd forint - fektetnek a fertő tavi és a kismartoni kastélynegyed beruházásokba.
Hajdanán meseszép kastélyok voltak - Csodás régi épületek Budapesten, amiket belülről is megnézhetsz2020-01-16Budapest tele van régi épületekkel, az ódon macskaköves utcákat járva az ember nap mint nap történelmi emlékek mellett sétál el. De a századfordulós házak szomszédságában palotákba és kastélyokba is lehet ütközni, amiknek gyakran még a belseje is feltérképezhető.
15 milliárdért újítják fel a váli kastélyt, még utat is építenek hozzá2020-01-16Az Ürményi-Dreher-kastély teljes felújításának előkészületeire több mint egymilliárdot ad a kormány állami forrásból.
Bánffy-kastély újulhat meg a magyar kormány jóvoltából2020-01-14Szombaton jelentette be a bonchidai Bánffy-kastélyt felújításával foglalkozó Transylvania Trust Alapítvány, hogy a magyar kormány támogatásával sikerül megmenteniük a kastély főépületét
Idén is folytatódik a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram2020-01-112016-ban kezdődött a program, amelyben 15 régi vár és 19 kastély újul meg. A program egyszerre szolgálja a műemlékek megújítását, a nemzeti kultúra és építészeti örökség védelmét, valamint kulturális és turisztikai célokat is.
Ki akartak rabolni egy kastélyt, lebukott a bűnbanda2020-01-10Felbecsülhetetlen értékű távol-keleti műkincseket akart ellopni egy főleg spanyolokból álló bűnbanda Franciaországban, de a spanyol és a francia hatóságok még időben meghiúsították a fontainebleau-i kastélyban lévő Kínai Múzeum kifosztására szőtt összeesküvést.
Milliárdos kastélyfelújításokat fújt le a kormány2020-01-05A kormány visszavonta a körmendi Batthyány-Strattmann-kastély turisztikai célú fejlesztésére szánt 1,5 milliárd forintot