Ebben a kastélyban komponálta utolsó művét Mozart 2023-11-25 Az ausztriai Schloss Stuppach mintegy 900 éves épült, a zeneszerző itt szerezte a Requiem gyászmisét.
Varázskastéllyá változik az adventi időszakra a gyulai Almásy-kastély 2023-11-24 Karácsonyi varázskastély címmel adventi programsorozat kezdődik a gyulai Almásy-kastélyban december másodikán – közölte a kastélyt üzemeltető Erkel Ferenc NKft. pénteken az MTI-vel.
Átadták a restaurált Bánffy-kastélyt az erdélyi Válaszúton 2023-11-23 Átadták csütörtökökön az Európai Unió és a Kolozs megyei közgyűlés támogatásával restaurált Bánffy-kastélyt az erdélyi Válaszúton. A Kolozsvártól 25 kilométerre található műemlék épület kulturális központként fog működni és a turisztikai körforgásba is bevonják.
Átadták a Károlyi-kastély felújított lovardaépületét 2023-11-20 A fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban hétfőn átadták az épületegyüttes felújított lovardaépületét, ahol többek között a család történetét bemutató kiállítás kapott helyet.
Különleges biztonsági rendszert kapott a gödöllői kastély: vajon mit rejtegethetnek? 2023-11-20 A Gödöllői Királyi Kastély hatékonyabb biztonsági intézkedéseket vezet be a hőkamerás technológia segítségével. A kastély biztonsági rendszerét évek óta korszerűsítik, a hőkamerás szolgáltatást pedig a németországi múzeumok jó példája nyomán vezették be Gödöllőn is.
Megújult a fertődi Esterházy-kastély 2023-11-19 A magyar műemlékvédelem egyik legnagyobb vállalkozásaként az elmúlt években közel 4,3 milliárd forintnyi uniós forrásból újították föl a fertődi Esterházy-kastélyt.
Magyar kastélyszállodákat díjaztak Salzburgban 2023-11-15 Idén negyedik alkalommal hirdették ki a Heritage Hotels of Europe győzteseit.
Rejtélyes kincsestérképet találtak egy ókori kastélyban, régészek indultak, hogy megkeressék az ősi kincseket 2023-11-13 Elképesztő felfedezésre bukkantak régészek egy rég elfeledett raktár mélyén. Izgalmas kaland veszi kezdetét, ha megfejtik a rejtélyes térkép jelentését.
Videón az elátkozott balatonedericsi kastély 2023-11-12 Itt, a Blikk oldalán is beszámoltunk az elátkozott helyről, a balatonedericsi Fekete kastélyról. A legenda szerint a kastélynak saját kísértete is van: egy fekete lovak által hajtott hintón ülő, fekete libériás rémalak, kalapján több méter hosszú fekete szalag lobog.
Kastélyinfóval jelentkezik Lázár János 2023-11-10 Először a füzérradványi Károlyi-kastélyt ismerhetik meg az érdeklődők.
Elloptak egy aranyvécét egy híres angliai kastélyból 2023-11-06 Az Egyesült Királyságban négy férfi ellen emeltek vádat a Blenheim-palotából ellopott 18 karátos aranyvécé miatt. Az 5 millió font (kb. 2,2 milliárd forint) értékű vécét 2019 szeptember 14-én sikerült ellopniuk.
Egyszerre lép színpadra Sisi, Evita, István király, valamint Rómeó és Júlia 2023-11-05 Népszerű musicaldalokkal várja az érdeklődőket a Gödöllői Király Kastély november 8-án. A Musical Klub Extra színpadán Sisivel, Evitával, István királlyal, Néróval, Rudolffal, valamint a Rómeó és Júliával is találkozhatnak a nézők.
Hivatalosan is elutasították Meghan Markle kérelmét, hogy a királynő kastélyában lakjon 2023-11-04 Gyerekkori álma volt, hogy egyszer itt éljen, de a Palota nem engedte.
A cselédeket is kikészítette: a királyi család kísértetkastélyán csak egy lelkész tudott segíteni 2023-10-30 A brit királyi család egyik kivételes tulajdonának számít a Sandringham birtok. A cselédek állítják, hogy szellemek róják a kastély folyosóit, akadnak olyan részek, ahová senki sem merészkedik egyedül.
Régi fényében pompázik a bonyhai Bethlen-kastély 2023-10-29 Kívül-belül megújult a Maros megyei Bonyhán található Bethlen-kastély, amelyet szombaton adtak át ünnepélyesen. A XVI. században épült műemlék az egyetlen kastély, amely az Erdélyi Református Egyházkerület tulajdonában van.
Fejlesztik a pellérdi Brázay kastélyparkot 2023-10-28 A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz 243 millió forintos támogatásával fejlesztik a Brázay kastélyparkot a Baranya vármegyei Pellérden – közölte a település önkormányzata az MTI-vel.
Huszonnyolc verset írt a nászútja alatt Petőfi Sándor 2023-10-25 Kiállítás nyílt a partiumi Koltó kastélyában, amelyben a költő és Szendrey Júlia a mézesheteiket töltötték.
Visszatértünk őseink otthonába! – Magyarországra látogattak a turai kastélyt építtető báró leszármazottai 2023-10-24 Időgépként repít vissza minket a múltba a varázslatos Botaniq Turai Kastély, melynek története egészen 1883-ig nyúlik vissza. Ekkor, vagyis 140 évvel ezelőtt építtette báró Schossberger Zsigmond a város mai ékkövét, ami ma már ötcsillagos szállodaként üzemel, és a napokban a Schossberger leszármazottnak nyújt otthont.
Vajna Timi vásárolt egy Beverly Hills-i kastélyt - nagyon durva, mennyibe került 2023-10-21 Andy Vajna özvegye, Vajna Tímea egy 8,9 millió dolláros, Beverly Hillsre néző kúriát vásárolt magának.
Hét európai úti cél, ahol halloween-i borzongás vár 2023-10-15 Az októberi nyár elmúltával beköszönt a csípősebb, igazi őszi idő, Európa városai pedig kísérteties úti céllá válnak azok számára, akik halloween-i izgalmakra vágynak. Van hét olyan hely azonban, ahol minden képzeletet felülmúl a borzongás.
Új attrakciókkal bővül a keszthelyi Festetics-kastély 2023-10-11 Több mint 2,5 milliárd forint európai uniós támogatásból új turisztikai attrakciókkal és funkciókkal bővül a keszthelyi Festetics-kastély – közölte a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Miért ezt az ír kastélyt használják az összes filmben és sorozatban? 2023-10-07 Írország festői szépségét talán senkinek sem kell bemutatni. Az északon található Dunluce kastély környéke azonban még ír mércével is lenyűgöző látványt nyújt.
Székelyföldi kastélyt és Balaton-felvidéki panziót is vett a felnőttképzésre létrehozott Magyar Turizmus 2023-10-04 A felnőttképzéssel foglalkozó Magyar Turizmus Akadémia pár hónap leforgása alatt megvásárolt egy székelyföldi kastélyt, egy Balaton-felvidéki ingatlant (amelyen éppen egy panzió épül) és egy olyan céget, amelyet korábban a Magyar Turisztikai Ügynökség félmilliárd forinttal támogatott.
Teljes körű felújítás kezdődött a gernyeszegi Teleki-kastélyban 2023-10-03 Teljes körű felújítás kezdődött az egyik legimpozánsabb erdélyi nemesi rezidenciában, a gernyeszegi Teleki-kastélyban, 4,6 millió euróból újul meg – közölte Teleki Kálmán tulajdonos az Agerpres hírügynökséggel.
Jó szezont zárt a keszthelyi Festetics-kastély 2023-10-01 Sikeres szezont zárt a keszthelyi Festetics-kastély. Az év első nyolc hónapjában 215 ezer látogatót fogadtak, és elérték az egész évre tervezett bevételt - közölte az MTI-vel a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit (NÖF) Kft. ügyvezetője pénteken.
A családja örökölt egy 900 éves olasz kastélyt. De milyen ott élni? 2023-09-29 Egyrészt gyönyörű, másrészt rossz a wi-fi, nagyon sok szobát kell takarítani, és nagy a huzat.
Belecsapnak a húrokba Gödöllőn: még egy utolsó fesztivál vár az ősz kezdetén 2023-09-28 Hárfakiállítással, magyar és nemzetközi hárfaművészek, valamint fiatal tehetségek koncertjeivel várják az érdeklődőket pénteken a 25. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztiválra a Királyi Kastélyba.
Sisi-kincsek Gödöllőn: tornanadrág, keresztelő ruha és hajszálak 2023-09-24 Már látható a Schönbrunn kincsei című időszaki tárlat a Gödöllői Királyi Kastélyban. A kiállításon mintegy kétszáz, Bécsből érkezett, Erzsébet királynéhoz és családjához köthető személyes tárgyat mutatnak be.
Szívszorító látvány az egykor pazar magyar kastély: 3 nagy múltú épület, ami többet érdemelne 2023-09-23 Az egykor gyönyörű kastélyok ma lepusztulva tengődnek.
Sikerült lencsevégre kapni a fehér ruhás hölgyet a szellemvadászoknak 2023-09-19 Szellemvadászok egy csoportja látogatott el az 500 éves, skóciai kastélyhoz, az Almond Castle-höz, amely a legendák szerint kísértetek szálltak meg.
A fertődi Esterházy-kastélyba tömegeket vonzott a kulturális örökség napjai program 2023-09-16 Oldtimer-kiállítás, ingyenes kurátori tárlatvezetés várta a látogatókat az ország legszebb barokk-rokokó kastélyában szeptember 16-án.
Gyilkosság az elátkozott kastélyban - még Agatha Christie is megjelenik a Szeánsz Velencében néhány jelenetében 2023-09-13 Kenneth Branagh teljes alkotói szabadságot kapott, és rendezett nekünk egy jó kis thriller-elemekkel operáló krimit.
Romos állapotból születik újjá egyik történelmi jelentőségű kastélyunk - galéria 2023-09-07 A tervek szerint halad Geszten az egykori Tisza-kastély rekonstrukciója, amely korábban két miniszterelnök otthonaként is szolgált.
Szeptember 10-én ismét Rákóczi-fesztivál a felvidéki Borsiban 2023-09-06 Szeptember 10-én, vasárnap második alkalommal rendezik meg Borsiban, II. Rákóczi Ferenc gyönyörűen felújított szülőházában a Rákóczi-fesztivált a Magyarság Házával együttműködésben.
A Playboy-kastély szexi lakói meséltek természetfeletti élményeikről 2023-09-05 Bridget Marquardt és Holly Madison is mesélt természetfeletti élményeiről, amelyeket még Hugh Hefner Playboy-kastélyában éltek át.
Világhírű előadók Kismartonban – Herbstgold Fesztivál az Esterházy-kastély tereiben 2023-09-04 Az elismert hegedűművész, karmester és intendáns, Julian Rachlin művészeti vezetése alatt futó eisenstadti fesztivál immár a hetedik évadát tartja, az idei mottó a VÁGYAKOZÁS. Mások mellett John Eliot Gardiner, Lucy Crowe, Vilde Frang, Kirill Gerstein, Angelika Kirchschlager, Danny Grissett, Ida Kelarová, George Hamilton és a Chamber Orchestra of Europe is színpadra lép a Herbstgold Fesztiválon az ausztriai Kismartonban szeptember 9. és 24. között.
3 lélegzetelállító olasz kastély, ahol meg is szállhatsz 2023-09-02 Olaszország ugyanis telis-tele van ódon hangulatú várakkal és kastélyokkal, melyek nem pusztán a régi, letűnt Itália ember építette örökségének gyöngyszemei, de akár még nyaralásod helyszínéül is szolgálhatnak.
Az elátkozott Fekete-kastély titkainak nyomába eredtünk - videó 2023-09-02 Balatonedericsnél, a 71-es úttól nem messze, a fenyőerdők lombjai közül magaslik ki a hírhedt felső Fekete-kastély. A felső és alsó kastélyok egykori tulajdonosa, a Nedeczéről származó Nedeczky Jenő szelleme a mendemondák szerint a mai napig kísérti a helyieket, de suttognak arról is, hogy a kastélynak alig akadt olyan tulajdonosa, akit ne ért volna valamilyen borzalmas tragédia.
Bakancslistás hely: A nemzetközi elismerést kapott Gödöllői Királyi Kastély parkja minden romantikára vágyónak nagyon ajánlott 2023-08-31 Van olyan fa, amely már Sisi idején is a kertben állt. Érdemes felkeresni a többi különlegességet is, de lehet játszani, piknikezni, mezítláb sétálni, fotózni, hűsölni, vagy csak egyszerűen lazítni, gyönyörködni a természetben.
Kétnapos barokk fesztivállal idézik fel a királynői látogatást az Esterházy-kastélyban 2023-08-25 Mária Terézia 250 évvel ezelőtti látogatása apropóján felelevenítik az egykori barokk mulatságok hangulatát. Szeptember első hétvégéjén, 2-án és 3-án izgalmas, barokk hangulatú fesztivál várja az érdeklődőket a fertődi Esterházy-kastélyban.
Felújítanák az egykori miniszterelnök kastélyát 2023-08-23 Európai uniós alapokból újítanák fel a pribékfalvi Teleki-kastélyt, Teleki Pál korábbi magyar miniszterelnök egykori erdélyi otthonát – közölte a Máramaros megyei önkormányzat.
Átadták a felújított komlódtótfalui Becsky-Kossuth-kúriát 2023-08-22 Átadták kedden a felújított komlódtótfalui Becsky-Kossuth-kúriát, amelyben az épület és a környék történetét bemutató kiállítás is várja az érdeklődőket.
Két évtizedes per után a román államhoz került egy erdélyi kastély, szinte azonnal darabokra hullott 2023-08-21 Erről számolt be a legismertebb erdélyi műemlékvédők egyike, a falképrestaurátor Kiss Lóránd.
Műkincsekre vadászhatnak a gyerekek Eszterházán 2023-08-17 Hercegek és hercegnők, kalandorok és kézművesek bőrébe bújhatnak a résztvevők augusztus 22–25. között. A gyerekek Esterházy „Fényes” Miklós herceg varázslatos birodalmát közvetlen közelről ismerik meg, lépten-nyomon kincsekre bukkannak és műkincseket vadásznak.
A kastély tulajdonosa 3 éve nem fürdött és még soha nem mosta ki az ágyneműit 2023-08-13 Egy walesi kastélytulajdonos 3 éve nem fürdött, mivel nem tudta fizetni a meleg vizet, ráadásul az elmúlt 29 évben, amióta a kastély az ő tulajdonában van, szinte egyáltalán nem takarított, és azt mondja, soha nem mosta ki az ágyneműt, vagy a szőnyegeket.
Haydneum Eszterháza Fesztivál a fertődi kastélyban 2023-08-09 A magyar és a nemzetközi régizenei élet kiemelkedő alakjainak részvételével szervez fesztivált a Haydneum – Magyar Régizenei Központ szeptember 1–6-án a fertődi Esterházy-kastélyban.
A New Orleans-i kísértetkastélya kegyetlen úrnőjének szelleme kísért ebben az épületben 2023-08-07 Az amerikai New Orleansban a Royal Street 1140. szám alatt található a horrorisztikus, kísértetjárta LaLaurie ház. Mégis mit tudunk erről a titokzatos kastélyról, és miért emlegetik úgy, mint New Orleans legkísértetjártabb helye?
Sissi is imádta sógora tengerparti szirtre épült kastélyát: a Miramare-kastély igazi gyöngyszem 2023-08-03 Sissi sógora, Habsburg Miksa építette az olaszok egyik leggyönyörűbb kastélyát.
8 csodás magyarországi kastély, amit nem hagyhatsz ki 2023-07-27 Magyarországon jelenleg 718 védett kastély és 103 vár található, ebből 51 működik kastélyszállóként. Íme 8 csodás kastély, amit nem hagyhatsz ki.
Egyre szebb Debrecen egyetlen kastélya 2023-07-26 A Vértessy-kúria sokáig úgy tűnt, hogy nem menekül meg az enyészettől, 2022 őszén azonban kedvező fordulat állt be, és az év végén már arról számolt be a kastélyt tulajdonló cég képviselője, hogy el is kezdődött a mintegy 1200 négyzetméteres épület rekonstrukciója.
Operettgála a keszthelyi Festetics-kastélyban 2023-07-24 Érzelmekben, szenvedélyben és magyar virtusban gazdag operettörökzöldek dallamai csendülnek fel július 29-én, szombaton este a keszthelyi Festetics-kastély varázslatos szépségű udvarában.
Erzsébet királyné Magyarországra túrázik 2023-07-20 A Gödöllői Királyi Kastélyba érkezik szeptemberben a Sisi on Tour című időszaki kiállítás, amely Erzsébet királyné személyes tárgyainak gyűjteményét mutatja be a Gödöllői Királyi Kastély és a Schönbrunn Group közös szervezésében.
Lezárult a téglási Degenfeld-Schomburg-kastély energetikai fejlesztése 2023-07-18 Komplex energetikai korszerűsítést hajtottak végre a téglási Degenfeld-Schomburg kastélyban, a 274 millió forintos fejlesztés júniusban fejeződött be.
"Itt nem lehet mellébeszélni" – Edda-akusztik a Gödöllői Királyi Kastély udvarán 2023-07-14 Ezernyi érzés, megannyi emlék csap össze július 21-én a Gödöllői Királyi Kastély udvarában, hiszen nem elég, hogy az ország egyik leginkább léleknyitogató rockzenekara, az Edda Művek zenél majd a nyári éjszakában, ráadásul mindezt akusztikus felállásban teszik, egyszerű vallomássá csupaszítva a dalaikat.
Haydn Fesztivál a pápai Esterházy Kastélyban 2023-07-14 A Haydn Fesztivált – a Budapesti Vonósok szervezésében – idén huszonhatodik alkalommal rendezik meg Pápán az Esterházy-kastélyban, július 20–23. között.
Elhagyott koreai kastély 2023-07-12 Dél-Korea legnagyobb szigetén, a varázslatos Csedzsu-szigeten található egy varázslatos kastély. Igazi elsőrangú, fényűző építmény, de csak kívülről. A hihetetlen kastélyt számos koreai film forgatási helyszínéül szolgált, de már nem használják, és lassan pusztul.
A legszebb dallamok a lélekből szólnak: koncert a kastélykertben 2023-07-09 Július 14-én, pénteken egy különleges esemény várja Bölcskén, a Szent András-kastély misztikus kertjében az érdeklődőket. Az Égi ima címet viselő koncerten Asharti Szabó Andrea, intuitív énekművész csodálatos hangján olyan dallamok szólalnak meg, amelyek a legbensőnkig hatolnak.
Különös időutazásra indultunk a felsőmocsoládi kastélyban 2023-07-07 Felsőmocsolád neve olyan, mintha valami népmesébe csöppentünk volna, és a Mocsai Lajoséknál töltött vendégség, a szintén a településen található, óriási méretű pajta és a kastély valóban mesébe illő.
Kálmán Olga kíméletlen beszédébe belezeng a Lázári uradalom 2023-07-06 Kálmán Olga olyan erős beszédet mondott el a parlamentben, amivel letarolta Lázár János kastélyosztogatási lopássorozatát. Ezt a beszédet érdemes lennie megnéznie az összes fideszesnek. Lázár János csak pislogott a beszéd alatt, nem csoda, hiszen a DK-s országgyűlési képviselő felkészült, profi felszólalására nehezen tudott volna másként reagálni.
A fideszes államtitkár szerint az államnak sosem lesz elég pénze az örökségvédelemre 2023-07-04 Az ellenzéki képviselők bizalmatlanságuknak adtak hangot az állam tulajdonában álló, a kulturális örökség részét képező ingatlanok – kastélyok, kúriák, udvarházak – tulajdonjogának átruházását vagy vagyonkezelésbe adását lehetővé tevő törvényjavaslat vitája során kedd délután a parlamentben.
Háromnapos programsorozattal várja a közönséget az Esterházy-kastélyban a Cziffra-fesztivál + videó 2023-06-28 Július 14–16. között Magyarország legszebb barokk-rokokó kastélyában a közönség változatos programokon vehet részt: külön a Cziffra-fesztiválra összeállított, új repertoárral lép fel a Sárik Péter Trió és Szőke Nikoletta, Olaszországból érkezik Maurizio D’Alessandro klarinétművész, aki Balázs János zongoraművésszel ad közös koncertet, és idén is fókuszba kerülnek a fiatalok, három ígéretes tehetségű ifjú muzsikus mutatkozik be a közönségnek.
A Gödöllői Királyi Kastély kapta az első ötcsillagos kastély védjegyet 2023-06-28 A kastély nemcsak családbarát, de számos rendezvény, tárlatvezetés, kulturális program várja az idelátogatókat.
10 bámulatos középkori kastély, amit látni kellene még ebben az életben 2023-06-27 Nemcsak a történelem szerelmeseinek, de azoknak is kiváló kirándulóhelyeket jelentenek a középkori kastélyok, akik csupán az épületek szépségében szeretnének elmerülni.
Megnyílt a tállyai Kapy-Maillot kastély 4D kiállítása 2023-06-26 Tokaj–Hegyalja Magyarország egyik legegyedibb arculattal rendelkező borvidéke, amelyen belül Tállya egy új, különleges turisztikai vonzerővel gazdagodott. A GINOP-7.1.6-16-2017-00005 – Világörökségi helyszínek fejlesztése Tokaj-Hegyalján projekt keretében megnyitotta kapuit a Kapy–Maillot-kastélyban berendezett „Tállya 4D – Tállya Térben és Időben" című kiállítás.
Hátborzongató! Egy gyilkos szellemét fotózták le az elhagyatott angliai kastélyban. 2023-06-25 A Lankashire-ben található Park Hotelben tartottak szellemidézést, a szeánszhoz pedig csatlakozott egy Alison Dunn nevű nő is, aki megdöbbentő dolgot kapott lencsevégre.
Egy Széchenyi-kastély keresi új tulajdonosát 2023-06-23 A helyi ingatlankínálatban találtuk a jelenleg vendégházként üzemelő, 20 szobás ingatlant, amit 600 millió forintért kínálnak. A Heller Richárd által 1890-ben épített kastélyt egy pazar, 9000 négyzetméteres ősfás park veszi körül.
Egy walesi kastély alatti barlang rejtélye 2023-06-17 A Pembroke kastély alatti Wogan-barlang több ezer éves történelemnek ad otthont
Újra megnyílhat az edelényi kastély 2023-06-14 A L'Huillier-Coburg-kastély üzemeltetését június 15-től jövő év május 15-ig Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata látja el; a magyar állam ehhez 270 millió forrást biztosít.
Ettől tart András herceg - a renoválás alatt sem hajlandó kiköltözni a kastélyából 2023-06-12 András herceg a felújítási munkálatok ellenére sem hagyja el otthonát, mivel attól tart, hogy "soha többé nem jut vissza". Félelmét az táplálja, hogy hónapok óta komoly vita zajlik közte és testvére, Károly király között, aki Erzsébet királynő halála óta komoly költségcsökkentésbe kezdett a monarchia minden területén.
Sisi királyné újraálmodott ruháiból nyílik kiállítás a bánhorváti Platthy-kastélyban 2023-06-03 Június harmadikától látható Wittelsbach Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné rekonstruált ruháiból nyílt kiállítás a bánhorváti Platthy-kastélyban. A kiállított ruhákat a D’ Elia Szalon vezetője, Czédly Mónika, divattervező álmodta meg.
Ingyen vihetik a kastélyokat Lázár János törvénytervezete szerint 2023-06-02 Ingyen kerülhetnek magánkézbe a milliárdokból felújított állami kastélyok – többek között ezt is tartalmazza „A kulturális örökség fenntartható fejlesztése” címet viselő törvénytervezet, amelyet még a mai napon lehet véleményezni.
Szellemet videóztak egy 500 éves kastélyhotelben, ez a hátborzongató felvétel lehet a bizonyíték a kísértetek létezésére? 2023-05-30 Egy egész éjszakát töltöttek a híres kísértethotelben, ahol több paranormális jelenséget is észleltek.
Újjáépítik a Bonchidai Bánffy-kastélyt 2023-05-28 Az utókor nem bánt méltón gróf Bánffy Miklóssal, pedig az anyaországtól elszakított Erdélyben a nemzet lelkiismerete volt, hűséges fia hazájának és egyházának – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a volt külügyminiszter erdélyi otthonában.
Tiborcz Istvánék turai kastélyában forog majd Jákob Zoltánnal A Nagy Ő új évada 2023-05-27 Az írja a Blikk, hogy a TV2-n induló A Nagy Ő című párkereső reality ezúttal is luxushelyszínen forog majd. Az ötcsillagos kastélyhotelben, a BOTANIQ Turai Kastélyban forog a műsor, amit Tiborcz István cégének egyik leányvállalata üzemeltet.
Szociális otthon is volt az eladó Puky-kastély 2023-05-22 A gyömrői Puky Kastély legalább 3 éve elérhető már a helyi ingatlanpiacon. Míg a 2020-as ár 176 millió forint volt, addig a mostani összeg 399 millióra rúg. A korábbiakban Csokonay Mihály kastélyban történő megfordulásáról is lehetett olvasni.
Találkozott már Sisivel? Különleges ételek várnak a kastélyban 2023-05-21 Gödöllő Budapest holdudvarának része, ugyanakkor önálló arculatú, több évszázados történelmi emlékekben gazdag és nívós kulturális eseményekben bővelkedő város.
Rendezné a nemrég bezárt péceli és edelényi kastély sorsát a NÖF 2023-05-18 „A NÖF Nkft. nem tervezi újabb kastélyok bezárását, sőt azon dolgozik, hogy az említett péceli és edelényi kastélyok jövője fenntartható módon mihamarabb rendeződjön” – válaszolta a Telex kérdéseire a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Kevesen ismerik ezt a magyar falut, pedig mesés kastélya, arborétuma és fürdője is van: Szeleste igazi gyöngyszem 2023-05-17 A Vas–Soproni-síkság egy gyönyörű, dombokkal ölelt vidékén fekszik Szeleste, a Kőris-patak szomszédságában. A 680 fős falut páratlan fekvése és megannyi látnivalója is különlegessé teszik az országban.
Emlékhelyek napja a kastélyokban 2023-05-15 Május 13-án, az emlékhelyek napján, különleges programokkal várták a történelem iránt érdeklődőket a fertődi Esterházy- és a nagycenki Széchenyi-kastélyban egyaránt.
2 millió euróért eladó a téti Pokvár Kastély 2023-05-12 A Pokvár Kastély múltjáról és jelenéről is izgalmas részletek derülnek ki a most következőkben. A 800 millió forintért kínált ritkaság részletei igazi csemegének számítanak a régiós ingatlanpiac házatáján.
Ez a kastély nekünk soha az életben egy fillért nem fog hozni 2023-05-11 Valószínűleg nem sokan mondhatják el ma Magyarországon, hogy egy kastélyban laknak, és grófokkal is csak ritkán lehet összefutni az utcán. Fehérvárcsurgón azonban éppenséggel van rá esély.
Az 5 legszebb kastély Magyarországon, amit élőben is látnod kell 2023-05-09 Hazánkban szinte minden nagyobb városban található legalább egy kastély vagy vár, de minimum egy nemesi család nyaralója. Összegyűjtöttünk nektek 5 olyan hazai kastélyt, ahová megéri ellátogatni egy napra vagy akár egy hosszú hétvégére, hiszen a tájjal együtt valóban varázslatos látványt nyújtanak.
Kinyitották egy elhagyatott kastély pincéjét és “kincset” találtak 2023-05-04 Egy régóta elhagyatott olaszországi kastély pincéjében találtak rá az 1968-as Chevrolet Camaro RS-re. A történet elég félelmetes.
Szokatlan kiszólás: L. Simon László is súlyos hibának nevezte a kastélybezárásokat 2023-05-03 Kitart az állami kastélyok kiszervezésének ötlete mellett Lázár János, bár a korábban lapunk által nyilvánosságra hozott tervezet néhány ponton finomodni látszik. Mintegy „az állam rossz gazda” tétel igazolásaként az edelényi és a péceli kastélyt már be is zárták, amit az Edelényre ellátogató L. Sim
Még mindig napirenden van a szombathelyi Gothard-kastély megmentése 2023-05-01 Újabb levelet írt az illetékes minisztériumnak a szombathelyi önkormányzat a Gothard-kastély megmentése érdekében - hangzott el a városi közgyűlés csütörtöki ülésén. A levélben megismételték a bő egy éve elküldött kérelmet, ami a projekt meghosszabbításáról és a pályázatban megfogalmazott műszaki tartalom módosításáról szólt.
Tovább csúszik a geszti kastély felújítása, de azt sem tudni, mi lesz a sorsa 2023-04-29 Lázár János győzelmi jelentésbe csomagolva ismerte el, hogy csúszik a geszti Tisza-kastély felújítása, de az sem egyértelmű, hogy mire fogják használni, ha elkészül.
Uniós támogatással újítanák fel az Ady-múzeumnak is otthont adó Boncza-kastélyt az erdélyi Csucsán 2023-04-26 A Kolozs megyei döntéshozó testület szerdai ülésén határozott a kastély és melléképületei felújításáról, miután másfél évtizedig tartó pereskedés után, 2020 decemberében a román legfelsőbb bíróság neki ítélte annak tulajdonjogát
Ilyen luxuskastélyokban pihen a magyar elit: borsos ára van manapság a főúri életnek 2023-04-22 Történelmi közelség, elegancia, kényelem és persze feleljthetetlen élmények. Ezt ígérik a hazai kastélyszállók, amelyek Magyarország legszebb vidékein várják a vendégeket. Nemesek, bárók, hercegek egykori otthonai most tárt karokkal várják a látogatókat.
Főúri kastélyok megújuló tereit mutatták be a műemlékvédelem világnapján 2023-04-20 Az Esterházy- és Széchenyi-kastélyok megújuló tereit mutatták be a szakmának és az érdeklődőknek a műemlékvédelem világnapján, április 18-án. Ezen a napon különleges programokat indított az Eszterháza Kulturális Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft.
Csepreghy szerint azért kell 12 felújított kastélyt magánkézre adni, mert azokat működtetni is kell 2023-04-12 Gurmai Zita és Tóth Bertalan szocialaista képviselők Csepreghy Nándor építési és közlekedési minisztert kérdezték arról, hogy miért akar tizenkét közpénzből felújított állami kastélyt magánkézbe adni, ráadásul ingyen.
Magyar kastélyok, amelyeket egyszer látni kell 2023-04-09 Hazánkban közel kétezer kastély található. A vidéki helyek közül válogattuk össze a legszebbeket.
Húsvéti programkavalkád a hazai kastélyokban, várakban 2023-04-07 A húsvéti ünnepi hétvégén például 15 műemlék helyszín 35-féle programja minden korosztály számára minőségi kikapcsolódást kínál.
A magyar vérgrófné ebben a kastélyban ölhette meg szolgálóit: a lékai vár kínzókamrája ma is megtekinthető 2023-04-06 Léka várát Báthory Erzsébet neve tette igazán hírhedtté. A festői épületben akár meg is szállhat az ember.
Átadása után 1 évvel már pereg a vakolat a szabadkígyósi Wenckheim-kastély falairól 2023-04-05 Az 1875-ben épült kastély felújítása három évig tartott és bő 3 milliárd forintba került. Az összeg felét az Európai Unió biztosította. 2022 márciusában kormánypárti politikusok avatták fel az ingatlant, olvasónk fotói alapján azonban a külső homlokzat már rossz állapotban van.
Megrendítő látvány az egykor pompás magyar kastély: 4 elegáns épület, ami mára romjaiban pusztul 2023-03-27 Elhagyatva tengődnek ezek a magyar kastélyok, pedig igazán pompásak voltak egykor.
Eladó a világ legdrágább kastélya 2023-03-25 Ha egy 205 éves londoni kastélyra vágynál, most itt a lehetőség. De mélyen a zsebedbe kell nyúlnod!
Ingyen adná magánkézbe a milliárdokból felújított állami kastélyokat Lázár minisztériuma 2023-03-23 Az összes mintaszerűen, állami vagy uniós pénzből felújított kastélyt közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak vagy más magánjogi szereplőknek adná Lázár János minisztériuma a Válasz Online birtokába jutott törvénytervezet szerint.
Súlyos titkokat őriznek a Nádasdy kastély falai 2023-03-22 Romantikus kastélyt építtetett feleségének a gróf, akkoriban szokatlan közös hálószobával. Ám a csodás épület fájdalmas tragédia színhelye lett.
Bezár két kastélyt és kirúg 168 dolgozót a Lázár János alá tartozó állami cég 2023-03-21 Csoportos létszámcsökkentés lesz a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft-nél.
Öt mesebeli kastélyszálló Budapesttől egy karnyújtásnyira, ahol királyi pompa vár 2023-03-20 Aligha akad ember, akit valahogyan ne érintene meg a kastélyok világa, és ne ábrándozna arról, hogy jó lenne egy kicsit megpihenni a mesélő falak és díszes bútorok között, a hatalmas terekben, amelyek visszarepítenek a régi korok fényűző pompájába.
A Nemzeti Kastély- és Várprogram - amelyben 17 kastély és 12 vár újul meg. 2023-03-16 Átadták a megújult nagyvázsonyi Kinizsi-várat. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a csütörtöki megnyitón azt hangsúlyozta, hogy a kulturális beruházás révén erősödik az egész térség és a helyi közösségek identitása.
Széchenyi játszótere – újra nyitva a nagycenki Széchenyi-kastély parkja 2023-03-14 2023. március 15-től újra látogatható a nagycenki Széchenyi-kastély parkja, ahol a megújult angolkertben egy Széchenyi Istvánhoz kötődő tematikus játszótér is várja a látogatókat.
Hétéves lesz a gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont 2023-03-12 A tavaly bemutatott kabalafiguráról és az épületről szól a gyulai Almásy-kastély hetedik születésnapja március 18-án – közölte a kastélyt üzemeltető Erkel Ferenc NKft.
Így néz ki az Orbán-kastély Hatvanpusztán 2023-03-09 Az utolsó simításokat végzik az Orbán-kastélyon Hatvanpusztán, már épül a luxus üvegház is, hamarosan veteményezhet Anikó asszony, lesz primőr tökük.
Jeremy Irons megmentett és felújított egy 15. századi ír kastélyt 2023-03-06 Éppen egy kevésbé ihletett időszakát élte a színész, amikor megvásárolt egy ír kastélyt, hogy felújítsa azt és régi nevéhez méltóvá tegye. Bár látogatókat nem fogad, azért most néhány kép segítségével bekukkanthatunk hozzá.
Negyvenhárom év után kirakták a horgászokat a dégi Festetics-kastélyból 2023-03-02 43 éve alakult Park-Tó Horgász Egyesület az elmúlt évtizedek alatt folyamatosan biztosította a horgászati lehetőséget a dégi Festetics-kastély területén található Park-tó nagyobbik víztestén. Tavaly év végén azonban nem hosszabbított velük szerződést az ingatlant működtető állami cég.
6 mesébe illő kastély Magyarországon 2023-02-25 Ki sem kell tenned a lábadat az országból ahhoz, hogy A szépség és a szörnyeteg-féle csodakastélyokra bukkanj.
Kipróbálhatja, milyen egy japán kastélyban uralkodni, ha van felesleges hárommilliója 2023-02-22 Amikor az egyik brit utazási irodában dolgozó James Kentet tavaly november közepén felkérték, tesztelje le, milyen egy japán kastélyban eltölteni egy éjszakát, azon tűnődött, hogy vajon lesz-e olyan az ügyfelei között, aki fizetne egy hatalmas összeget a szállásért.
Felújítják a temesvári Hunyadi-kastélyt 2023-02-17 Megnyitják a temesvári Hunyadi-kastélyt a látogatók előtt, ősszel a műemlék épület felújítási munkálatait is elindítják. A bejelentés a Temesvár Európa kulturális fővárosa 2023 rendezvénysorozat nyitónapján hangzott el.
Ezek a legszebb skót kastélyok – Kísérteties szépségek 2023-02-13 Ha a skótokról nem a viszki, a vörös haj, vagy a duda meg a szoknya jut elsőnek eszünkbe, akkor minden bizonnyal a mesébe illő, gótikus kastélyok – vagy Nessi. Mostani cikkünkben azonban ezekről a lenyűgöző épületekről lesz szó.
Szerelem hetét rendezi meg a gyulai Almásy-kastély és a vár 2023-02-08 A Valentin-napi vacsorát a kastély Stefánia-szárnyában rendezik
A Budai Vár leelőzte a Versailles-i kastélyt – ezek az európai kastélyok a legnépszerűbbek 2023-02-05 Több millió poszt elemzése alapján a The Thinking Traveller utazási iroda megállapította, melyik az a 10 európai kastély, amelyek a legnépszerűbbek az Instagram felületén.
Curtis klipforgatása miatt rúgták ki a finn mecénást a kastélyból 2023-02-04 Egy Curtis-videóra hivatkozva azonnali hatállyal kirúgta az iszkaszentgyörgyi Amadé–Bajzáth–Pappenheim-kastély bérlőjét a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Kft.
Tűz ütött ki a nyírábrányi kastélyban 2023-02-01 Tűz keletkezett január 31-én délután Nyírábrányban, az Iskola utcában, az Eördögh–Ábrányi–Szapáry kastély földszinti szobájában.
Száműzött uralkodók 2023-01-28 Korabeli dokumentumok, újságcikkek és fotográfiák mutatják be, hogyan élt száműzetésben Madeira szigetén Bourbon-Pármai Zita királyné és IV. Károly király, valamint gyermekeik. A gödöllői királyi kastélyban megtekinthető Száműzetés Madeirán című emlékkiállítás azonban sokkal több ennél: érdekes történelmi tabló.
Ilyen nincs! Sörwellness épül a legendás magyar kastélyban: kinek jutott ez eszébe? 2023-01-22 A Fejér megyei Vál településen található Ürményi-Dreher-kastély a megye egyik legismertebb nevezetessége. A több éve romos állapotban, használaton kívül, üresen álló épület azonban úgy tűnik, újra elnyerheti méltó formáját.
Elkelt a parádfürdői Károlyi-kastély 2023-01-20 Úgy hírlik, szakmai befektető vásárolta meg a parádi Alsó-kastélyt, amelyet tavaly több körben is árverésre bocsátott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő 176,5 millió forintos kikiáltási áron.
Csodálatos kastély magasodik Budafok szívében: Törley felesége lakott a pompás Sacelláry-kastélyban 2023-01-17 Budapest bornegyede és pezsgőbirodalma, Budafok-Tétény utcáin szinte egymást érik a különleges, magasztos építmények, az egykor pompás kastélyoktól kezdve az úri villákig és kúriákig.
Továbbra sem tudni, befejeződik-e határidőre a geszti Tisza-kastély felújítása 2023-01-17 Sem a beruházó állami projektcég, sem a leendő tulajdonos református egyház nem válaszol arra, elkészül-e időben a rekonstrukció, illetve mi lesz a sorsa a 11 milliárdból megújuló épületnek.
Sorozatos halálesetek az edericsi rémkastélyban: szellemeket találtak? 2023-01-14 Bár néhány éve 240 millió forintért gazdát cserélt a balatonedericsi Fekete kastély, a mai napig romokban áll, nem kezdett bele senki az egykoron szebb napokat megélt épület felújításába.
Mit gyűjtenek Sisi rajongói? 2023-01-11 Az Erzsébet királyné magyarországi kultuszának központjaként működő Gödöllői királyi kastély azon túl, hogy egyike kulturális örökségünk páratlan épületeinek, időről időre izgalmas kiállításokkal, sétákkal, koncertekkel várja a látogatókat.
Huszonhárom éve áll üresen egy kastély, most 48 millió forintért lehet megvenni 2023-01-10 A 670 négyzetméteres, 14 szobás, két szintes mátyásdombi kastélyt az a Lonkai Ármin építette 1902-ben, aki a Festeticsek feketepusztai birtokát tette virágzó gazdasággá.
Eladó monarchiabeli kastély Biharban 2023-01-09 Gróf Zichy Ferencnek a Bihar megyei Vedresábrányban található egykori vadászkastélya is szerepel a Romania Sotheby’s International Realty által eladásra kínált ingatlanok között.
Százötvenezredik látogatóját fogadta a Nádasdy-kastély 2023-01-06 Százötvenezredik látogatóját fogadta a tavalyelőtt augusztusában újranyitott Nádasdy-kastély. A Tudor stílusban épült műemlék és a 29 hektáron elterülő park rendkívül népszerű új, önálló turisztikai célponttá vált
Kastélyt venne Magyarországon? Akár egy pesti garzon áráért megteheti – mutatjuk a felhozatalt 2023-01-05 Mesésen gazdag választékban dúskálhat, aki kastélyvásárlásra adja a fejét, még inkább, aki a felújítására is vállalkozik ma Magyarországon. Noha nem kellenek hozzá milliárdok, de romokból pompát varázsolni így is méregdrága mulatság.
14 milliárdból újulhat meg a történelmi kastély: nem mindennapi élmény lesz a parkban sétálni 2023-01-03 A műemlékvédelem alatt álló marcali Széchenyi-kastély és környezete is megújulhat. A Kaposi Mór Oktatókórház egyik telephelyeként működő épületet a tervek szerint renoválják, és a hozzá tartozó kastélyparkot is felújítják.
Jákob Zoli megmutatta, hogyan néz ki a BOTANIQ Turai Kastély lakosztálya 2022-12-25 A kastély legdrágább lakosztályát közel kétmillió forintért élvezhetjük egy éjszakára.
Megmenekül Debrecen egyetlen kastélya 2022-12-19 Bár nem is olyan régen még úgy tűnt, végleg az enyészeté lesz Debrecen egyetlen kastélya, az elmúlt évtizedekben szinte teljesen lepusztult épület sorsában szerencsés fordulat állt be, és így egy év múlva ismét régi pompájában tündökölhet.
Hoppá, sokszázmillióból megszépült az egri vár: fotókon mutatjuk, milyen lett 2022-12-17 A Nemzeti Kastély és Nemzeti Várprogram keretében megújult tereket egy bejárás keretében Mirkóczki Ádám polgármester és dr. Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója mutatta be a sajtó érdeklődő képviselőinek.
Az egykor gyönyörű magyar kastély ma kétségbeejtő látvány: konyakgyár is működött a pincéjében 2022-12-15 Az egykor pompás budafoki Czuba-Durozier-kastély ma szomorú látvány.
Nívós díjakat kapott a turai kastély és az Andrássy Kúria 2022-12-01 A BDPST Group két szállodája, a BOTANIQ Turai Kastély és az Andrássy Kúria & Spa november végén két versenyen is rangos díjakat kapott.
Erdélyi kastélyok az ingatlanpiacon 2022-11-29 Kiváló befektetésnek bizonyul a romániai ingatlanpiacon a magyar történelmi épületek adásvétele. Az utóbbi években számos erdélyi kastélynak, emblematikus ingatlannak kerestek és találtak új gazdát az erre szakosodott vállalkozások.
Eladó hazánk egyik leggyönyörűbb kastélya: ennyiért veheti meg az impozáns épületet 2022-11-28 Eladóvá vált a Dunántúl egyik pazar kastélya Téten. Az impozáns, 1176 négyzetméteres épületet – amelyben 16 hálószoba és 14 fürdőszoba van – a teljes berendezésével együtt árulják nem kevesebb, mint 2 millió euróért, azaz több mint 800 millió forintért.
Ez Európa legmesésebb kastélya – Feledhetetlen látvány és fellegvár 2022-11-25 A neuschwansteini kastély Németország déli részén, Bajorországban épült a tizenkilencedik században. Az egyik legközkedveltebb kastélyának számít Európa szívében, amit nem csak meseszerűen látványos küllemének, hanem izgalmas történetének is köszönhet.
A Downton Abbey mesés kastélyában már karácsony van 2022-11-23 A brit sorozat helyszínéül szolgáló Highclere-kastélyban már áll a méretes karácsonyfa. Több tucat ember kellett a feldíszítéséhez.
Ilyen történelmi kastélyt vehetsz most vidéken: 35 millió forintért nagyon megéri? 2022-11-22 Elképesztő, miket talál az ember, ha körbenéz az ingatlanpiaci hirdetések között. Éppen ezért indítottuk el korábban Ingatlanturmix nevű rovatunkat, amelyben rendszeresen bemutatunk különleges hirdetéseket, érdekesnek vagy épp furcsának számító épületeket, melyek eladósorba kerültek.
5 kísértetjárta kastély hátborzongató története 2022-11-16 A kastélyok a világ számos pontján félelmetes, szinte varázslatos látványt nyújtanak. De gyakran a múltjuk hátborzongató részletei szörnyű történetet mesélnek el – és otthont adnak ma is a kísérteteknek. Íme öt kastély, amelyben állítólag kísértetek laknak.
Élményséták a Brunszvik-kastély parkjában 2022-11-15 Az élményközpont mindegyik programjára jellemző, az élménylabortól a koncerteken át a sétáig, hogy a kulturális megközelítést az aktív pihenéssel ötvözi.
A magyar nemesség létfontosságú falva, ahol ma szarvasgombát, rózsát és horrorfilmet is találunk 2022-11-12 A nógrádi dobok ölén, reggeli ködbe burkolózva várt Alsópetény. A Werbőczy-féle Hármaskönyv szülőhelyén, az első magyar horrorfilm forgatási helyszínén a Prónay kastély ősfás parkja most éppen szarvasgomba-vadászatnak adott otthont.
Elkészült a dégi Festetics-kastély és parkjának teljes felújítása 2022-11-09 Megnyitotta kapuit a Pollack Mihály által tervezett, mostanra teljes egészében – parkjával együtt – kívül és belül megújult Festetics-kastély a Fejér megyei Dégen – tájékoztatta a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Ingyen vasút, 6000 barlang és 605 kastély van ebben a pici szomszédos országban 2022-11-07 Szlovákia egy egyszerű ország magas hegyekkel és ízletes sztrapacskával. Sokan nem is gondolnák, hogy milyen meglepetéseket rejteget és, hogy valójában tele van ellentmondásokkal.
Kilenc mesebeli walesi kastély, ahol megérint minket a középkor 2022-11-05 Wales - Egykor nem kevesebb, mint hatszáz kastély állt ott, melyek közül ugyan sok eltűnt vagy romosan maradt, de így is marad rengeteg felfedeznivaló, ódon épület, amelyet vezetett túrán járhatunk be vagy akár ott is alhatunk benne.
Venne egy Habsburg-kastélyt? Itt az alkalom! 2022-11-04 A vadászkastély festői erdei környezetben, Hegyeshalom-Márialigeten található, közel az osztrák–szlovák határhoz. 185 millió forintért keresi új gazdáját.
Rangos nemzetközi díjat nyert az ország talán legszebb kastélyának étterme 2022-10-31 A BOTANIQ Turai Kastély szállodaként már számos versenyen remekelt, azonban nemcsak ezen szolgáltatásai, de gasztronómiai élményei is kimagaslóak. Az International Travel Awards versenyen elért „Magyarország legjobb ötcsillagos szállodája 2022” cím után idén a kastély étterme, a Clarisse is versenybe szállt az International Dining Awardson a „Magyarország legjobb fine dining éttermének” járó díjért, melyet sikeresen el is nyert.
A megszorítások közepette kap újabb 4 milliárd forintot a geszti Tisza-kastély 2022-10-29 Indoklás sem szerepel abban a friss kormányhatározatban, ami szerint az Orbán-kabinet a geszti Tisza-kastély felújítása első ütemének költségét 6,9-ről közel 11 milliárd forintra növeli.
A lepukkant magyar kísértetkastély, amelyben gyilkosság és kútbörtön is volt 2022-10-26 Az Egyed faluban omladozó Festetics-Batthyány kastély hányattatott sorsa mögött több sötét história is lappang.
Így nézett ki 111 éve az utolsó magyar király esküvője 2022-10-21 1911-ben, pont ezen a napon tartották Habsburg-Lotharingiai Károly és Bourbon-Pármai Zita menyegzőjét a Pármai-család schwarzaui kastélyában. Az alkalomra a menyasszony a magyar és a cseh nyelv tanulásával készült, ruháját az esküvő előtt Bécsben állították ki, hogy mindenki megcsodálhassa.
Különös arab felirat díszíti a skót kastélyban talált üvegtöredéket 2022-10-20 Egy közösségi projektet inspiráltak azok az üvegtöredékek, amelyeket az 1990-es évek végén találtak a skóciai Dumfries közelében fekvő Caerlaverock kastélyban. A szakemberek szeretnék megfejteni eredetük történetét, majd újjáalkotni az eredeti tárgyat: egy középkori iszlám üveg ivópoharat.
Szigorúan titkos laboratórium működött a magyar kastélyban: Székesfehérvár elhagyott kincse izgalmas hely 2022-10-18 Titkos labor, szovjet katonai temető, lepusztuló falak: a Székesfehérvárhoz tartozó Kisfalud Simay-Holczer-kastélya mozgalmas, már-már regénybe illő történetről mesél az utókornak.
Versailles-i hangulat: eladó Magyarország egyetlen ’zöld’ kastélya 2022-10-16 A 13,2 hektáros gyönyörű birtokon, 1910-ben épült, 2012-ben Herrer Y Ceasar Ybl-díjas építész tervei alapján felújított, a Versailles-i kastély hangulatát és pompáját idéző, 3133 nm-es, 13 hálószobás, 2 fogadótermes, 7 fürdőszobás csodaszép kastély eladó, melynek parkjában száz évesnél idősebb, a Felvidékről telepített fák találhatóak.
Bezár az ikonikus luxusszálloda: kifogott a brutális rezsiköltség a kastélyhotelen 2022-10-11 Legkevesebb egy hónapra bezár a Mátra népszerű luxusszállodája, a parádsasvári Kastélyhotel Sasvár Resort. A hírt a szálloda igazgatója, Szélessy András osztotta meg a Facebookon. Mint írja, bár folyamatosan osztottak-szoroztak, de november 1. és december 1. között be kell, hogy zárjanak a horrorisztikus áram- és gázárak miatt.
Páratlan koncertkavalkád: a királyi kastély ad otthont a rendezvényeknek 2022-10-11 Baráti Kristóf hegedűművész és Farkas Gábor zongoraművész koncertjével szombaton kezdődik a XXI. Gödöllői Liszt Fesztivál a királyi kastélyban. A rendezvény idei tematikája Liszt Ferenc és az európai irodalom.
Ősök hajlékában 2022-10-09 Mindketten külföldön nőttek fel, mindketten „újra” családi kastélyukban élnek – csak másképpen. Károlyi György párizsi nagykövetként is dolgozott, Károlyi László a perui dzsungelben vezetett kávéültetvényt.
Magasnak találták azt az összeget, amennyiért két cég elnyerte a Nemzeti Kastély- és Várprogram kommunikációját. 2022-09-28 Túlárazást állapítottak meg a Nemzeti Kastély- és Várprogram kommunikációjára kiírt közbeszerzésre pályázóknál, ezért eredménytelennek minősítette azt a Rogán Antal miniszter vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda által felügyelt Nemzeti Kommunikációs Hivatal
Csaknem kétszáz gyermekkel együtt futottak be Koltóra a Petőfi-emlékév jótékonysági futásának résztvevői 2022-09-26 Csaknem kétszáz, gyermekotthonban nevelkedő gyerekkel együtt futottak be a koltói Teleki-kastély kertjébe vasárnap délben annak a jótékonysági futásnak a résztvevői, amelyet a Petőfi-emlékév keretében szervezett a Kiskőrös és Koltó közötti 500 kilométeren az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány.
A Reissig-kastély a ritka jó példák egyike - Szombathely elfeledett épületei 2022-09-17 A Reissig-kastély ilyen, aminek most „jól áll” a jótékony feledés, melyet az átgondolt vállalkozói vízión és az igényes felújításon túl, talán pont a köré épített lakótömbök takarásának köszönhető „illegalitás” mentett meg a pusztulástól.
Kísértetek lakják a brit királyi család kastélyait? - Íme a leghátborzongatóbb sztorik 2022-09-16 A brit királyi család rengeteg fényűző és pompás kastély tulajdonosa – ezek közé tartozik természetesen a Buckingham-palota, illetve a hírekben jelenleg érthető okokból gyakran szereplő balmorali kastély –, az pedig köztudomású, hogy egyetlen valamirevaló várkastély sem lehet teljes ott lakó szellemek nélkül.
Erdélybe várja III. Károlyt Kálnoky Tibor gróf 2022-09-12 Kálnoky Tibor gróf reméli, hogy Károly király uralkodóként is ellátogat Erdélybe. A miklósvári Kálnoky-kastélyt újjávarázsoló arisztokrata hosszú évek óta vendéglátója az Erdélyért rajongó Károlynak. Közös ősük a 16. században élő Kálnoky Bálint.
Mintha megállt volna az idő a mesébe illő barokk kastélyokban: Alsó-Ausztria gyöngyszemeit egyszer látni kell 2022-09-11 Alsó-Ausztria bővelkedik csodás látnivalókban, amelyek nem véletlenül vonzzák a turistákat a régióba.
Háromnapos fesztivállal nyitotta meg kapuit a felújított paszmosi Teleki-kastély 2022-09-10 Háromnapos fesztivállal nyitotta meg kapuit az elsősorban európai uniós forrásokból felújított paszmosi Teleki-kastély. A Beszterce-Naszód megyei önkormányzat tulajdonában levő impozáns műemléképület péntek délutáni megnyitóján a román kormány három minisztere is részt vett.
Felfedték a kulisszatitkot, így sikerült újjávarázsolni a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt 2022-09-05 A Békéscsaba közelében található Szabadkígyós országos hírű látnivalója, a Wenckheim-kastély, amely idén márciusban nyitotta meg a kapuit a látogatók előtt. Egy videó segítségével most bepillanthatunk a kastély felújításának kulisszatitkaiba.
Ezek a top vidéki várak és a kastélyok: amit idén minden magyar látni akart 2022-09-02 Rekordszámú látogatót fogadtak a várak és a kastélyok Magyarországon, májustól augusztus végéig több mint 310 ezren látogatták meg a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. műemléki helyszíneit
Drasztikusan megnőtt a gáz és az áram ára, bezárnak egy kollégiumot Somogyban 2022-08-31 Az erdésztechnikusi kollégium Barcstól úgy hat kilométerre az erdőben, az egykori Széchenyi-kastélyban működött.
Titkos alagút húzódik a gödöllői kastély alatt, és fogalmunk sincs, milyen célt szolgált 2022-08-24 A magyar fővároshoz közeli gödöllői kastélyt a 18. században építtette a kor egyik leghatalmasabb főura, I. Grassalkovich Antal gróf, majd a barokk építmény Ferenc József és szépséges felesége, Erzsébet királyné (Sisi) rezidenciájául is szolgált.
Ezért lesz érdemes ősszel megnézni az ország egyik legszebb kastélyát 2022-08-21 Az ötcsillagos Hertelendy Kastély 2007 májusában nyitott meg. A svájci tulajdonban lévő birtok páratlan természeti szépségű területen, Somogy-megye szívében helyezkedik el, mintegy ötven kilométerre a Balatontól.
Most egy lengyel kastélynál keresik a nácik aranyát, de sántít a történet 2022-08-21 De tulajdonképpen nem is kell a világ másik végébe elmennünk, ha megint nácikincs-ásatást akarunk látni, ugyanis most egy lengyelországi kastély parkjában keresnek aranyat, mégpedig tíz tonnát.
Tiborcz turai kastélyszállójában bulizott Justin Bieber 2022-08-13 Úgy tűnik Justin Bieber péntek estéje nem ért véget a szigetes koncerttel. A Telex számolt be arról, hogy a turai kastélyban folytathatta bulit.
A tökéletes őszi úti célt keresed? Van egy ötletünk! 2022-08-11 Csatornáival, templomaival, macskaköves utcáival és szélmalmaival, régi kastélyával és botanikus kertjével Hollandia egyik legszebb városa Leiden. Igazán hangulatos célpont egy őszi kiruccanáshoz.
Tudod, melyik városban találhatók ezek a magyar kastélyok? 2022-08-10 Egri vár, budai vár vagy épp a gyulai vár. Mindegyik a nevében hordozza, hogy merre találjuk őket, így senkinek nem okoz különösebb fejtörést, hogy hol helyezze el a térképen. Viszont – szerencsére – Magyarországon számtalan kastély is található, a 103 jó vagy romosabb állapotú vár mellett.
Eladó kastély a XIV. kerületben - videóval 2022-08-06 Antonio Banderas, Rowan Atkinson, és Barbara Streisand is beleszeretett. Gobbi Hilda rendszeres vendég volt, falai között forgatott az Üvegtigris 3. stábja is. Eladósorba került az egyik leghíresebb zuglói ingatlan, a László-villa egy teljes emelete, mely az egykor Európa legnagyobb és legmodernebb műtermének is helyt ad.
Felújították a neuschwansteini kastély tróntermét 2022-08-04 Öt éve tartó restaurálás eredményeként újra egykori fényében ragyog II. Lajos bajor király neuschwansteini kastélyának trónterme. Az 1869-1886-ban épült mesebeli kastély dísztermei első ízben esnek át teljeskörű felújításon, amelynek befejezését 2023 végére tervezik. A 2017 óta folyó restaurálás összköltségét 20 millió euróra (7,9 milliárd forint) becsülik.
Ez az erdő tele van elhagyott kastélyokkal 2022-08-03 Ültetvények százai szimbolizálták egykor a félsziget gazdagságát, de az 1950-es években a gazdasági hanyatlás után az ültetvények, és a rajtuk álló pazar épületek elhagyatottá váltak. A dzsungel pedig lassan visszavette a területet.
Orbántól kér pénzt kastélyfelújításra egy szlovák falu polgármestere 2022-08-01 Peter Pakes szerint 1,7 millió euróra lenne szükségük az Andrássy-kastély rendbetételéhez. Pakes igyekezett belföldi forrásokat szerezni a kastély reprezentatív felújításához, ám nem járt sikerrel, ezért fordult a magyar kormányhoz.
Kastélyszálló és biogazdaság – Európában is egyedülálló értékeket képvisel a Graefl Major 2022-07-31 A Graefl-kastélynak már a megközelítése is mesébe illő. Poroszló külterületén a fákkal és bokrokkal körbevett, táblák nélküli, magányos úton haladva, egyszer csak elérünk a Kétútközbe, a szecessziós kastély díszes kapujáig. Így már érthető, hogy miért is hívják a „Csipkerózsika” álomból felébredt kastélynak.
Virtuálisvalóság-túrán is részt vehetnek a schönbrunni kastély látogatói 2022-07-30 A látogatóknak, akik VR-szemüveg segítségével léphetnek be a kastély izgalmas világába, a történelem valódi jeleneteit tartalmazó, számítógéppel készített, hiteles és pontos látványvilágot ígérnek
Titokzatos erdélyi kastélyban született az első magyar törvénykönyv 2022-07-30 A román államtól perelte vissza marosvécsi kastélyát a Kemény család. Nem az ingatlanra fájt a foguk, hanem az vezette őket, hogy tisztára mossák a család nevét.
Kastélykoncertek Gyulán 2022-07-26 Három kastélykoncertet visz Gyulára a Filharmónia Magyarország. A hangversenyek helyszíne az Almásy-kastély parkja, díszletük pedig az egykori főúri épület homlokzata lesz – tájékoztatott a kastélyt működtető Erkel Ferenc Múzeum Nkft. hétfőn közleményben.
Ennél szebb ingatlant rég láttunk: 10 millió dollárért került piacra A Wall Street farkasa filmből megismert kastély 2022-07-25 Közel 4 milliárd magyar forintért kínálják eladásra A Wall Street Farkasa című Leonardo DiCaprio főszereplésével készült filmből megismert Long Island-i kastélyt és lovasbirtokot. Less be velünk az elképesztő ingatlanba!
Cziffra György-napokat tartottak Eszterházán 2022-07-24 Telt ház fogadta a Cziffra 100 napok első koncertjén az est két kivételes tehetségű fellépőjét, Miklósa Erikát és Balázs Jánost. A legendás páros ZongOpera című közös produkciójával érkezett a fertődi Esterházy-kastély Marionettszínházába.
Hertelendy Exclusive – Luxusbuborék Somogyban 2022-07-21 Somogy közepén, messze a Balatontól és a környező nagyvárosoktól, van egy különleges kastély. Egyszerre svájci, osztrák és magyar, egyszerre kicsi és mégis egy önmagában álló univerzum. Az ötcsillagos Hertelendy Exclusive-ban minden megvan: pihentető atmoszféra, lovak, medence, golfpálya, spa és repülőtér is.
Elvarázsolt kastélyban élt, átkot szórt Prágára – Ilyen volt a műgyűjtő magyar király élete 2022-07-18 Négyszázhetven éve, 1552. július 18-án született II. Rudolf, a német római császár és egyben cseh-magyar király, aki szentül hitt a babonákban és példátlan műkincsekkel rendelkezett.
Omega emlékkoncertet rendeznek a keszthelyi Festetics-kastély parkjában 2022-07-16 Naplemente címmel rendeznek Omega emlékkoncertet július 24-én, vasárnap a keszthelyi Festetics-kastély parkjában. A koncert fellépői között van az Omega Szimfonik és a Bolyki Soul & Gospel Kórus.
Régi motorosok folytatják a fertődi kastély felújítását 2022-07-15 A fertődi Esterházy-kastély volt hercegi istállóját (a lovardát) - konzorciumban - a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt., valamint a ZÁÉV Építőipari Zrt. újíthatja fel, nettó 1 milliárd 298 millió forintért. A két cég már korábban is nyert közbeszerzést a kastély felújítására.
Magyarország legjobb 5 csillagos szállodája lett a BOTANIQ Turai Kastély 2022-07-14 Ismét díjat nyert a BOTANIQ Turai Kastély az International Travel Awards versenyén, a nemzetközi megmérettetésen a kastély idén Magyarország legjobb 5 csillagos szállodájának díját nyerte el - közölte csütörtökön a BDPST Group.
Melódiák a Károlyi-kastélyból 2022-07-13 A fiatal zenészeket és a koncertlátogató közönséget várják július 17. és 24. között a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyba.
Ritkán látott fotók a történelemből: így nézett ki Erdélyben az eredeti Drakula-kastély 2022-07-11 Vannak olyan fotók a múltból, amiket nem láthattunk a történelemkönyvekben.
Kalandozás várfalakon innen és túl – Programajánlónk 2022-07-10 Körülbelül egy évtizeddel ezelőtt, hirtelen ötlettől vezérelve nyakunkba vettük Magyarországot. Első utunk Szigligetre vezetett, ahol aztán menthetetlenül beleszerettünk a várak és kastélyok világába.
Az ország északkeleti szegletében kincsre bukkantunk: bejártuk az Edelényi kastélyszigetet 2022-07-09 Budapesttől bő kétórányi autóútra, Miskolctól 25 km-re található Edelény, a Bódva-völgy kapuja, egy 11 ezer lelket számláló kisváros. Nevezetessége a Bódva-szigeten álló Edelényi kastély, amit egy iglói vándorfestő tett híressé.
Időutazás az edelényi kastély körül 2022-06-29 Háromszáz év története elevenedik meg az edelényi kastélyban, a fénykorától a pusztuláson át a megújulásig. A Lieb Ferenc felvidéki vándorfestő által díszített hat szobában megjelennek a korszak ikonikus alakjai, mi pedig képzeletbeli utazást tehetünk a kastély és környezete egykori mindennapjaiba.
A barokk totális sikere és bukása 2022-06-27 A barokk stílusról talán mindenkinek a kissé túldíszített kastélyok és a sokszor egyformának tűnő falusi templomok jutnak eszébe. A barokk azonban sokkal több ennél.
Kastélyt és várromot is vett Szlovákiában a Szíjjártó embereivel kitömött alapítvány 2022-06-27 Bethlenfalva, Késmárk, Lőcse, Nagykövesd, Trencsén: ezeken a felvidéki településeken szerzett meg újabb ingatlanokat a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány egyik leányvállalata.
10 bámulatos középkori kastély, amit látni kellene még ebben az életben 2022-06-26 Nemcsak a történelem szerelmeseinek, de azoknak is kiváló kirándulóhelyeket jelentenek a középkori kastélyok, akik csupán az épületek szépségében szeretnének elmerülni.
Ahol valóra vált álom az „Igen” – nyolc mesébe illő esküvői helyszín Magyarországon 2022-06-26 Megérkezett a nyár és vele az esküvőszezon. Nincs is szebb annál, mint a szikrázó napsütésben a vízparton, vagy egy káprázatos kastélykertben kimondani a boldogító Igent.
60 millió forintnak megfelelő euróért kínálnak megvételre egy francia kastélyt 2022-06-25 Loire-et-Cher régióban, mintegy 2,5 órára Párizstól, vadregényes környezetben találjuk a műemléknek nyilvánított kastélyt, amit most 150 000 euróért kínálnak.
Királyi pompa pár napra? Százezrekbe is kerülhet egy családi hétvége a magyar kastélyszállókban 2022-06-25 Múltunk jelen időben – azaz hogyan születnek újjá a kultúra fellegvárai? Hogyan lehet szellemileg új életet lehelni a régi falak közé? Az örökségmegőrzés és műemlék-helyreállítás mellett a magyar kastélyok és várak hogyan válhatnak értékesíthető turisztikai termékcsomaggá?
A helyiek csak káderhizlaldának hívták a szigligeti alkotóházat 2022-06-24 A 20. századi magyar írók népes táborán belül kevés­szer fordult elő teljes egyetértés, de az 1953 óta működő szigligeti alkotóház mindenkinek bejött. Lehetetlen felsorolni, hogy az elmúlt hetven évben hányan emlékeztek meg róla meleg szívvel, és az sem volt soha vita tárgya, hogy „az íróknak” szükségük van-e egy balatoni kastélyra.
PATINÁS HANGULAT Kastély Kávézó – Gyula, Almásy-kastély 2022-06-21 Gyula egyik legfőbb turisztikai látványossága a vár mellett a néhány évvel ezelőtt felújított Almásy-kastély, melynek Kastély Kávézójában átlag feletti süteményeket kóstolhatunk a Kézműves cukrászda jóvoltából.
Fényfestéssel kísért koncerttel készül a Budapesti Filharmóniai Társaság Martonvásáron 2022-06-19 Fényfestéssel kísért koncerttel várják a közönséget a martonvásári Brunszvik-kastély parkjában a Múzeumok éjszakáján, június 25-én.
Így él az ember, aki elzárja a gázt Európában 2022-06-18 Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatójának 240 millió dollárt érő kastélyában házimozi, kápolna, jégpálya és egy külön szoba a bundáknak található.
Hazatértek a téglási Degenfeld-kastély bútorai 2022-06-15 Június 14-én ünnepélyes keretek között, kettős adományozással visszatértek a téglási Degenfeld-kastély bútorai az otthonukba – számolt be a város hivatalos közösségi oldala. Eddig egyetlen bútordarab vagy berendezési tárgy sem került vissza a háború után kifosztott kastélyba.
Levendulaszüret a fertődi Esterházy-kastélyban 2022-06-15 Szombaton, június 18-án nyitja meg kapuit a látogatók előtt a fertődi Esterházy-kastély. A kertben több mint tízezer tő francia levendula várja az érdeklődőket, akik szívesen felhasználnák a növényt magáncélokra.
Amiről a Balaton regél: A Fekete-kastély avagy a halál rejtélyes háza 2022-06-13 Balaton, azaz a magyar tenger. Ki ne szeretne nyaranta megmártózni hűs habjaiban, enni a partján egy jó lángost vagy kortyolni egyet a badacsonyi borból? Ám a Balaton nem csupán egy tó, hanem titkok tudója és hátborzongató történetek földje is.
A Zichy-kastély ősfás udvarán vár a Zsámbéki Nyári Színház 2022-06-10 Csendes zarándoklattal és rendhagyó háromnapos zenei fesztivállal nyitott meg idén a Zsámbéki Nyári Színház, hogy egészen augusztus végéig hétről-hétre várja a közönséget a Zichy-kastély ősfás udvarán felállított szabadtéri színpadon.
Ismert zenészek állítanak emléket az Omega zenekarnak: ekkor csendülnek fel újra a legendás dallamok 2022-06-09 Lesz idén nyáron egy különleges este, ami megtelik emlékekkel: július 24-én Keszthelyen, a Festetics-kastély varázslatos parkjában újra felcsendülnek olyan legendás dalok, mint a Gyöngyhajú lány, az Ezüst eső vagy a Hajnali óceán.
Újból eladó a parádi Alsó-kastély 2022-06-07 Ismét meghirdették a parádfürdői Károlyi-kastélyt, amire június közepétől lehet licitálni. Az egykor szebb napokat látott Alsó-kastély és hatalmas parkja 176,5 milliós kikiáltási áron szerepel az MNV árverési felületén.
Egy kastélyban házibulizhatsz a legvagányabb indie zenekarokkal, ha eljössz ide 2022-06-04 Harmadszor tartanak kastélyházibulit Pusztazámoron; az indie zenekarok összefogásából született La Boum fesztivál július 22-23-ára az Öreg Tölgyfa Fogadóba költözik.
Összetartozás napja a Klebelsberg-kastélyban 2022-06-03 Sokszínű programokkal várja az érdeklődőket a budapesti Klebelsberg-kastély szombaton és vasárnap, az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékezve.
Lenyűgöző korszerűsítések a keszthelyi Festetics-kastélyban 2022-05-27 Madárpark, pálmaház, vadászati kiállítás, teljes parkrekonstrukció – csak néhány fejlesztés azok közül, amely az elmúlt években megvalósult Keszthelyen. A Festeticsek kastélyának nagyságát egy életre szóló szerelemnek, ma is látható értékeit pedig egy szovjet katonának köszönheti.
Sisi-kiállítás a gyulai Almásy-kastélyban 2022-05-25 Megnyílt a Sisi-kiállítás a gyulai Almásy-kastélyban, ahol a királyné napra pontosan 165 éve töltött el egy éjszakát férjével. A Gödöllői Királyi Kastéllyal közösen megvalósított időszaki tárlat 2023. május 28-ig látogatható a békési fürdővárosban.
Május utolsó hétvégéjén irány Gödöllő! 2022-05-24 Gyerekek és felnőttek számára is rengeteg izgalmas program vár a Kék Bolygó Alapítvány által szervezett VIII. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon, melynek a Gödöllői Királyi Kastély ad otthont május 27-e és 29-e között.
Ettől leesik az álla: ezek Európa leggyönyörűbb kastélyai 2022-05-22 Monumentális gótikus épület, barokk palota és királyi székhelyek is szerepelnek a legszebb kastélyok sorában.
A megújult szülőház – A borsi Rákóczi-kastélyban jártunk 2022-05-16 A műfaj átalakul, a tartalom marad a már jól ismert: videóblog formájában jelentkezik az Architextúra blog, Szende András tájépítész vezetésével. Az Architextúra vlog legújabb epizódjában a megújult borsi Rákóczi-kastélyt és szülőházat járjuk be.
Emlékhelyek napja a fertődi Esterházy-kastélyban 2022-05-15 A fertődi Esterházy-kastély rangját növeli a történelmi emlékhely kitüntető cím, mint európai viszonylatban olyan, a 18. században Esterházy „Fényes” Miklós által megteremtett kulturális központ.
Újjászületett a legangolabb magyar kastély, egy tragikus szerelem emléke 2022-05-12 Nádasdladány harminc éve a magyar kastélyhasznosítás sikertörténete, de a legutóbbi, három évig tartó rekonstrukció minőségi ugrást hozott. Valódi kiállítás és élményt adó belső terek születtek.
15 hazai kastély, ami olyan szép, hogy akár Franciaországban is lehetne 2022-05-11 Nem kell azért a Loire völgyébe utaznod, hogy csodaszép kastélyokat láss. Kis hazánk épp olyan gazdag mesés kastélyokban, mint Franciaország. Összegyűjtöttünk 15 mesebeli kastélyt, melyek nem csak külsejüket tekintve bámulatosak, de mindegyiknek megvan a saját története is, némelyiknek ráadásul igen bizarr, szinte filmbe illő.
Nézzen be a megújult nagycenki Széchenyi-kastélyba 2022-05-10 Befejeződött a nagycenki Széchenyi-kastély megújulásának épület-kivitelezési szakasza – közölte az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. kedden.
A titokzatos korall Kastély - Máig nem fejtették meg a rejtélyt! 2022-05-08 Az Amerikai Egyesült Államokban, a floridai Homestaednél található Korall kastély a világ egyik legmegdöbbentőbb látnivalójának számít, melynek megépítésére máig sincs hivatalos magyarázat.
Ebben az olasz kastélyhotelben maga a sátán őrzi a vendégek álmát 2022-05-06 Nem ritka, hogy olasz kastélyok, kúriák egésze kibérelhető, de az említett épületekbe települt butikhotel-jellegű intézmények is virágkorukat élik. A Villa della Torre egy különleges északi lehetőség.
Hátborzongató múlt: több ezer nő szelleme kísért ebben az osztrák kastélyban 2022-05-05 Már önmagában a kastély szó hallatán is egyfajta borzongás fogja el az embert, hát, még, ha az épület múltját is megismeri...
Selyemgyár, főoltár, kastély – az idei ICOMOS-díjas műemlék-felújítások 2022-05-01 Az UNESCO műemléki szervezete, az ICOMOS magyar bizottsága minden évben kiosztja a legszínvonalasabb műemlék-felújításoknak járó díjat. Tekintsük át a díjazott munkákat.
8 mesés kastélypark itthon, ami visszarepít az időben 2022-04-29 A méltóságteljes, nagy múltú kastélyokat körülölelő parkok a kirándulás során olykor legalább annyit hozzátesznek az élményhez, mint maguk az épületek.
Vendégség Wenckheiméknél 2022-04-26 Három év felújítási munka után ismét régi pompájában látogatható a szabadkígyósi Wenckheim-kastély. A lenyűgöző építészeti alkotás Ybl Miklóst dicséri, aki a grófnő különleges igényei alapján tervezte meg a kor egyik legköltségesebb kastélyát.
Jobb idők tárlata Gödöllőn 2022-04-22 Július 17-ig lesz látogatható a gödöllői kastélyban az Egy újratöltött szellemiség című kiállítás
Ebben a mesebeli kastélyban élt Mátyás király édesanyja 2022-04-22 Európa gyönyörű középkori várai felidézik a múltat, és ma is igazán romantikus helyszínek.
Az Esterházy-kastély hercegi istállójára is jut 1,3 milliárd 2022-04-21 A Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. (FÉSZ) végezheti el a fertődi Esterházy-kastély volt hercegi istálló (lovarda) állagmegóvására és a kapcsolódó toldaléképületek bontására vonatkozó munkálatokat.
Romkastélyból csodapalota: a turai kastély titkai 2022-04-18 Két éve fejeződött be a hazai műemléki értékmentés egyik legjelentősebb felújítása - újjászületett a turai kastély. A műemléki világnap kapcsán nézz be velünk te is a rekonstrukciós munkák kulisszái mögé
Kihagyhatatlan város Pesttől alig félórára: Gödöllő és az ibolya mindenkit vár 2022-04-15 Gödöllő egy kedves kisváros Budapesttől északkeletre, ahová könnyen eljuthatunk hévvel is. Leginkább a Királyi Kastélyról ismert, de van egyeteme, arborétuma, sétára hívó parkja, határában híres Mária-kegyhelye, és a városközpontban is akad látnivaló. Ibolya-nap idején kár lenne kihagyni!
Csaknem 25 milliárd forintból alakítják kórházzá a mosdósi kastélyt 2022-04-15 Az egykori Pallavicini kastélyt és környezetét felújítják, hogy a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház krónikus, rehabilitációs és szociális betegellátási területét érintő fejlesztése érdekében
Lehet, hogy a Romkert menti meg a pusztulástól a szombathelyi Gothard-kastélyt 2022-04-13 A herényi Gothard-kastély ügye is nyúlik, mint a rétestészta, és már attól kell tartani, hogy a tervezett állagmegóvás nem lesz elég a megmentéséhez, hiszen a hivatalok egymás közti hivatalnokoskodásai alatt is pusztul az épület.
Pezsgő kulturális élet a péceli Ráday-kastélyban 2022-04-12 A magyar nemzeti kultúra kiemelkedő mecénása volt Ráday Gedeon, aki péceli birtokán hat helyiségből álló könyvtárat alakított ki csaknem 15 ezer kötetet felölelő gyűjteményének. A kastély egyfajta kulturális központtá nőtte ki magát, tudósok, művészek keresték fel a grófi rangot is kiérdemlő Rádayt.
Milliárdokból gazdálkodhat a vidék: rengeteg pénz megy kastély- és várfelújításra 2022-04-10 Múltunk jelen időben – azaz hogyan születnek újjá a kultúra fellegvárai? Hogyan lehet szellemileg új életet lehelni a régi falak közé? Az örökségmegőrzés és műemlékhelyreállítás mellett a magyar kastélyok és várak hogyan válhatnak értékesíthető turisztikai termékcsomaggá?
Nézz körül Mark Wahlberg 30 milliárd forintos kastélyában – galéria 2022-04-07 Mark Wahlberg 87,5 millió dollárért eladja gyönyörű és fényűző Los Angeles-i főhadiszállását. Ha a mai árfolyamot nézve átszámítjuk ez majdnem 30,5 milliárd forint.
Gyönyörű környezetben, a legnépszerűbb magyar könnyűzenei előadókkal jön az első Duna-part Feszt 2022-04-04 Hiánypótló fesztivállal várják idén nyáron először a zene és a csodálatos zöld, vízparti környezet szerelmeseit Ráckevén. A Duna-part Feszt július 28-án nyitja meg kapuit Ráckevén, a Savoyai-kastély parkjában és július 30-ig tart.
Tavasz a kismartoni Esterházy-kastély-negyedben 2022-04-02 A tavasz beköszöntével, nem akármilyen programokkal nyitja a szezont a kismartoni Esterházy-kastély, valamint a kastélynegyed kulturális intézményei, melyek köré egy teljes fesztivál kerekedett.
Sissi királyné nyomába eredhetünk: májustól látogatható a különleges kiállítás 2022-03-30 Közös kiállítást készít Erzsébet királynéról a Gödöllői Királyi Kastély és a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont; az időszaki tárlat május 25-én nyílik és egy éven át tart - hangzott el a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján a helyszínen szerdán.
Megnyílt a felújított Kinizsi-vár 2022-03-29 A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében megújuló Kinizsi-vár fejlesztése nyitásra fordult. Az építési beruházás befejeződött, a kiállítási tartalom gyártása zajlik már napjainkban is. A Kinizsi-vár területe húsvéttól – kiállítások nélkül – már látogatható lesz, míg teljes szépségében nyártól tárul majd a nagyközönség elé.
Átadták a Klebelsberg Kastély könyvtárát 2022-03-26 A Klebelsberg-könyvtár megújításával a polgári értékek és a hazafiság szellemi bástyája jött létre – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter, a Polgári Művelődésért Alapítvány elnöke a könyvtár átadó ünnepségén a tárca szombati közleménye szerint.
Átadták a megújult somlói várat 2022-03-25 Átadták a felújított somlói várat; Magyarország legkisebb történelmi borvidékének erődítménye egy év alatt született újjá a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében.
A Festeticsek öröksége ma Keszthely egyik legfőbb vonzereje 2022-03-22 A Helikon Kastélymúzeum tükörtermének felújításával rokokó stílusú étkezőszalont alakítanak ki a keszthelyi Festetics-kastélyban, az egykori gróf-hercegi család ebédlőjének lehető leghitelesebb másaként.
Megnyitotta kapuit a páratlan szépségű szabadkígyósi Wenckheim-kastély 2022-03-20 Hosszú évek rekonstrukciós munkálatai után megszépült szabadkígyósi Wenckheim-kastél, amely vasárnaptól ismét látogatható - olvasható a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram közösségi oldalán.
Bemutatkozik Dönci, a tacskó 2022-03-17 Új kabalafiguráját mutatja be megnyitásának hatodik évfordulóján a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont. A Dönci névre hallgató tacskó a gyermekek látogatását segíti, s hamarosan múzeumpedagógiai feladatokat is „ellát” majd.
Gyönyörű kastélyt rejt Székesfehérvár - Mindenképpen meg kell nézned a Bory-várat 2022-03-16 A gyönyörű Bory-vár Székesfehérváron található. Bory Jenő 40 éven át két kezével építette fel, ezzel pedig Guinness-rekorder is lett, mint a világ legnagyobb építménye, amit egy ember egymaga, saját kezével épített.
Csodálatos átalakításon ment keresztül ez a látványos kastélyszálloda (Párizsban) 2022-03-15 A fényűző ingatlant a pincétől a padlásig felújították és egy olyan bárt kapott, aminél Instagram-barátabbat csak nehezen lehet találni.
Március 20-ától látogatható a felújított szabadkígyósi kastély 2022-03-13 Március 20-án nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt a mintegy négy év alatt felújított szabadkígyósi Wenckheim-kastély – közölte közösségi oldalán a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram.
Gránátosházat avattak 2022-03-09 A fertődi Esterházy-kastély felújított és fogadóépületté alakított keleti gránátosháza az avatás napján, 2022. március 9-én
Európai szinten is különleges magyar látnivalót újítottak fel 2022-03-06 Az oroszlány-majkpusztai kamalduli remeteség felújítása, a díszkert rekonstrukciója, a kastély kiállításainak létrehozása, valamint a kiszolgáló épületek felépítése összesen 3,2 milliárd forintból valósult meg.
Az első magyar kocsi replikáját készítették el Keszthelyen 2022-03-04 A Festetics-kastély hintómúzeumában látható annak a Mátyás korabeli kocsinak a replikája, amelynek eredetije a mai közlekedés egyik alapja.
Ötvös: mintagazdaság romokban 2022-02-28 Évtizedeken át együtt pusztult Ötvös falu és XVIII. századi kastélya. Ami mozdítható volt, elvitték, aki tehette, az elköltözött. Most talán újjáépülnek a műemlékek, kérdés, hogy újjáéledhet-e a falu is.
A legszebb nagyúri lakások egyike” évszázadok óta: a fehérvárcsurgói kastély meséje 2022-02-26 Fehérvárcsurgó felé közeledve már a főút felől ígéretesnek tűnik a kastélykert, benne a nádszegéllyel ringó tóval. A tó felett a klasszicista épület sziluettje lebeg, rajta a Csipketerasz tündököl.
A világ egyik legrémisztőbb helye: különös dolgok történnek a cseh Houska-kastélyban 2022-02-24 A pokol kapujaként is emlegetik a kastélyt, ahol sokak szerint gonosz lelkek élnek a mai napig.
Állami támogatásból újul meg a fertődi Esterházy-kastély 2022-02-23 Mintegy 2,6 milliárd forint állami támogatásból megújul a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának háromszintes épülete – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára
Az Ördöglovas kastélyában – avagy a klasszicista építészet egyik gyöngyszeme 2022-02-20 Nemes, generális, alispán, gróf is építette-szépítette a Bajnán található Sándor-Metternich kastélyt, hogy aztán a háború után évtizedekig romokban, elhanyagolva és elhagyatva álljon.
Miközben fotóztam, sírtam . . . 2022-02-17 A gyöngyöshermáni Szegedy-kastély hiába műemlék, lassan elenyészik, szemétkupacokkal szobáiban, penésszel a falakon.
Színes programokkal készül a Klebelsberg Kastély a farsangi forgatagra 2022-02-14 Csütörtökön a magyar népi női és férfi szerepeken-szokásokon alapuló bábelőadást, vasárnap pedig interaktív farsangi mulatságot és az Együgyű Mihók című magyar népmesét láthatja a közönség.
Ezek a legszebb skót kastélyok – Kísérteties szépségek 2022-02-13 Ha a skótokról nem a viszki, a vörös haj, vagy a duda meg a szoknya jut elsőnek eszünkbe, akkor minden bizonnyal a mesébe illő, gótikus kastélyok – vagy Nessi.
Tűzhalálnak álcázták a milliárdos megölését, aki bennégett a bári kastélyában 2022-02-09 A két férfi hónapokkal a gyilkosság előtt rátelepedett az idős vállalkozóra azért, hogy megszerezzék a vagyonát, majd megöljék őt.
Az Ördöglovas otthona - Lovas bravúrjaival ámulatba ejtette Budapestet, Bécset, sőt, a hűvös angolokat is. 2022-02-06 Az Ördöglovas, azaz gróf Sándor Móric egykori bajnai uradalma, benne a Sándor–Metternich-kastélyegyüttes – a Nemzeti kastélyprogram és Nemzeti várprogram Icomos-díjat nyert felújításának köszönhetően – eredeti pompájában várja a látogatókat.
Egyedi élményprogramokkal készül a Szerelmesek hetére a gyulai vár és az Almásy-kastély 2022-02-05 Fekete-Dombi Ildikó ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint a február 14-i Valentin-napi vacsorán háromfogásos, látványos menüsorral készülnek, de a gyulai alapanyagokra épülő, különleges ételsort élményelemekkel is kiegészítik. „Lesz gyertyafényes tárlatvezetés és néhány titkos üzenetet is felfedünk az egykori legyezőnyelvből”.
Ezért lesz érdemes elmenni Magyarország egyik legcsodásabb vidéki kastélyába februárban 2022-02-05 Sokáig, vagy talán soha vissza nem térő alkalomnak tűnik a február második hétvégéjére kiírt vacsora, mert elképzelhető, hogy Miguel Rocha Vieirát utoljára látjuk Magyarországon főzni.
Az ötvenezredik látogatót fogadta a Nádasdy-kastély 2022-02-02 Az ötvenezredik látogatót köszöntötte Glázer Tamás, a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója Nádasdladányban - derült ki a lapunkhoz eljuttatott közleményből.
Előlépés az ismeretlenségből: a tatai Esterházy-kastély felújítása 2022-01-30 A tatai kastély szerényen húzódott meg a tóparton, szinte csak a szakértők tartották számon. Az elhanyagolt épületben kórház működött, az egykori értékek olajfesték és tisztasági csempe alatt rejtőztek - mostanáig – írja Szende András tájépítész az Architextúra blogon.
Díjat nyert az öt év alatt megújított Turai kastélypark 2022-01-28 A BOTANIQ Turai kastélypark rekonstrukciójáért Tájépítészeti Nívódíjat nyert az örökségvédelmi projektek, történeti kertek kategóriában a Pagony Táj-és Kertépítész Kft. dr. Herczeg Ágnes pályázata nyomán.
Mégiscsak megmenthető a szombathelyi Gothard-kastély? 2022-01-26 Újabb vizsgálatok és egyeztetések kellenek, a másik lehetőség, hogy hagyják teljesen tönkremenni az épületet.
Kuriózum és egyediség Eszterházán a magyar kultúra napján 2022-01-22 A kuriózumot, a csaknem megismételhetetlen egyedit és különlegest kínálta az idei magyar kultúra napján is a fertődi Esterházy-kastély. Világszínvonalon felújított új tereiben, a nyugati kastélyszárny korszerű kiállítási helyszínein csak ezen az ünnepen vezetett módon lehetett megtekinteni a máskor egyénileg látogatható kiállításokat.
Rekordot döntött a kastélyok és várak látogatottsága tavaly Magyarországon 2022-01-21 Minden eddiginél többen látogatták a magyarországi kastélyokat és várakat 2021-ben, a tavalyi öt után az idén tíz új létesítményt nyitnak meg a nagyközönség számára - mondta Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.
6 vidéki vár vagy kastély, melyekhez érdekes történetek is kapcsolódnak 2022-01-19 Az egyik legszebb szerelmi emlékmű, az egyik legszebb angolparkkal rendelkező kastély, a fura lakótorony vagy a messzeföldön híressé vált királyi palota mind bakancslistára kívánkozik.
Csavargásra invitál a felvidéki Szabadság-applikáció 2022-01-15 A csavarGO weboldalként megnyitva egy várakat, várromokat, kastélyokat, illetve az azokhoz vezető utakat tartalmazó gyűjtemény, okostelefonos alkalmazásként használva pedig az adatbázisában található kirándulások igazolt teljesítésére kínál lehetőséget.
Szubjektív Fejér 2.0 – kiállítás Kápolnásnyéken 2022-01-11 A kápolnásnyéki Halász-kastély egy klasszicista műremek, mely rengeteg eseménynek ad otthont - most épp egy kiállításnak.
A kastély, ami megihlette Walt Disney-t 2022-01-07 A kastély, ami megihlette Walt Disney-t, és amelynek belső tereiben tilos fényképezni és videót készíteni, mégis az egyik legtöbbet fényképezett nevezetessége Németországnak
Három vidéki kastélyát is eladná a fővárosi önkormányzat 2022-01-05 A patinás épületek mindegyike műemléki védettség alatt áll, ami évek óta nehezítheti hasznosításukat.
Alighanem megtaláltuk a világ legszebb kastélyát 2022-01-04 Skóciában számos lenyűgöző és gyönyörű kastélyt lehet meglátogatni, de a Glamis Castle egészen más szintnek tűnik.